E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiParasal sıkılaşma borsalar için ne anlama geliyor?---

Parasal sıkılaşma borsalar için ne anlama geliyor?

Parasal sıkılaşma borsalar için ne anlama geliyor?
12 Eylül 2022 - 11:47 borsagundem.com

Yatırımcılar FED’in eylül ayında parasal sıkılaştırma politikasını iki katına çıkarmasını endişeyle bekliyor. QT olarak da adlandırılan bu politika QE döneminde borsaların geçirdiği refah döneminin tam tersi niteliğinde

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Parasal genişleme politikası ABD Merkez Bankası’nın (FED) Küresel Finans Krizi ve korona virüs pandemisi sırasında trilyonlarca dolarlık tahvili toplayarak likidite salımı üzerinden piyasaları desteklediği bir yöntemdi. Ancak bu aynı zamanda hisse senedi fiyatlarının sulanması ve spekülatif varlıkların da desteklenmesi anlamını taşıyordu. MarketWatch’un haberine göre yatırımcılar ve FED üyeleri bu gelgitin tersine dönmesi halinde neler olacağını hafife alıyor olabilir.

Montreal merkezli yatırım danışmanlığı firması PGM Global’ın Küresel Makro Stratejisti ve Borsa Araştırmacısı Aidan Garrib konuyla ilgili açıklamasında, “FED’in veya herhangi birinin gerçek anlamda parasal sıkılaşmanın (QT) etkilerini bildiğinden emin değilim” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre FED bu yılın başlarından itibarın bilançosunu yavaş da olsa küçültmeye başlamıştı. Şimdiyse piyasa uzmanları FED’in planladığı üzere QT’nin hızlandırılmasından endişe ediyor.

Süreçle ilgili tarihsel deneyim eksikliği belirsizlik seviyesini yükseltiyor. QT ile ilgili çok sayıda araştırmaysa parasal genişleme (QE) politikasının tam tersi etkileri hissettireceğini savunuyor.

Bank of America Hisse Senetleri ve Quant Stratejisti Savita Subramanian 2010’dan bu yana QE’Nin piyasalardaki hareketin yaklaşık yarısını açıkladığını söyledi. Subramanian, “QE ve S&P 500 arasındaki güçlü doğrusal ilişki, 2010'dan 2019'a kadarki döneme kadar uzanıyor. QT ise bu noktada 2023 yılında S&P 500 Endeksi’nin %7 düştüğü bir dönem olarak anlaşılıyor” dedi.

Parasal genişleme bir merkez bankasının halka açık piyasalardan menkul kıymetler alımı yapabilmesi için kredi üretilmesi anlamına gelir. Uzun vadeli tahvil alımlarının değersiz bir yatırım haline geldiği bu ortamda yatırımcılar yüksek getiriler elde edebilmek için daha riskli varlıklara başvurur. QE aynı zamanda merkez bankasının bilanço defterindeki yeni rezervler anlamını da taşır. QE üzerinden sağlanan likidite sayesindeyse mevzuat gereği belirli bir miktar nakit tutması gereken bankaların da hedge fonları veya piyasa katılımcılar gibi yatırım tercihlerine yönelmesine sebep olur.

QE dönemlerinde hisse senetlerinin ileriye dönük bilanço beklentileri de yükselir. Bunun karşılığında hissenin risk primi düşer. Garrib yatırımcıların bu ortamda bilançosuz "rüya hisse senetleri" ve diğer oldukça spekülatif varlıklara karşı talebinin olağanüstü şekilde yükseldiğini belirtti.

ABD’de enflasyonun yükselmesiyle ve ekonominin toparlanmasıyla QE politikaları da tersine döndü. FED, haziran ayında bilançosunu düşürmeye başladı ve bu hızını eylülde aylık 95 milyar dolar olacak şekilde iki katına çıkarması bekleniyor. Söz konusu rakam 60 milyarlık hazine tahvili ve 35 milyar dolarlık mortgage destekli menkul kıymetlerin yeniden yatırım yapmadan bilançodan çıkmasına izin vermek yönüyle gerçekleşecek. Bu hızda devam edilirse bilanço bir yıl içerisinde 1 trilyon dolar daralabilir. Ekonomistler ve analistler 2019’da yaşanan likidite sıkışmasının tekrarlanmasından endişe ediyor.

Hindistan Merkez Bankası eski Başkanı ve Uluslararası Para Fonu (IMF) eski Baş Ekonomisti Raghuram Rajan ve ekibi konuyla ilgili Jackson Hole’da yayınladığı bir araştırma raporunda, “Eğer geçmişte olanlar tekrar ederse merkez bankasının bilançosunun küçültülmesinin tamamen iyi huylu bir süreç olması muhtemel değildir ve bankacılık sektörünün bilanço içi ve bilanço dışı talep edilebilir yükümlülüklerinin dikkatli bir şekilde izlenmesini gerektirecektir” uyarısında bulundu.

Hedge fon devi Bridgewater Associates, Haziran ayında QT'nin tahvil piyasasında bir "likidite boşluğuna" katkıda bulunduğu konusunda uyardı.

Garrib, şu ana kadar bilanço küçültmesinin yavaş temposu nedeniyle QT'nin etkisini azalttığını ve tam etkilerinin hissedilemediğini, ancak bunun değişmeye yakın olduğunu söyledi. Stratejist QT'nin genellikle FED’in bilançosunun varlık tarafı bağlamında tanımlandığını, ancak finansal piyasalar için asıl önemli olan yükümlülükler tarafı olduğunu sözlerine ekledi.

Hisse senetleri için endişe verici olan durumsa yüksek enflasyon döneminde FED’in geçmiş kriz dönemlerinde olduğu gibi politika değiştirme yeteneğine kaybetmesi. Garrib FED’in ve diğer büyük merkez bankalarının küresel borsaların haziran ayı diplerini yeniden test etmesi için uygun ortamı hazırladığı konusunda uyardı.

Garrib tüm tabloyu şu cümleyle açıklıyor: “Yükselirken FED’le savaşılmaması gerektiği gibi düşüşte de FED’le savaşmayın.”

JPMorgan'dan devlet tahvilleri tavsiyesi

 

Bu hafta gözler ABD enflasyon verilerinde

 

Yellen: Enflasyon yüksek olursa iş piyasası darbe alır

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Fed12 Eylül 2022 23:10

    Adı üstünde sıkılaşma paranın piyasadan çekilmesi oluyor. Yatırım azalır muhtemelen. Dolar değerlenebilir. Amerika için enflasyon bir nebze düşebilir. Ama dolar degerlenecegi için Amarika nin ticaretini negatif etkiler. Çünkü pahalı dolar ticareti (Amerika yönünden ihracatini azaltır, rekabet gücünü düşürebilir)