E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiPaul Tudor Jones: ABD ekonomisi borçlanmayla büyüyor---

Paul Tudor Jones: ABD ekonomisi borçlanmayla büyüyor

Paul Tudor Jones: ABD ekonomisi borçlanmayla büyüyor
07 Şubat 2024 - 15:11 borsagundem.com

Efsanevi yatırımcı Paul Tudor Jones, ABD ekonomisinin hükümet harcamaları konusunda kendini kamufle etmeye çalıştığını ancak bunda başarılı olamadığını öne sürüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de devasa boyuttaki hükümet harcamaları, uzmanların dikkatini çekmeyi sürdürüyor. Efsane yatırımcı Paul Tudor Jones, ABD’nin çok kısa bir süre içinde baş edilmesi güç bir borç sorunuyla karşı karşıya kalacağını söylüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Paul Tudor Jones, ABD ekonomisinin steroid kullandığını ve büyük hükümet harcamalarının yakında büyük bir kriz olarak ortaya çıkacağını söylüyor.

Büyümenin katalizörü borçlanma

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Jones, “ABD ekonomisi, hükümetin hızlı borçlanma ve harcama temposu sayesinde ‘steroid’ kullanıyor” diyor.

Milyarder hedge fonu yöneticisi, Atlanta Fed'in GDPNow aracına göre, bu yılın ilk çeyreğindeki GSYİH büyümesinin yüzde 4,2 civarında olacağını tahmin edilerek ekonominin baş döndürücü gücüne dikkat çekiyor. Jones, hükümetin borçlanma ve harcama hızının ABD ekonomisinin son çeyreklerdeki çarpıcı büyümesinin asıl nedeni olduğunu ve olumsuz sonuçlarının yakında hissedileceğini söylüyor.

Hızlı tüketim

Jones, ABD ekonomisi hakkında, “Ekonominin güçlü olduğunu düşünüyorum. Nasıl olmasın ki! Yüzde 6-7'lik bir bütçe açığımız var. Çılgınca bir hızla tüketiyoruz. Bu durumun sonunda gangsterlere dönüşmemiz gerekiyor çünkü steroidlere dayalı bir ekonomimiz var ve bu sürdürülemez” diyor.

Ekonomistler, bu yılın başında toplam borç bakiyesinin 34 trilyon dolara ulaşmasıyla birlikte hükümet harcamalarının hızlı temposu karşısında giderek daha fazla alarma geçti. Jones özellikle, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Pazar günü verdiği röportajdaki yorumlarına dikkat çekiyor Fed Başkanı Powell’ı, ABD'nin ‘sürdürülemez bir mali yolda’ olduğu konusunda uyarıyor.

Tahvil yatırımcıları, geçen yılın sonunda Hazine piyasasında yaşanan çalkantı sırasında ABD’nin hükümet borcu hakkında çok fazla eleştiride bulundu ancak yatırımcılar bu yıl ABD borç dengesi konusunda henüz çok fazla endişe duyuyor gözükmüyor. Jones, yine de büyük bir borç açığı yaratan bu harcamaların etkisinin er ya da geç piyasalarda hissedileceğini söylüyor.

Borç bombası

Jones, “Tek soru şu: Bu durum piyasalarda ne zaman kendini gösterecek?. Bu yıl da olabilir, gelecek yıl da olabilir. Verimlilik maskelenebilir ve bundan üç ya da dört yıl sonra da olabilir. Ama açıkça, açıkça sürdürülemez bir yoldayız” şeklinde konuşuyor.

“Borç, önümüzdeki yıllarda ekonomiyi tanımlayan hakim temalardan biri olacak” diyen Jones, ABD'de ‘mali pervasızlıktan’ kaynaklanacak bir ‘borç bombası’ uyarısında bulunuyor. Jones’a göre, devlet borcunun bir sonucu olarak artan baskıların, önümüzdeki yıllarda ‘muazzam’ olabileceğini tahmin ettiği yapay zekadan elde edilen üretkenlik kazanımlarıyla çatışması bekleniyor.

ABD'nin kamu borç stoku 34 trilyon dolara ulaştı

 

Moody's: ABD borçlanma kağıtlarına talep güçlü

 

Citi: ABD borç riski yatırımcılar için 'hayatın gerçeği' olacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)