E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaNakit tutmak 2023’ün kazandıran stratejisi mi?---

Nakit tutmak 2023’ün kazandıran stratejisi mi?

Nakit tutmak 2023’ün kazandıran stratejisi mi?
06 Mart 2023 - 13:59 borsagundem.com

Küresel piyasalar için sıklıkla kullanılan ‘Nakit çöptür’ sözü 2023 için geçerli değil. Yatırımcılar bu yıl nakit ve tahvil varlıkların sağladığı güvenli ve cazip getiri oranlarından etkilenmiş gibi gözüküyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2023 nakdin değersiz olmaktan çok uzak olduğu bir yıl oluyor. Bloomberg’ün haberine göre MLIV Pulse anketine katılan 404 profesyonel ve perakende yatırımcının düşüncesi bu yönde. Ankete göre katılımcıların üçte ikisi portföylerindeki nakdin yıl boyunca düşük performans göstermek bir yana net pozitif getiri sağlamasını bekliyor.

Nakit paranın böyle bir cazibeye sahip olması, finansal ve ekonomik ortamdaki sorunlar hakkında çok şey söylüyor. Potansiyel bir ayı piyasası korkusu, ABD Merkez Bankası’nın (FED) devam eden faiz artırımları ve yaklaşan resesyon, yatırımcıları tedirgin ediyor. Yatırımcılar 2023'ün de çok zorlu geçen 2022'nin bir tekrarı olabileceğinden endişe duyuyor. Morgan Stanley'nin ABD Hisse Senetleri Baş Stratejisti Michael Wilson konuyla ilgili verdiği demeçte, S&P 500 Endeksi'nin zayıf şirket bilançoları nedeniyle %20 civarında düşebileceğini söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre nakit ve tahvil varlıkları borsalardaki düşüşler sırasında güvenli liman olarak görülür. Özellikle de son dönemde tahvil getirilerinde görülen yükselişlerle birlikte kısa vadeli tahvillerin getirileri 2001’den bu yana ilk defa geleneksel 60/40 dağılımındaki portföyleri geçebilecek seviyeye yükseldi. ABD’de yüksek getirili mevduatlar bile tasarruf sahiplerine %4’e yakın faiz ödüyor.

Sermaye danışmanlığı firması Verdence’in CEO’su Leo Kelly konuyla ilgili açıklamasında, “İnsanları nakit tutmanın sorun olmadığına, bu yatırımın yalnızca hareketinizi yavaşlatacak cinsten bir pranga olmadığı düşüncesine teşvik ediyoruz. Bu varlıklardan güzel bir getiri elde edebilirsiniz. Piyasalarda çok fazla oynaklık olacak ve bu parayı cazip seviyelerde yatırıma yönlendirmek için birçok imkanınız olacaktır” dedi.

Perigon Wealth Management’ın Servet Danışmanı Rachel Elson yatırımcıların nakit tutarak enflasyon karşısında zemin kaybedeceğini kabul ediyor. Ancak Elson, düğün arifesinde veya yaklaşan bir vergi ödemesi öncesinde olan müşterilerinin varlıklarını vadeli hesaplarda tutmasının daha az acılı ve daha ihtiyatlı bir tercih olacağını söyledi.

Aktif fonların nesli tükenecek mi?

Yatırımcıların bu yıl piyasalara yönlendirdikleri paranın, aktif olarak yönetilen yatırım fonlarından ziyade pasif fonlara gitme olasılığı daha yüksek. MLIV anketine göre katılımcıların sadece %17’si aktif yönetilen büyük sermayeli ABD hisse senetleri fonlarının 2023 yılında S&P 500 Endeksi’ni takip eden pasif fonlardan ücret sonrası daha yüksek getiri sağlamasını bekliyor.

Profesyonel yatırımcılara aktif fonlara yatırımlarını artırmayı planlayıp planlamadıkları sorulduğunda en popüler cevap %47’yle uluslararası fonlar oldu. Ankete göre yatırımcıların %37’si ise pasif fonlara daha fazla para yatırmayı düşündüğünü açıkladı. Katılımcıların sadece %30’u tercihlerini aktif fonlardan yana kullandı.

Perakende yatırımcıların pasif fonlara para yatırma olasılıkları ise %46 ile daha yüksek seviyedeydi. Ankete göre yatırımcıların %37’si uluslararası fonları tercih ederken %22’si ise aktif fonları tercih etti.

Anket katılımcılarının büyük çoğunluğu hisse seçen yatırımcıların pasif fonlara karşı kaybetmeye devam edeceğini düşünüyor. Ancak katılımcılar gelecek 10 yıl içerisinde aktif fon yöneticilerinin neslinin tükenmesini beklemiyor. Katılımcıların sadece %25’i önümüzdeki on yılda aktif fonların var olmayacağını belirtiyor.

Piyasalar 3 kritik soruya cevap arıyor

 

Nakit moda olsa da Fed’in U dönüşü olasılığına dikkat

 

Dolarda Fed baskısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)