E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasada geri dönüş mü başladı?---

Piyasada geri dönüş mü başladı?

Piyasada geri dönüş mü başladı?
31 Aralık 2013 - 07:21 borsagundem.com

17 Aralık operasyonunun ardından sürekli düşüş trendine giren Borsa İstanbul'da düşüşler yerini tepki alımlarına bıraktı

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından 2 haftada yüzde 18.2 gerileyen Borsa İstanbul, tepki alımlarıyla yüzde 6.42 yükseldi. Geçen hafta 2.18’e dayanan dolar 2.13 TL’nin altına indi.

17 Aralık’taki yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrasında sarsılan piyasalar dün yaralarını sarmaya çalıştı. 2 haftada yüzde 18.2 gerileyen Borsa İstanbul dün yüzde 6.42 yükselerek 67.985 puana çıktı. Geçen hafta 2.18 TL sınırına dayanan dolar, 2.1270 TL’ye euro 2.9340 TL’ye düştü.

Analistler, geçen hafta sert satışlarla yılın en düşük seviyesi olan 61.150 puana inen BIST’teki yükselişi tepki hareketi olarak görüyor.

Yükseliş tepki hareketi

İş Yatırım Menkul Değerler Yatırım Danışmanı Faruk Er, “Bu yükseliş tepki hareketi olarak görünüyor. Nispeten soğuyan siyasi gelişmelerden ve özellikle artan yabancı takasından cesaretlenen bir piyasa var. Olayın etkisinin hafiflediği söylemek için haftalık bazda 66 bin puan seviyesinin üzerinde kapanış görmemiz lazım” dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 28 Aralık tarihinde twitter hesabından yaptığı açıklamada, sıkıntıların büyük ölçüde piyasalarda fiyatlandığını ve ortalık yatışınca toparlanmanın çok hızlı olacağını açıklamıştı.

Belirsizlik ürküttü

Operasyonun başladığı 17 Aralık’tan Cuma gününe göre TL dolar karşısında yüzde 7 değer kaybederken, gelişmekte olan piyasa para birimlerine göre de açık ara en kötü performansı gösterdi.

Fed’in tahvil alımlarını azaltmaya başlaması ile yüksek cari açığı ve dış finansman ihtiyacı nedeniyle “Kırılgan Beşli” arasında gösterilen Türkiye’de son gelişmelerle birlikte siyasi belirsizliğin artması, yabancı yatırımcılar açısından önemli bir endişe kaynağı olarak görülüyor.

LİRANIN GERİ DÖNÜŞÜ ZOR

Rüşvet ve yolsuzluk iddiaları ile 17 Aralık’ta başlayan operasyon ve sonrasında hükümetin operasyonu yapan yargı ve emniyete karşı tutumunun giderek sertleşmesiyle TL’de başlayan değer kaybı trendinin gelecek yıl başlayacak seçim döngüsünün de etkisiyle tersine dönmesi beklenmiyor.

Standard Bank gelişmekte olan piyasalar araştırma bölümü müdürü Timothy Ash, “ABD Merkez Bankası’nın tahvil alımlarını azaltması ve Türkiye’nin yüksek cari açığı ve yüklü dış finansman gerekliliği kaynaklı kırılganlığına bir de Merkez Bankası’nın TL’yi savunacak yeterli rezervinin bulunmamasına karşın seçim öncesi faiz artışına da isteksiz olacağı düşünüldüğünde artık Türkiye ekonomisini ve piyasalarını zor zamanlar beklediği görülüyor. Bu gelişmeler dahilinde TL, satış baskıları karşısında kırılgan kalacaktır” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)