E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBu hafta gözler ABD enflasyon verilerinde---

Bu hafta gözler ABD enflasyon verilerinde

Bu hafta gözler ABD enflasyon verilerinde
12 Eylül 2022 - 08:21 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.


Enerji krizinin Euro Bölgesi'nde ve daha geniş anlamda AB'de on yıllardır görülmeyen bir kargaşa yaratması nedeniyle, olabilecek en kötü bağlamda başlayan bir sıkılaştırma döngüsü devam ediyor. ECB geçen haftaki toplantısında mevduat faizini sıfırdan %0,75'e yükseltirken, ana refinansman oranını, sonraki birkaç toplantı için söz verdiği hamlelerle 2011'den bu yana en yüksek seviye olan %1,25'e çıkardı.

Kararın ertesi gününde Ekim ayında da enflasyonu sakinleştirmek için ECB’den 75 baz puanlık bir faiz artırımı daha bekledikleri artmaya başlıyordu. Burada veriler haricindeki etmen ise; Lagerde’ın “oranların enflasyonu zamanında hedefe geri döndürmek için uygun seviyelerden "çok uzak" olduğuna ve artışların "önümüzdeki birkaç toplantıda" da beklenmesi gerektiğine dair yönlendirmesinden kaynaklandı. ECB'den daha şahin bir duruş beklentisi 1 doların üzerinde işlem gören euroyu destekliyor gibi de görünüyor.

Diğer taraftan ABD tarafında , ekonomik durgunluk korkuları azalırken, enflasyonun henüz "anlamlı ve ısrarlı bir şekilde aşağı doğru hareket ettiğine en son ISM hizmetler endeksinin de gösterdiği gibi ikna olunmaması ve kira fiyatlarındaki artışın devamı, enerji fiyatlarındaki istikrarsızlık neticesinde , Fed'in 20- 21 Eylül toplantısında Eylül'de 50 baz puan, Kasım'da 25 baz puan faiz artırım beklentileri , Eylül’de 75 baz puan, Kasım ayında 50 baz puan artıracağına dönüyordu.

Rusya Devlet Başkanı Putin'in Avrupalı alıcılar tarafından fiyat tavanları uygulanması halinde ülkenin petrol ve gaz ihracatını durdurma tehdidinden destek aldı ve Brent haftalık %4’ler seviyesindeki düşüşten toparlanarak haftalık bazda %0,90 düşüşle 92,42 usd kapandı.

Bu haftanın ana gündemi ise ABD enflasyon verileri TÜFE ve ÜFE olacak, ardından perakende satışlarla tüketicilerin harcama iştahlarının ne durumda olduğunu gösterecek ki bu iki veride 20/21 Eylül FED toplantısında 75 baz puan mı yoksa sürpriz şekilde 100 baz puanlık bir artış gelebilir mi sorularına ip uçları verecek. Almanya'da final tüketici fiyatları, ZEW endeksi, Euro Bölgesinde sanayi üretimi, final tüketici fiyatları, Çin'de tarafında sanayi üretimi, perakende satışlar verilerinin yanında Çin Merkez Bankası(PBOC), orta vadeli kredi (MLF) faiz kararını açıklayacak. PBOC, önceki toplantısında faizi sürpriz bir şekilde 10 baz puan indirerek yüzde 2,75 seviyesine çekmişti. Yurt içinde ödemeler dengesi, iş gücü verileri, sanayi üretimi, perakende satışlar, konut satışları ve Merkezi Yönetim bütçe rakamları ve TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarını takip edeceğiz.

Asya piyasalarında pozitif hava

 

Yellen: Enflasyon yüksek olursa iş piyasası darbe alır

 

Bakır fiyatlarında düşüş

 

Günün önemli şirket haberleri 12/09/2022

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)