E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMusk ekonomisi: Güvenilir bir yatırımcı mı, sahte lider mi?---

Musk ekonomisi: Güvenilir bir yatırımcı mı, sahte lider mi?

Musk ekonomisi: Güvenilir bir yatırımcı mı, sahte lider mi?
02 Haziran 2021 - 15:39 borsagundem.com

Elon Musk’ın her sözü özellikle piyasaların karışmasına sebep olan bir güç haline geldi. Musk’ın bu gücünün nereden kaynaklandığı ise tüm yatırımcıların merak konusu


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bugünlerde, bazı özel isimlerin alternatif piyasalar üzerindeki gücünün hissedilebilir olduğu net bir şekilde görülebilir hale geldi. Yüksek yoğunluktaki perakende ticaretin piyasalar yönlendirdiği bir dünyada, Winklevoss ikizleri, Chamath Palihapitiya ve Keith Gill gibi figürler kripto para birimleri, halka arz şirketleri ve GameStop gibi varlıklar üzerindeki önemli bir etkiye sahipler. Ancak bu isimlerin hiçbiri tek bir Twitter mesajıyla piyasaları kaos ortamına sokabilecek Tesla’nın CEO’su Elon Musk kadar etkili değil.

Elektrikli araba üreticisi Tesla’nın Şubat ayında Bitcoin’e girişiyle birlikte Nisan ayı ortalarında kripto varlıklar rekor seviyelere ulaşmış Bitcoin 64.829 dolarlık tüm zamanların en yüksek seviyesine gelmişti. Ancak Musk’ın birkaç hafta öncesinde Bitcoin’in çevreye olan zararlarına ilişkin yaptığı açıklamanın ardından Bitcoin 31.000 dolara kadar geriledi.

Financial News’in haberinde Elon Musk’ın piyasalar üzerindeki etkileri tartışılıyor. Habere göre her açıklaması olay olan Musk’In açıklamalarını takip etmek yatırımcılar için önem taşıyor. Tıpkı Omaha Kahini olarak bilinen Warren Buffett’ın uzun vadeli yatırım önerilerinde olduğu gibi yatırımcılar Elon Musk’ın servet biriktirme ve yüksek yoğunluklu ticaret faaliyetlerini takip etmeye çalışıyor.

ABD’nin Virginia eyaletindeki William and Mary Okulu’nun İktisat Yardımcı Profesörü Peter Atwater konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi: “Eğer yatırım alanına bakarsanız ‘Temel değerler nedeniyle alım yapıyorum’ ya da ‘Teknik veriler nedeniyle alım yapıyorum’ gibi açıklamaları sıklıkla duyarsınız. Tüm bunlar oldukça ilginç destekleyicilerdir. Ancak İnsanlar bu nedenlerle alım yapmazlar.

Kalabalıklar soyut fikirlere göre değil peri masallarına ve basit hikayelere göre alım yaparlar. Bugün önümüzde duran kalabalık olağanüstü derecede etkileyici bir hikayeyi aynı zamanda da inanılmaz bir şekilde herkesçe kabul gören ve su götürmez bir biçimde doğru olan bir hikayeyi satın alınıyor. Kalabalıkların satın alımları da bu hikaye önünde sonunda yanlışlanana kadar devam edecek. Ancak bu tıpkı ateşin içerisine çekilen güveler gibi birçok yatırımcı söz konusu ticaretin içine çekilene kadar gerçekleşmeyecek.”

Musk ekonomisi: Gerçek mi kurgu mu?

Musk ekonomisi terimi (Muskonomics) daha önceleri sadece Elon Musk’ın, Tesla, SolarCity ve SpaceX gibi girişimlerini tanımlamak için kullanılıyordu. Ancak 2021’de bu terim yeni bir anlam taşımaya başladı.

Gerçekte Musk’ın oluşturduğu piyasa duygusallık nedeniyle köşeye sıkışmış durumda. Yatırımcıların tutumlarını izlemek yeni bir şey olmasa da bugünün fon yöneticileri sosyal medyadaki binlerce gönderiyi analiz etmek ve analizlerini duygusallıktan uzak hale getirmek amacıyla araçlar oluşturarak makine öğrenimi teknolojilerini kullanabiliyorlar.

Ancak bir kişi binlerce kişinin duyarlılığı üzerinde hüküm sürdüğünde, bu isimlerden gelen bir Twitter mesajı internette sayısız tartışmaya yol açabiliyor. Bir fikrin yeterince sık konuşulunca gerçeğe dönüşebileceği fenomeni göz önüne alındığında Musk’ın hiçbir anlam taşımayan mesajları piyasaları harekete geçiren olgulara dönüşebilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Sussex Üniversitesi Finans Profesörü Carol Anderson Musk’ın kripto para dünyasına etkisinin Bitcoin’deki volatilite hikayesinin sadece yarısı olduğunu belirtiyor. Kendisi de bir kripto para yatırımcısı olan Anderson ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) gibi piyasa düzenleyicilerinin vergi düzenlemelerinde yapılan değişikliklerinin ve IRS’in kripto para borsası Binance’ı soruşturması gibi olayların da kripto para piyasalarındaki fiyat dalgalanmalarına neden olduğuna dikkat çekiyor.

Ancak ne yazık ki piyasa duyarlılıklarını izlemek genellikle Musk gibi yıldızların açıklamalarına bel bağlamak anlamına geliyor. Alexander konuyla ilgili ifadelerinde, “Bu yöntemin işe yaradığıyla ilgili kesinlikle hiçbir kanıt yok. Eğer böyle bir gerçek olsaydı bugün birçok insan çoktan milyoner olmuştu. Başarılı bir strateji bulunmuyor, her şey şua anda çok fazla farklı koşulla ilişkili ve kripto para piyasasında şu anda gördüğümüz şey tam olarak bu” dedi.

Reddit yatırımcılarında Musk etkisi

Elon Musk gibi beyaz, erkek milyarderlerin ve yatırım gurularının tanrılaştırılması sosyolojik teorilerde genellikle tarikat liderleriyle benzeri karakteristikler içeriyor.

Alman sosyolog Max Weber, modern toplumlarda kraliyet ve ebeveynlik gibi gelenekçi modeller ve hükümet gibi yasal olarak bize dayatılanlar da dahil olmak üzere üç tür otoriteyi özetlemektedir. Musk ise bazı insanların diğerlerinden daha üstün bir yere yerleştirildiği ve özel bir nitelik oluşturarak kendi takipçilerini yarattığı karizmatik lider figürü ile üçüncü tür otoriteye örnek oluşturuyor.

Bu arada pandeminin umutsuzluk ortamında büyük devletlerin teşvik paketleri ve düşük faiz oranları nedeniyle oluşan sınırlı tasarruf imkanları 2021 yılında deneyimsiz yatırımcıların yükselişi için çok uygun bir ortam yarattı. En iyi yatırım tavsiyesini nereden alacakları sorusuyla karşı karşıya kalan yatırımcılar Musk ve savunucularının hazır beklediği Reddit ve Twitter gibi çevrimiçi forumlara yöneldiler.

Atwater, "İnsanlar belirsizlik ortamında kendilerini güçsüz hissettiklerinde, her şeyi çözmüş gibi görünenleri takip etmeye eğilimlidir. Düşünüyoruz, o halde Google'dayız" dedi. Borsagundem.com derlediği bilgilere göre, finans profesörü, "İnternet, yatırım da dahil olmak üzere her boyutta cevap aradığımız yer haline geldi. Daha sonra kripto para birimleri ve GameStop gibi çok fütüristik, asi bir yatırımcı akını ortaya çıktı. Tüm bunlar üst üste gelince, toprak ve tohumun gerçekten güçlü bir kombinasyonuna sahip olursunuz. Twitter gibi platformlar, her fikrin bir anda filizlenmesini sağlamak için güzel sulama alanı yaratıyor” dedi.

Musk'ın kripto para topluluğunun liderlik halkasının merkezine yerleştirilmesi, kripto para meraklılarının ve piyasa yorumcularının Bitcoin'in neden yükseldiğini ve düştüğünü daha iyi anlama arzusu sonucu gerçekleşti. Atwater, bunun kripto para birimlerinin ademi merkeziyetçi yapısına karşı çıktığını, Tesla patronunun fiyatları dikte etmesinin onu tek kişilik bir piyasa düzenleyicisi kurum benzeri bir konuma soktuğunu söylüyor.

Musk'ın Bitcoin'i çevreye verdiği zarar nedeniyle reddetme hamlesi bazıları için sürpriz olsa da kalabalık teorisi bağlamında mantıklı. Tesla'nın hissedarları da dahil olmak üzere kurumsal yatırımcılar Bitcoin'in çevresel, sosyal ve kurumsal (ESG) hedefleriyle nasıl uyumlu olabileceğini sorgulamaya devam ederken, karizmatik liderliğin doğası Musk'ı ne kadar mantıksız görünse de kalabalığın görünebileceği yere taşınmaya itti.

Kripto para biriminin kendisi ademi merkeziyetçi ve proletarya yanlısı kurumsal şirketleri karşısına bir örgütlenme çağrısına ve ödeme sistemi üzerindeki değiştirmeye dayanmaktadır. Aynı idealler GameStop hareketi ve WallStreetBets platformu için de geçerlidir. Ancak son haftalarda Reddit yatırımcılarının momentumu büyük ölçüde kripto para birimlerine kaydı. Reddit yatırımcılarının neden servetin içinde doğmuş dünyanın en zengin insanlarından biri olan Musk’ı lider olarak seçtikleri de bir merak konusu olarak ortaya çıkıyor.

Geleneksel mesih kompleksi olan liderler güçleri doruğa ulaştıkça yükseldiler ve düştüler. Financial News haberinde aynı durumun Musk için de geçerli olduğunu belirtiliyor.

Atwater Musk’ın geleceğine ilişkin açıklamasında, “Aynı zamanda hem Davut hem de Câlût olmak zordur. Bu sonuç olarak onun geleceğini tehdit eden bir şey. İkisi birden olunamayacağından dolayı ne kadar çok piyasanın içine girerse o kadar çok zenginlik toplar ve daha fazla bir kurumsal müessese gibi görünür. Musk’ı asıl savunmasız yapacak şey de budur” ifadelerine yer verdi.

İki Elon Musk tweet'i SEC anlaşmasını ihlal etti

 

Binance CEO'su CZ'den Musk eleştirisi

 

Spekülatif hisseler haziranda yeniden yükselecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Musti03 Haziran 2021 07:50

    Gurusu değil yaş'ı

  • stalker03 Haziran 2021 01:18

    tek geçerim musk ı. helal olsun. büyük sahtekar.her sistem kendi insan tipini yaratır arkadaşlar.şu an dünyanın içine düştüğü kapitalizm ve materyalizm bataklığı da kendi insan tipini oluşturuyor. bencil, ben merkezli yaşayan tanrıyı öldürüp kendini tanrı yerine koyan, merhametsiz, sadece paraya tapan, yani onun kulu olan insna tipi, elon musk gibiler de bu yeni insan tipinin azizleri veya yeni dinin peygamberleridir.

  • Elon02 Haziran 2021 21:40

    Madenci baba koymaz buna hiçbirsey

  • KERİM02 Haziran 2021 18:18

    ŞEH UÇMAZ MÜRİTLERİ UÇURUR

  • 🇹🇷🇹🇷🇹🇷02 Haziran 2021 17:19

    Yatırım gurusu değil, yatırıcı yaş'ı. Ahmakları üterek, yaş tahtaya bastırarak parasına para katan bir uyanık.

  • Okie Dokie02 Haziran 2021 16:52

    Eyyyy Elon Musk, gel sen de ABD dolarına itaat et. Yoksa Rockerfeller reyizin gazabu şiddetli olur. Nasdaq'taki şirket hisselerini taban yaptırır. Bırak bitcoini, ikcoini. Gel yerli ve milli paramız ABD dolarına yatırım yap. Hem sen kazan hem ülkemiz kazansın. Make America great again.

  • Mehmet02 Haziran 2021 16:46

    Şimdiden topluyordur. ... iyice semirince bi twit atar bitcoin i 70 bin usd yapiverir. Işte roketlerin parası çıktı. Bu arada dünyada hiç bir manipulator çin gibi etkili olamaz.. Çinliler de deli gibi topluyor. Çünkü ellerine tonlarca dolar banknotlari var

  • Xxx02 Haziran 2021 21:25

    Sende topla, guru verir eline.

  • Zx02 Haziran 2021 16:32

    İki hareketle, ürettikleri bütün bitcoinleri yedirdiler insanlara! Artık operasyon bitti! Bir daha bitcoinin eski zirvelerine gelmesi hayal!!!! Vripto coinler üretilir, çok az kısmı piyasayı yemlemekniçin piyasaya verilir! Geri kalanı yüzlerce cripto hesapta tutulur! yüksrk fiyatlara çıkarılıt, bir argumanla alıcı toplanır, sonra kucaklara dökülür! Dolarlar eurolar yuanlar onların kasaya dolar, coinler insanların avuçlarına doluşur, alırlar ellerine oynarlar! Gelecepin paraaı imiş gelecekte insanlar bu paraları kullanırmış” hikayelerine sürüler inandı! Ne oldu şimdi! Devletler diyorki kendi paramız dışında para kabul etmeyğz. Ülke vatadaşlarıda kabul etmez! Çünkü devletlerin bastığı para kamu için harcanır. Diğer coinlerde artı değer kişilerin cebğne girer! Zaten cripto paralae nitelik ve teknikmılarakta asla değişim aracı olamazlar. Fşnansal oyun aracı tek doğru tanımlama! Coinleri üreten Kasa büyük kazanır! Sürülerin büyük çoğunluğu büyük kaybeder! Oyunun sonunda!!

  • Gercek02 Haziran 2021 16:25

    Manipülatör! Sürüleri iyi yönetiyor!