E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar iki kutuplu davranıyor---

Piyasalar iki kutuplu davranıyor

Piyasalar iki kutuplu davranıyor
05 Aralık 2023 - 12:42 borsagundem.com

Yatırımcılar ABD hisse senedi piyasalarına hakim olan rallinin ömrünü merak ediyor. Uzmanlar ise ‘yumuşak iniş’ umuduna bağlı olan rallinin geleceğine dair karamsar.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Uzmanlar, ABD borsalarına damga vuran güçlü rallinin ‘yumuşak iniş’ umutlarına dayandığını ve bunun bazı tehlikeler içerdiğini söylüyor. Piyasaların ise hem yumuşak iniş hem risk odaklı fiyatlama yapması kafaları karıştırıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsalarında güçlü ralli 'yumuşak iniş' umutlarına dayanıyor ancak ABD ekonomisi hala tehlikeli bölgeden çıkmış değil. Merrill and Bank of America Private Bank stratejistleri, ABD tüketici sektöründeki yumuşaklığın ekonomi açısından açık bir uyarı sinyali olduğunu söylüyor.

Yumuşak iniş senaryosu hala risk altında

MarketWatch’tan Isabel Wang’ın haberine göre, geçen hafta ABD hisse senedi ve tahvil piyasalarında yaşanan yükseliş düşüş yanlılarına meydan okudu ve yıl sonuna kadar daha fazla kazanç elde edilebileceği yönündeki umutları artırdı. Wall Street ise, 2024 yılında Fed'nın bir dizi faiz indirimine gideceğine ve ekonominin ‘yumuşak bir iniş’ gerçekleştireceği fikrine fazlasıyla kapıldı.

Ancak piyasadaki şüpheciler, tüketici harcamaları ve iş büyümesindeki yavaşlamanın yanı sıra kurumsal kazançlar nedeniyle ‘yumuşak iniş’ senaryosunun hâlâ risk altında olduğu konusunda yatırımcıları uyarıyor.

Piyasalar hem risk odaklı hem resesyon odaklı fiyalandırılıyor

Easterly Investment Partners Kıdemli Portföy Yöneticisi Josh Schachter, “Hisse senedi piyasası yanlış yönlendiriliyor. Piyasalar neredeyse iki kutuplu bir şekilde davranıyor; 10 yıllık Hazine tahvilleri, petrol ve dolar gibi bazı varlık sınıfları resesyon için fiyatlandırılırken, hisse senetleri ve Bitcoin gibi diğer varlıklar ise risk odaklı fiyatlandırılıyor” diyor.

ABD hisse senetleri, Cuma günü S&P 500 Endeksi’nin 2023'ün yeni zirvesinde kapanışı ve Dow Jones’un art arda beşinci haftasını da yeşil kaydetmesiyle, geçen hafta Kasım ayındaki kazanımlarını sürdürdü. Hisse senetlerindeki toparlanma, kısmen tahvil yatırımcılarının Fed'in faiz oranlarını artırmayı bitirdiğine ve muhtemelen 2024 yılının ilk çeyreğinden itibaren faiz oranlarını düşürmeye başlayacağına inanmaya başlamasından kaynaklanıyor.

Bu arada, dirençli bir iş gücü piyasasının ve beklenenden daha istikrarlı bir ekonomik büyümenin durgunluğu uzak tutması gerektiği yönündeki anlatı, finansal piyasalar için ‘Goldilocks’ senaryosunu destekleyerek ilgi kazanıyor.

Tüketici harcamaları endişe verici

Ancak ABD ekonomik üretiminin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturan ve bu yıl ekonomiyi canlandıran tüketici harcamalarının, pandemi sonrası toparlanmanın ardından büyük olasılıkla koşusunu tamamladığına dair işaretler ortaya çıkıyor. Kredi kartı ve taşıt kredisi temerrüt oranları artıyor, öğrenci kredisi ödemeleri yeniden başlıyor, tüketici harcamaları azalıyor ve önde gelen perakendecilerden uyarılar geliyor.

Merrill and Bank of America Private Bank CIO’sı ve pazar stratejisi başkanı Joseph Quinlan, ‘kömür madenindeki kanarya’ benzetmesine atıfta bulunarak, ABD tüketici sektöründeki ‘yumuşaklığın’ görünür olduğunu ancak çok büyük olmadığını söylüyor.

Tüketici harcamalarındaki geri çekilme, enflasyonu tercih edilen yüzde 2 seviyesine geri döndürmek için Mart 2022'den bu yana faiz oranlarını 11 kez artıran Fed yetkilileri için memnuniyet verici bir haber. Ancak bazı analistler, yüksek faiz oranlarının ve pandemi dönemi tasarruflarındaki düşüşün, nihayetinde 2024 yılında tüketicilerin zayıflamasına yol açabileceğinden, bunun da potansiyel olarak ABD ekonomisinde uzun süredir tahmin edilen bir yavaşlamanın başka bir işareti olabileceğinden endişe ediyor.

Coastal Wealth Kıdemli Başkan Yardımcısı Jason Heller, “En çok endişe duyduğum şeylerden biri, tüketicilerin ekonomiye ayak uydurmaya devam edebilme yeteneğidir; henüz tam olarak ortaya çıkmamış bazı olumsuzluklar var. Tüketici son 36 ayda davrandığı gibi davranmaya devam edecek mi? Sanırım eninde sonunda tüketici harcamalarında bir yavaşlama göreceğiz, bu da iş gücü piyasasında bir yavaşlamayı zorunlu kılacak” diyor.

Borsalar için kritik

New York Life Investments'ta ekonomist ve portföy stratejisti olan Lauren Goodwin, enflasyon ve istihdam artışındaki ılımlı bir yavaşlamanın hisse senetlerinde 'Fed'in rahatlama rallisi’nin sürdürülebileceği anlamına geldiğini kabul ediyor ancak onun endişesi, bu son dönem belirsizliğinin de bundan farklı olmadığı yönünde. Goodwin, “Geçmişte yaşananlar, enflasyonun yavaşlamasının ekonomik büyümeyi ve istihdamı yavaşlatmasının nedeninin verilerde açıkça ortaya çıkmasından önceki bir ‘Goldilocks’ anı” diyor.

Bu nedenle, Çalışma İstatistikleri Bürosu tarafından bu Cuma sabah günü yayınlanacak olan Kasım ayı istihdam raporu, yatırımcıların izlemesi gereken kilit nokta olacak gibi gözüküyor. Dow Jones anketine katılan ekonomistlere göre, ABD'de önceki aydaki 150.000 kişilik artışın ardından Kasım ayında 172.500 yeni iş eklenmesi bekleniyor. İş arayan işsiz Amerikalıların yüzdesinin ise yüzde 3,9'da aynı kalacağı ve bu oranın 2022 başından bu yana en yüksek seviyede kalacağı tahmin ediliyor.

Aslında, tarım dışı maaş bordrosu raporunun yayınlandığı günler, 2022 yılındaki S&P 500 Endeksi ve diğer önemli endeksler için en büyük günlük yükseliş ve düşüş hareketlerinden bazılarını ateşleyen aylık tüketici fiyatları endeksi okumalarıyla karşılaştırıldığında 2023'te hisse senetleri açısından en değişken günler arasında yer aldı.

Dow Jones Piyasa Verileri tarafından derlenen rakamlara göre, bu yıl S&P 500 Endeksi, TÜFE günlerinde ortalama yüzde 0,64'lük hareketle karşılaştırıldığında, istihdam durumu açıklanma tarihlerinde yüzde 1,12'lik mutlak ortalama yüzde değişim görüyor.

Bununla birlikte, Merrill and Bank of America Private Bank'tan Quinlan ve Lauren Sanfilippo, analistlerin istihdam verilerinin ‘tamamen farklı bir hikaye' anlatıp anlatamayacağına şüpheyle yaklaştığını ancak iş gücü piyasasının 2024'te nispeten sıkı kalacağını öne sürdüklerini söylüyor.

2024 kazanç artışı konusunda aşırı iyimserlik

Kurumsal Amerika ve hisseleri ise yatırımcılara gelecek yıl hakkında farklı bir hikaye anlatıyor. Heller, S&P 500 Endeksi’nin gelecek yıl tahmini ortalama yüzde 11,7 kazanç büyümesiyle ABD borsasının resesyon endişelerinin yakınında olmadığını söylüyor ve ekliyor: “Hisse senetlerini 2024 yılında oldukça önemli bir büyümeyle fiyatlandırdık.”

Merrill and Bank of America Private Bank'taki stratejistler, S&P 500 Endeksi'ni 2024'te ‘orta tek haneli' bir kazanç artışı beklediğini, zira kazançların dibe vurduğunu ve yüksek faiz oranlarının tüketici harcamalarını ve şirket karlarını sınırlayarak kızgın ekonomiyi soğutmasının ardından ekonominin yüzde 2'lik reel büyüme seviyesine gerileyeceğini düşünüyor.

FactSet'in kıdemli kazanç analisti John Butters ise, Wall Street analistlerinin S&P 500 Endeksi’nin hisse başına kazancını olduğundan fazla tahmin etme eğiliminde olduğunun altını çiziyor.

Butters, “S&P 500 Endeksi’nin 2024 yılı için mevcut aşağıdan yukarıya EPS tahmini 246,30 dolar. Eğer bu doğruysa, bu, FactSet'in 1996'da bu ölçümü izlemeye başlamasından bu yana büyük endeks tarafından bildirilen en yüksek EPS seviyesi olacak” diyor. Ancak Butters, paylaştığı notta, son 25 yılda, yılın başındaki EPS tahmini ile fiili EPS rakamı arasındaki ortalama farkın yüzde 6,9 olduğunu, bunun da analistlerin kazançları bir yıl önceden ve fazla tahmin ettiği anlamına geldiğini ekliyor.

Yatırımcılar yumuşak iniş için yeni kanıt arıyor

 

Boğa piyasası rallisi nerede tökezler?

 

Bank of America: Ralli aşırı alım bölgesinde

 

Kasım ayı, 2024 yılı borsa rallisinin de habercisi mi?

 

Stifel: ABD borsalarında 2024 yılı ortasına kadar yön aşağı

 

Paul Gambles: FED politika faizlerini 5 kez düşürmeli

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)