E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPandeminin popüler hisselerinin geleceği belirsiz---

Pandeminin popüler hisselerinin geleceği belirsiz

Pandeminin popüler hisselerinin geleceği belirsiz
23 Ekim 2020 - 13:21 borsagundem.com

Borsaların kazananlarının değerinin çoğu gelecek yıllardaki getiri umutlarına bağlı

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Eğer Twitter’ın hisse başı 91 centlik kazancının, Ekim ayında 87 cente düşeceği söylenseydi muhtemelen hisseyi almazdınız. Ancak bunun sonucunda %45’lik bir kazançtan olmuş olurdunuz. Twitter bu alanda tek hisse değil. Apple, Google ve birçok diğer hisse, 2020 getiri beklentileri düşük olmasına rağmen rekor kırdı. En kötü etkilenen hisseler hariç, 2020 gelirleri ve Hisse fiyatları arasında çok küçük bir farklılık var.

Korona virüs krizi sonucunda şirketlerin gördüğü zararın, hisselerine çok düşük seviyede etki etmiş olması tuhaf gelebilir. Gerçek şu ki, yatırımcıların gözü her zaman gelecekte. Şirketlerin pandemide para kazanıp kazanmamış olması önemli değil. Yatırımcılar borsanın kazananlarının pandemiden eskisinden daha güçlü çıkacağı inancıyla yatırım yapıyor.  Daha da açık olmak gerekirse, hisseler için önemli olan, hisselere dair tahminlerin, geçmiştekinden daha iyi olması.

Önümüzdeki 12 ay için tahminlerin nasıl değiştiğine bakalım. S&P 500 hisselerinin bu değişim ve hisse fiyatlarının hareketiyle olan ilişkisi, 2020 getirilerinden çok daha güçlü. Bir yıl sonrasına bakmak pandeminin bir sefere mahsus maliyetini görmezden gelerek şirketin gerçek performansına odaklanıyor.

Çelişki de burada başlıyor. 2020’nin Ocak ayında, Apple, Google ve Twitter’ın 12 ay sonraki getiri tahminlerinin ne kadar değişebileceğini bilmek mümkün değildi. Apple güçlü bir şekilde yukarı yönlü hareketine devam ediyordu, Google durgundu ve Twitter yarı değer kaybetmişti. Yine de bu hisselerin hepsi harika yatırımlar oldu çünkü hisse fiyatları sadece gelecek 12 ayda neler olacağına bağlı değil. Özellikle de güçlü büyüme potansiyeline ya da güvenilir gelirlere sahip olan şirketler için.

Bu şirketlerin değerinin büyük bir bölümü gelecekteki birçok yılda sağlayacağı getiri umutlarından kaynaklanıyor. Dijitalleşmeye daha hızlı bir geçiş, gelecekte daha fazla kar anlamına gelirken, düşük faiz oranları ve Hazine tahvilleri bu getirilerin değerini arttırıyor. Dolayısıyla yakın dönem potansiyelleriyle ilgili algıların nasıl değişeceğini değerlendirmek yeterli değil. Yatırımcıların uzun vadeli umutlarını da anlamak gerekiyor.

Kazançların büyüme oranını değerlendirmek, pandeminin bir diğer tuhaf sonucunu ortaya çıkarıyor: Bankalar, havayolları gibi ucuz “değer” hisselerinin kazançlarının, gelecek yıl büyüme hisselerinden daha hızlı büyümesi bekleniyor. Ancak tahminlere göre havayolları yine zarar ettirecek.

Bu durum, değerin yeni büyüme olduğu anlamına gelebilir. Aslında bu, 2020’de kazançların çökmesinin ve beklenen korona virüs sonrası ekonomik iyileşmenin gelmemesinin bir sonucu. Değer hisseleri ekonomiye karşı, büyüme hisselerinden daha hassas olduğu için, kazançları ekonomik iyileşmeden daha fazla fayda görecek.

Ancak bu hisselerinin fayda göreceği anlamına gelmiyor. Russell 1000 Değer Endeksi’nin kazançlarının bu yıl %31 düşüş göstermesi bekleniyor. Büyüme endeksi getirileriyse tahminlere göre yıl sonunda %9 artmış olacak. Gelecek yıl, değerin %31 yükseliş göstermesi bekleniyor bu da büyümede beklenen %21’lik artıştan çok daha iyi. Ancak bu ucuz hisseleri almak için bir sebep değil çünkü bu şimdiden biliniyor ve çoktan fiyatlandı.

Sadece değer kazançları yükseliş gösterirse, değer hisseleri fayda sağlayabilir. Bu yüzden bu hisseler ekonomiyle ilgili iyi haberlere karşı bu kadar hassaslar. Eğer ekonomi şu an beklenenden çok daha hızlı gelişirse, ki bunun nedeni yeni bir ekonomik teşvik ya da bir korona virüs aşısı olabilir, değer kazançları için tahminler yükselir ve dolayısıyla değer hisseleri de artış gösterir.

Büyüme hisseleri için esnetilmiş değerlemeler, kısa vadede kazançların her zamankinden daha da önemsiz olduğu anlamına geliyor. Apple’ın fiyat-kazanç oranı 21’den 30’a yükseldi ve hisse fiyatları kazançlarından daha hızlı yükseldi. Bu da gelecekte kazançlara daha fazla ağırlık verildiği anlamına geliyor ve bu şirketler kazançlarını tehdit eden her türlü riske açık hale geliyorlar.

Riskler arasında, gelecekteki bu kazançları daha az çekici hale getirebilecek daha yüksek iskonto oranları da yer alıyor. Örneğin, daha güçlü bir ekonomi, Hazine tahvillerinin yükselişine neden olursa, büyük teknoloji şirketlerine karşı antitröst hamlesi her iki partiden de destek alırsa, büyük teknoloji şirketlerini özellikle sert bir şekilde vuracak vergi kısırlamaları gelirse, Joe Biden Beyaz Saray'ı kazanır ve kurumlar vergilerini yükseltirse. Ve bunlarla birlikte diğer beklenmedik riskler de mevcut olabilir.

Yüksek değerlemeler bir anlamda, düşük faiz oranlarının geçerli olduğu bir sistemde haklı görülebilir. Ancak gelecekte elde edileceği umulan daha fazla kazanca bağlı oldukları için, zaman içinde ortaya çıkabilecek beklenmedik risklere de daha açık bir hale geliyorlar. Yatırımcılar, bu riskleri telafi etmek için daha düşük fiyatlar talep etmeli.

Teknoloji devlerine Biden sansürü soruşturması!

 

Goldman Sachs 2021’de emtialar için boğa piyasası bekliyor

 

ABD vadeli endeksleri yatay seyir izliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum23 Ekim 2020 14:34

    Ha birde bundan böyle ve gelecekte her zaman her yerde insanların olmadığı üretim bantları kurulacak yani tam otomasyon olacak ülkelerin birinci önceliği bu robotlar öne geçecek

  • Yorum23 Ekim 2020 14:23

    Yeni karantina önlemleri gelse bile pandemi hisseleri pirim yapmayacak ve eldeki hisseler son sahiplerine devredilecek hatta bu hisseleri elinde tutanlar yeniden karantina önlemleri alınmasını bekliyor peki yeni karantina önlemleri hanği hisselere pirim yaptırır söyliyeyim hiç pirim yapmamış dd sinin altında kalan ve aşı haberiyle normal rutinine dönecek insanların ilk yapmak istedikleri neyse o sektörde hizmet veren şirket hisseleri uçuşa geçirir örnek turizm gibi