E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar faiz artırımında duraklamayı fiyatlıyor---

Piyasalar faiz artırımında duraklamayı fiyatlıyor

Piyasalar faiz artırımında duraklamayı fiyatlıyor
05 Mayıs 2023 - 11:29 borsagundem.com

ECB’nin faiz artırımları henüz bitmemiş olabilir ancak piyasalar faiz artış sürecinde sona gelinmek üzere olduğunu şimdiden fiyatlıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa Merkez Bankası (ECB) yükse enflasyonla mücadeleyi öncelikleri arasında tepeye koyduğunu söylese de, piyasalar şimdiden faiz artırım sürecinde sona gelindiğini fiyatlamaya başlıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, piyasaların, Avrupa ekonomisi faiz sıkışıklığını hisseder hissetmez ECB’nin faiz artırım sürecini durduracağına inanıyor.

Kredi sıkılaştırması ve ardından resesyon

Reuters’tan Naomi Rovnick’in analizine göre, ECB'nin faiz artırımları henüz bitmemiş olabilir ancak agresif parasal sıkılaştırmanın artık Euro Bölgesi ekonomilerinde kendini hissettirmeye başladığını kabul etmesi, piyasaların en yüksek oranların er ya da geç geleceğine dair bahse girmesi için yeterli gibi gözüküyor.

Faiz oranına duyarlı iki yıllık Alman tahvil getirileri ve euro, ECB’nin art arda yedinci kez faiz artırımına gitmesinin ancak bu kez çeyrek puanlık bir artışla politika sıkılaştırma hızını yavaşlatmasının ardından düşüşe geçti.

ECB Başkanı Christine Lagarde, euroyu paylaşan 20 ülkenin merkez bankasının faiz artırımlarında herhangi bir duraklamaya gitmediğini söyledi. Ancak ECB, geçmişteki oran artışlarının finansman ve parasal koşullara ‘zorla aktarıldığını’ kaydetti. Bu tespit, küresel olarak agresif sıkılaştırmanın bankacılık sektörü ve ötesindeki etkisini değerlendiren yatırımcılarda yankı uyandırdı.

2008 krizinden bu yana en yüksek oran

Fidelity International Makro ve Küresel Stratejik Varlık Tahsisi Başkanı Salman Ahmed, “Zihnimizde, politika hatası bölgesindeyiz. Bu çok kısıtlayıcı bir politika ve muhtemelen kredi sıkılaştırmasına dönüşecek ve bu da bir durgunluk getirecek” dedi.

Alman ve İtalyan iki yıllık devlet tahvili getirileri yaklaşık olarak son bir ayın en düşük seviyelerine geriledi. Yatırımcılar ayrıca dün erken saatlerde yüzde 80 olan çeyrek puanlık bir faiz artırım ihtimali yerine, Haziran'da kabaca yüzde 70'lik bir çeyrek puan artışını fiyatladı ve Avrupa Merkez Bankası duyurusundan önceki yüzde 3,7'nin biraz üzerinde olan nihai faiz oranı yüzde 3,65 civarına düştü.

ECB'nin Salı günü yayınlanan Banka Kredi Anketi, Euro Bölgesi bankalarının net yüzde 38'inin ilk çeyrekte şirketlerden kredi talebinde düşüş bildirdiğini gösterdi. Bu, 2008-09 Küresel Finans Krizi’nden bu yana en yüksek oran olarak kayda geçti.

ABD’deki bankacılık krizi ve yüksek faiz oranları

ECB şimdi kilit mevduat faizini geçen Temmuz ayından bu yana eksi yüzde 0,5'ten 375 baz puan artırmış durumda. ABD’de ise faiz oranları 500 baz puan sıçradı ve Fed Çarşamba günü tekrar artırıma giderken bir ‘duraklama' için kapıyı açtı.

Perşembe günü Los Angeles merkezli banka PacWest Bancorp’un hisselerinin stratejik seçenekler hakkında görüşmelerde bulunduğuna dair haberler üzerine yeniden düşmesiyle ABD bankacılık sektöründeki son kargaşadan daha yüksek faiz oranları sorumlu tutuldu.

Yatırım danışmanlığı şirketi Acorn Macro Consulting Araştırma Başkanı Richard Dias, “ECB, ABD bankacılık krizi kötüleşirse, ki bu gayet mümkün, faiz artırmayı durdurabilir” şeklinde konuştu. Ancak Dias, iki bölgedeki farklı ipotek yapıları nedeniyle Avrupa'nın bankacılık sisteminin ABD'deki muadilinden daha iyi bir yerde olduğunu da sözlerine ekledi. Otuz yıllık ABD ipotek koşulları, oradaki borç verenlerin ev kredilerinden aldıklarını şimdi kendilerini finanse etmek için ödemek zorunda oldukları oranlarla eşleştirmesini zorlaştırıyor.

Avrupa banka hisselerinde zayıflama belirtileri

Chelverton Asset Management Avrupa Sermaye Fonu Yöneticisi Gareth Rudd ise düzenleyicilerin temettü ödemek yerine sermayeyi korumalarını tercih edecekleri için Avrupa banka hisseleri konusunda olumsuz bir bakışa sahip olduğunu söyledi. Rudd, “Avrupa hisse senetleri yıla güçlü bir başlangıç ​​yapsa da bu yavaş yavaş durakladı ve iş ortamı giderek zorlaştı” şeklinde konuştu.

Avrupa'nın STOXX 600 Endeksi, Nisan ayındaki 14 aylık zirve seviyesinden yaklaşık son bir ayın en düşük seviyesine gerilemiş durumda.

Societe Generale Küresel Para Birimi Baş Stratejisti Kit Juckes, “ABD'den gelen bu haberler konusunda ECB'de az da olsa bir farkındalık var gibi görünüyor ve ABD’deki bankacılık sorunlarının bizde olmadığını düşünsek de, Euro Bölgesi verilerinde de bazı zayıflıklar gördüğümüz için tetikteyiz” diyor.

Tahvil piyasalarında düşüş için alan sınırlı

Tahvil piyasalarında ise devlet tahvili faizlerinde düşüş için sınırlı alan olduğu görülüyor. Generali Investments Partners Sabit Getiri Başkanı Mauro Valle, Avrupa tahvillerinde ‘tarafsız' kaldığını ve kısa vadeli alım veya satım planları olmadığını söylüyor. Fiyatla ters yönde hareket eden Almanya 10 yıllık tahvil getirisi dün yüzde 2,16 ile bir ayın en düşük seviyesine geriledi ve bu yıl şu ana kadar yaklaşık 40 baz puan düştü.

Son haftalarda Fed'in duraksaması nedeniyle ECB'nin artışa devam edeceği beklentileriyle yükselen euro görünümü ise bu süreçte yavaşladı. Societe Generale'den Juckes, euronun yıl sonuna kadar 1.18 dolara ulaşması hedefinin artık ‘gerçekçi olmadığını’ söyledi.

Euro, geçen ay gördüğü son bir yılın en yüksek seviyesinden düşerek yaklaşık 1,0991 dolardan işlem görüyordu. Juckes, “Euro'nun bir ayağını yataktan aşağı attıktan sonra tekrar uykuya dalmasından korkuyorum” şeklinde konuştu.

ECB faizi 25 baz puan artırdı

 

Lagarde: Kredilerde biraz sıkılaşma ECB'nin işini kolaylaştırabilir

 

ECB'den 'faiz artışına devam' mesajı

 

Lagarde: Enflasyona karşı daha gidecek yolumuz var

 

Lagarde, Yellen’a göre daha cesur

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • TAMYOBAZSEMİH05 Mayıs 2023 12:13

    bunlar hala öremnemediler bu işi .faiz artırıp efason mu düşer.bizden ii mi bilcekler.gısganyıoalllaaaa .herkesin evinde buzdolabı var daa nossun 50 yıl evvel bölemiydi .bilgisarmı vardı 50 yıl evvel hekese bilgisayar var daa nossun ii ossun .hahau  borsa aslında ucuyo düşüyo ama ucuyo aslında düşmüyo .hauhauhau tıpkı efason gibi pahalılık var ama efason düşüşte .saçları kaküll de yaptık .harika oldu.hauhauhauh