E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiper Sandler: ABD borsaları yüzde 14’lük yükselişe hazırlanıyor---

Piper Sandler: ABD borsaları yüzde 14’lük yükselişe hazırlanıyor

Piper Sandler: ABD borsaları yüzde 14’lük yükselişe hazırlanıyor
23 Ekim 2023 - 13:39 borsagundem.com

ABD’li yatırım bankası Piper Sandler, ABD borsalarının yıl sonuna kadar yüzde 14 oranında yükseleceğini öngörüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında 2023 yılına damga vuran yapay zeka rallisi şiddetli bir düzeltme yaşıyor. Orta Doğu’da alevlene savaşın da etkisiyle sarsılan hisse senedi piyasaları, Piper Sandler’a göre yükseliş için hazırlanıyor olabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’li yatırım bankası Piper Sandler, S&P 500 Endeksi’nin yıl sonuna kadar yüzde 14 oranında bir yükselişe hazırlandığını tahmin ediyor.

Kritik seviye

Bloomberg’den Alexandra Semenova’nın haberine göre, Orta Doğu'daki çatışmalar hisse senedi piyasalarını sarsıyor. Ancak S&P 500 Endeksi’nin yatırımcılar tarafından izlenen önemli bir seviyenin üzerinde kalması, ABD hisse senetlerinde büyük bir yükselişin yakın olduğuna işaret eden bir esnekliğin kanıtı olarak kabul ediliyor.

Piper Sandler’dan Craig Johnson'a göre bu durum aşırı satış koşullarına ve endeksin temel 4.200 puanlık teknik destek seviyesinin üzerinde tutunma becerisine, şu andan itibaren yıl sonuna kadar yaklaşık yüzde 14'lük bir sıçrama için zemin hazırlıyor.

Firmanın Baş Piyasa Teknisyeni Johnson, “Üst trend fiyat kanalının en alt ucundayız; bu seviyeyi aşmak için çok şey gerekecek. Bu kadar aşırı satım yaptığınızda kanalın sonuna dönersiniz. Bir başka deyişle, bodrum penceresinden düşerken kimse yaralanmaz” diyor.

Aşırı kötümserlik ve mevsimsel rüzgarlar

S&P 500 Endeksi geçen haftayı, Cuma günü yüzde 1,3 düşüşle 4.224 puanda kapattı ve 4.200 puan seviyesinin yalnızca biraz üzerinde kaldı. Faiz oranlarının yüksek kalacağı ihtimaline ilişkin son zamanlardaki zayıflık, ABD hisse senetlerinin art arda üçüncü ayda da düşüş yaşamasına neden oldu ve geçen yılki bozgundan sonraki güçlü toparlanma da böylelikle son bulmuş oldu.

Ancak Johnson ve Wall Street’ten bazı isimler, son zamanlarda görülen aşırı kötümserliğin ve mevsimsel rüzgarların yıl bitmeden hisse senetlerini bir kez daha yükselişe geçirebileceğine inanıyor.

Volatilite, S&P 500 Endeksi’ndeki hisse senetlerinin yaklaşık yüzde 30'unu aşırı satış seviyelerine göndermiş durumda. Bu, teknik olarak göreceli güç endeksi okumalarının 30'un altında olması olarak tanımlanıyor ve Johnson'a göre bu, ‘ivme kaybı’ olarak değerlendiriliyor.

Johnson, bu tür koşulların genellikle ‘oldukça yapıcı ve oldukça olumlu’ getirilerden önce geldiğini söylüyor. Aslında Johnson, ABD hisse senetleri için ‘bir rahatlama rallisinden daha fazlasını' bekliyor ve S&P 500 Endeksi’nin 2023'ün sonundan önce 4.825 puanı vurabileceğini tahmin ediyor.

Benzer bir mesaj Bank of America’dan Michael Hartnett tarafından da tekrarlanıyor. Hartnett, hisse senetlerindeki yatırımcı pozisyonunun fazlasıyla olumsuz hale geldiğini ve bunun ters bir ‘satın alma sinyali'ni tetiklediğini söylüyor.

Yatırımcılar yukarı yönlü dönüşü kaçırmak istemiyor

Ancak ekonominin durması veya İsrail'in Hamas'la savaşının Orta Doğu'da daha geniş bir çatışmaya dönüşmesi durumunda borsanın çökebileceğine dair endişeler de sürüyor.

Piper Sandler'ın içinde bile ABD hisse senetlerinin yılı güçlü bir şekilde tamamlayacağına dair çok az inanç bulunuyor. Firmanın baş yatırım stratejisti Michael Kantrowitz'in yıl sonu S&P 500 Endeksi hedef aralığı 3.600-3.800 puan aralığı olup, Wall Street'teki en düşük tahminler arasında yer alıyor.

Aşağı yönlü riskler hâlâ Wall Street'in ayılarını haklı çıkarma tehlikesi taşıyor. Fed Başkanı Jerome Powell, geçen hafta Perşembe günü yaptığı açıklamada, politika yapıcıların Kasım toplantısında faiz oranlarını muhtemelen sabit tutacağını, ancak enflasyonu uzak tutmak için daha fazla artırımın masada olduğunu ve bu durumun ekonomik ve kurumsal büyümeye tehdit oluşturduğunun sinyalini verdi. Dahası, Amerikalılar pandemi dönemindeki tasarruflarını harcadıkça ve öğrenci kredisi ödemeleri yeniden başladıkça tüketici harcamalarının da düşmesi bekleniyor.

Yine de Johnson, “Manşetleri ve trend çizgilerini dikkate almak istiyorsunuz. Trend çizgileri kırılmadığı takdirde, para havuzlarını dağıtmak için bekleyen yatırımcılar birikmeye başlayacak” diyor ve ekliyor: “Sanırım daha fazla insan aşağı yönlü bir geri dönüşü kaçırmak yerine yukarı yönlü bir dönüşü kaçırmaktan endişe ediyor. 2022 yılında zaten yaşanan gerileme düşünüldüğünde, bu endişenin haklı olduğu görülüyor.”

Wall Street borsalarında tahvil krizi

 

Borsalarda çöküş ne kadar muhtemel?

 

ABD borsaları Powell'ın açıklamaları sonrası düşüşle kapandı

 

BofA: Borsalar tahvil baskısından kurtuluyor

 

Larry Fink: Uzun vadeli yatırımcıların adresi hisse senetleri olmalı

 

Mike Wilson: Hisse senetlerinde yıl sonu yükseliş ihtimali azaldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)