E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar yükselirken kazancınızı artıracak 5 tavsiye---

Piyasalar yükselirken kazancınızı artıracak 5 tavsiye

Piyasalar yükselirken kazancınızı artıracak 5 tavsiye
05 Aralık 2023 - 17:51 borsagundem.com

Yatırımcılar için yükseliş dönemi en parlak dönemlerdir. Ancak böyle dönemlerde de dikkat edilmesi gereken bazı noktalar olabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında yaşanan ralli, FOMO başta olmak üzere birçok tehlikeyi de beraberinde getirebiliyor. Ancak yatırımcıların yükseliş dönemlerinde de kazançlarını artırmaları için dikkat etmeleri gereken bazı noktalar olabiliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsaları, 2023 yılının en iyi ayı olan Kasım ayını yüksek kazançla kapattı. S&P 500 Endeksi ay boyunca yüzde 8'den fazla yükselirken Nasdaq neredeyse yüzde 11 oranında kazanç sağladı.

5 tavsiye

Marketsinsider’dan Hana Horvath’ın makalesi, piyasa yükselişteyken de yatırımcılar açısından yapılacak şeyler olduğunun altını çiziyor. Genellikle yatırımcılar, borsalar şu anda ABD hisse senedi piyasalarında olduğu gibi ralli yaparken, yatırımlarında değişiklik yapmayı düşünmeyebiliyor. Ancak böyle harika zamanlarda dahi bazı ipuçlarına göz atmak ilerlemenize yardımcı olabiliyor. İşte ralli dönemlerinde yatırımcıların daha iyi sonuçlar elde etmelerini sağlayacak 5 tavsiye…

Başarınızı kutlayın ama kendinizi kaptırmayın

Muhtemelen portföyünüz bazı kazanımlar elde etti. Yatırım başarılarınızı kutlamak için bir dakikanızı ayırın. Kazançlarınızı kutlamak ve finansal hedeflerinize doğru ilerlemenizi takdir etmek her zaman iyi bir fikirdir. Ancak bu kutlamanın muhakeme yeteneğinizi gölgelemesine veya sizi fevri kararlar almaya yönlendirmesine izin vermeyin. Piyasaların öngörülemez olabileceğini ve aklı başında bir yaklaşımı sürdürmenin çok önemli olduğunu unutmayın.

Bu yatırım hedeflerini tekrar gözden geçirmek için bir dakikanızı ayırın. Risk toleransınız değişti mi? Yatırım stratejinizde yapmak istediğiniz herhangi bir düzenleme var mı? Portföyünüzü değerlendirmek ve onun kısa ve uzun vadeli hedeflerinizle uyumlu olduğundan emin olmak için bu fırsatı değerlendirin. Planlarınızı değerlendirmek, piyasanın olumlu ivmesinden yararlanmanıza ve getirilerinizi en üst düzeye çıkarmanıza olanak tanır.

Portföyünüzü çeşitlendirin

Klişe gibi görünse de çeşitlendirme, başarılı bir yatırım portföyünün temel taşıdır. Yatırımlarınızı iyi performans gösteren tek bir varlık sınıfına yoğunlaştırmak cazip gelse de bu yaklaşım önemli riskler taşır.

Hisse senedi piyasası, doğası gereği tahmin edilemez ve geçmiş performans her zaman gelecekteki sonuçları göstermez. Çeşitlendirerek yatırımlarınızı hisse senetleri, tahviller, gayrimenkul yatırımları ve emtialar gibi farklı varlık türlerine dağıtabilirsiniz. Bu da piyasadaki oynaklığın etkisini azaltmaya yardımcı olabilir.

Portföyünüzdeki diğer yatırımlar iyi performans göstermeye devam edebilir ve belirli bir sektör veya şirketin bir gerileme yaşaması durumunda bu, olası olumsuz etkileri azaltır.

Yeniden dengelemeyi düşünün

Borsa yükselirken bazı yatırımlarınız önemli ölçüde artabilir ve potansiyel olarak portföyünüzün dengesini bozulabilir. Bu, varlıklarınızı yeniden dengelemek için mükemmel bir fırsattır.

Yeniden dengeleme, yatırımlarınızın bir kısmını satmayı ve bu parayı portföyünüzün diğer alanlarına kaydırmayı içerir. Bunu yaparak, varlık tahsisinizin risk toleransınız ve uzun vadeli hedefleriniz doğrultusunda kalmasını sağlayabilirsiniz.

Aşırı alım satımdan kaçının

Bilgi güçtür, özellikle de yatırım dünyasında. Piyasa eğilimleri, ekonomik göstergeler ve şirket haberleri hakkında bilgi sahibi olmak, yatırımlarınızı en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olabilir.

Bu nedenle en yeni ve ‘sıcak’ yatırımlara veya popüler trendlere kapılmanız kolay olabilir. Ancak bunu abartmak kötü kararlar almanıza yol açabilir. Bu nedenle, varlıklara yalnızca ilgi uyandırdıkları için yatırım yapmaktan kaçınmanız gerekir.

Sürekli olarak hisse senedi alıp satmak, aracılık ücretlerine ve vergilere neden olabilir ve bu da genel getirilerinizi önemli ölçüde azaltabilir. Ne kadar çok alım satım yaparsanız, duygusal önyargılara karşı da o kadar duyarlı olursunuz.

Aşırı alım satım, hata yapma ve yanlış karar verme olasılığınızı da artırır. Hisse senedi piyasasının yukarı yönlü gidişatı, kârların sonsuz görünmesi nedeniyle sahte bir güvenlik hissi yaratabilir. Ancak artan ticaret faaliyeti aynı zamanda piyasadaki dalgalanmalara ve beklenmedik gerilemelere daha fazla maruz kalma anlamına da gelir. Sürekli alım ve satım yaparak ani bir piyasa düzeltmesine yakalanma riskinizi de artırmış olursunuz.

Yükselen fiyatların eninde sonunda aşağı ineceğini unutmamanız gerekir ve moda yatırım araçlarını takip etmek sizi önemli kayıplara karşı savunmasız bırakabilir.

Mutlaka nakit bulundurun

Borsaya yatırım yapmak zenginlik elde etmenin harika bir yolu olsa da, bir acil durum fonu bulundurmak da aynı derecede önemli olabilir. Güçlü bir piyasa, tüm paranızı yatırımlara harcamanız gerektiği anlamına gelmez.

Finansal piyasalar tahmin edilemezdir ve likit varlıkların korunması, belirsiz zamanlarda bir güvenlik ağı sağlayabilir. Beklenmedik harcamaları veya kısa vadeli finansal ihtiyaçları karşılayacak kadar paranız olduğundan emin olmalısınız. Bu, yatırımlarınızı erken satmaktan ve potansiyel olarak gelecekteki kazançları kaçırmaktan kaçınmanıza yardımcı olacaktır.

Yükselen bir piyasa, yatırımcılar için heyecan verici ve karlı bir dönem olabilir. Ancak aklı başında kalmak ve temkinli davranmak önemlidir. Sakin kalarak, portföyünüzü çeşitlendirerek ve yeniden dengeleyerek, piyasanın yükselişlerini ve gelecekteki düşüşlerini başarılı bir şekilde yönlendirmek daha kolay ve mümkün olabilir.

Baskı altında nasıl korkusuzca yatırım yapabilirsiniz?

 

Borsa yatırımcılarının 2024’te dikkat etmesi gereken 10 tema

 

Y kuşağı yatırımda güvenlik arıyor

 

Yatırımcıları tuzağa düşüren 3 ana neden

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ayhan Durak 06 Aralık 2023 11:08

    Doğru strateji için olması gerekenler, ama hepsi bu değil. Kişinin kendini -yatırım anlamında- doğru tanımlaması çok önemli. Sonraya bırakmak kırılımlar yaratır bu da yatırım hevesinin sonunu da getirir. Not: Uzman değilim ancak çevremdeki arkadaşlarımdan edindiğim tecrübelerden aktarımdır.