E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivOtomotiv ihracatında lider değişti---

Otomotiv ihracatında lider değişti

Otomotiv ihracatında lider değişti
19 Mayıs 2023 - 09:04 borsagundem.com

Dünya otomotiv ihracatında Japonya liderliği Çin’e kaptırdı.

Otomotiv ihracatında dünya lideri değişti, Japonya artık ikinci sırada.

Çin yılın ilk üç ayında Japonya’yı geçerek, dünyanın en büyük otomobil ihracatçısı unvanını kazandığını açıkladı. Resmi verilere göre Çin yılın ilk üç ayında 1 milyon 70 bin araç ihraç etti. Bu da 2022’nin ilk üç ayına kıyasla yüzde 58’lik bir artış anlamına geliyor.

Japonya ise aynı dönemde yüzde 6’lık artışla ihraç ettiği araç sayısını 954.185’e çıkarttı.

Rusya etkisi

Çin’in otomotiv ihracatındaki artış, elektrikli araçlara olan ilgide artış ve Rusya’da yükselen satışların sonucu. Çin, geçen yıl da dünyanın en büyük ikinci otomotiv ihracatçısı unvanını Almanya’dan almıştı. Çin Gümrük Genel Müdürlüğü’ne göre, Çin 2022’de 3,2 milyon araç ihraç etti, Almanya ise 2,6 milyon araç sattı.

Fosil yakıtlardan uzaklaşma

Fosil yakıtlardan uzaklaşılması, Çin’in otomotiv endüstrisinin yükselişinde önemli rol oynadı. Yılın ilk üç ayında elektrikli araçların da aralarında bulunduğu yeni enerji araçları (NEV) geçen yıla kıyasla yüzde 90 arttı.

Tesla’nın Çin kolu SAIC (MG markasının sahibi) ve ABD’li yatırımcı Warren Buffet’ın desteklediği BYD, Çin’in başlıca NEV ihracatçıları arasında.

Elon Musk’ın elektrikli araç markasının, Şangay’da büyük bir fabrikası bulunuyor ve buradan Japonya ve Avrupa’ya ihracat yapılıyor. Fabrika şu anda yılda 1,25 milyon araç üretiyor ve şirket kapasiteyi daha da artırmayı planlıyor.

Çin’in Rusya’ya otomotiv ihracı, Batılı ülkelerin Ukrayna’nın işgali yüzünden ambargo koymasından bu yana da arttı.

Otomotivde hem üretim hem de ihracat arttı

 

Otomotiv sektöründe piyasa değeri en yüksek şirketler

 

Otomotiv satışları aylık yüzde 62.7 arttı

 

Otomotiv şirketlerini değerlendirirken 3 kritik oran

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Serkan. Ankara19 Mayıs 2023 17:17

    Molbara firma sı bayılere sigara vermiyor mu sikayetci 0i312 5873000 cevap vermiyor 0312 2568090 cevap vermiyor molbara

  • ALİ KODUŞ19 Mayıs 2023 11:05

    Bizde cumhuriyet kurulduğunda Devrim otomobillerini yaptırmayan zihniyet hala bu ülkede kökleri kalmış ve devam etmektedir.Muhalefetten bir tanesi TOGG övmeyi, nerede ise yıkma  çabaları içinde demeçlerine rastlıyoruz .kimi diyor ki bu otomobil fabrikası yapılacak mı yok otomobil yapabilecekler mi yok yürüyecekmi diye alan eden bugün cumhurbaşkanı olmak istiyor, alil babacan da bunun neresi TÜRK MARKASI  bu montaj diyor ise bu ülke bitirmenin acık örnekleridir.

  • Veli19 Mayıs 2023 17:07

    Montaj montajjjjj diiyen kimdi? Erdoğan

  • süslü sülü19 Mayıs 2023 10:22

    çin dünya devi oldu diyenlere çok gülüyorum. ihracat yapan dev şirketlerin neredeyse tamamı ABDli zenginlerin

  • Süslü sülük 19 Mayıs 2023 17:07

    Baran ergenekon dedigine gore fetocusun, emniyete bildirdim seni. Yarin sabah alirlar ininden

  • baran19 Mayıs 2023 10:37

    O koca kafan ile aynaya bak kendine ağla.  Doğru dürüst bir eğitimi ya da herhangi bir konuda uzmanlığı olmayan orta ve yaşlı ergen kafalı tipler ekonomide sanayi de uzman kesilmiş ahkam kesiyor.  Bak şu işte çalış deyince de o şişkin egosu ile kasılıyor!  Böyle hastalıklı kafalar açlıktan gebermeye mahkum ama hasbelkader  bu ahmakların asla ve kat a anlamayacağı şekilde hak ettiklerinden iyi yaşıyorlar. Uzun lafın kısası sen kafa olarak dahi Çin in zaten gerisndeisn.   

  • baran19 Mayıs 2023 09:48

    Vay garibim Çinliler çatır çatır ucuz işçilik ile Amerikan şirketlerine  otomobil  tedarik et kendin de bisikletle gez.  Gıkını da çıkarma!  Bizdeki şerefsizler  ise hem Amerikan köpekliği yapıp lüks otolara binp kola hamburger yemekte. Lüks otellerden fakirlik soğan biber edebiyatı yapar. Sonra köpek  misali  beslendiği toprakları pisletmekte.  Bizdeki komünistler Dünya nın en şerefsizleri ve alçakları.  

  • baran20 Mayıs 2023 13:52

    Kırığın zoruna gitmiş kendini rüyada görmüş. Komünistten c.başkanı olmaz.

  • Lale19 Mayıs 2023 17:05

    Cumhurbaşkanına hakaret ettigin icin emniye bildirdim seni