E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSpekülatif hisseler haziranda yeniden yükselecek mi?---

Spekülatif hisseler haziranda yeniden yükselecek mi?

Spekülatif hisseler haziranda yeniden yükselecek mi?
02 Haziran 2021 - 14:49 borsagundem.com

2021’in ilk dönemlerinde sosyal medya mecraları üzerinden organize olan yatırımcıların yükselttiği AMC ve GameStop gibi hisseler gündeme oturmuştu. Haziran ayında sosyal medya spekülasyonları hisseleri yükseltecek mi?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2021’in ilk dönemlerinde Reddit gibi sosyal medya siteleri üzerinden organize olan bireysel yatırımcılar AMC ve GameStop başta olmak üzere bazı hisselerde sert yükselişlere neden olmuştu. Reddit’te yer alan WallStreet Bets isimli forumdaki bireysel yatırımcılar yeniden AMC’yi hedefledi ve hissenin fiyatları yükselerek açığa satışçılara 1,3 milyar dolar zarar ettirdi.

Korona virüs pandemisinin ardından hızlı bir ekonomik toparlanmanın görüleceği yönündeki yatırımcı iyimserliği, yatırımcıların bir kez daha riskli pozisyonlara yönelmesine neden olmuş olabilir. AMC bir hafta içinde %60 yükseliş gösterirken, GameStop yaklaşık %37 arttı. Geçtiğimiz hafta bireysel yatırımcıların diğer gözdeleri Bath&Beyond ve BlackBerry de sırasıyla %11,6 ve %9,9 yükseldi.

GameStop hisseleri 2021’in ocak ayından bu yana ralli yapıyordu. Video oyun satış mağazasının hisse fiyatları yıla 20 dolar seviyesinde başladı. Ocak ayı sonunda ise hisse fiyatı 483 dolara yükseldi ve tarihin en büyük açığa satış sıkışmasına neden oldu. Hissenin fiyatları halen yıl başına kıyasla %1180 daha yüksek ve cuma gününü 222 dolarda kapattı. AMC, BlackBerry ve Bed Bath&Beyond da açığa satışçıların ilgi gösterdiği şirketler arasında.

Forbes’un haberine göre, bireysel yatırımcılar, kurumsal yatırımcıların düşeceğini öngördüğü hisselere yoğun ilgi gösteriyor. 

Bunun sonucunda ise açığa satışçılar kayıplarını sınırlamak için açığa sattıkları hisseleri satın almak zorunda kalıyor. Açığa satışçıların hisse alımı yapmak zorunda kalması ise fiyatları daha da yükseltiyor ve açığa satış yapan hedge fonların darbe almasına neden oluyor.

AMC sosyal medya üzerinden organize olan yatırımcıların başlattığı hareketin ilerleyen dönemlerinde GameStop’un önüne geçti. Geçtiğimiz hafta şirket %108,9 kazanç açıkladı ve bu rakam mayıs ayında neredeyse %95 artarak net yükselişi 2021’de %800’e çıkardı. Diğer yandan GameStop geçtiğimiz hafta yalnızca %23,6 yükseldi. Fiyatlardaki yükselişler açığa satışlardan kaynaklanıyor olabilir.

ABD hisselerinde açığa satışlar ortalama %5 civarında, ancak AMC hisselerinin %20’si açığa satılıyor. Bu hisselerin fiyatları sert yükseldiğinde, açığa satış yapanlar hisseleri satın almak zorunda kalıyor ve ocak ayında GameStop’ta olduğu gibi, hisse fiyatlarını daha da yükseltiyor. Tüketiciler karantina önlemleri ve yeni korona virüs dalgaları endişesiyle birlikte bu yıl sinemalara gitmedi ve şirket korona virüs pandemisinden olumsuz etki gördü.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, AMC 450 milyon dolarlık kira ödemesini erteledi ve bilançosunda 5 milyar dolar borç bulunuyor. Şirketin gelirlerinde de pandemi nedeniyle düşüş yaşandı. Satışlardaki düşüşe rağmen AMC’nin piyasa değeri, bireysel yatırımcıların ilgisi sayesinde neredeyse üç kat arttı. AMC’nin piyasa değeri geçtiğimiz hafta çarşamba günü 13,4 milyar dolara ulaştı. Bu rakam 2019 yılı sonunda 5,8 milyar dolardı.

Sosyal medya kullanıcılarının yükselttiği hisselerinin yeniden popülerlik kazanması, Bitcoin fiyatlarındaki düşüşle açıklanabilir. Bitcoin’de son dönemde görülen %30’luk düşüş hisse yatırımcılarının spekülatif varlıklardaki pozisyonlarını azaltmasına neden olmuş olabilir. Benzer bir şekilde yatırımcıların ABD ekonomisinin toparlanmasına yönelik iyimserliği de yatırımcıların bir kez daha hisse piyasalarında riskli pozisyonlara yönelmesine neden oldu.

Borsalarda yeni rekorlar kırıldı. Dow Jones Industrial Average ve S&P 500’de sırasıyla %1,9 ve %0,6’lık yükselişler görüldü. Küçük sermayeli şirketlerin hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Russell 2000 endeksi de son sekiz aydır yükselişte. Yatırımcılar harcamalarda görülebilecek artışın ekonomik büyümeyi destekleyeceğini ve korona virüs pandemisi aşılamalarla birlikte etkisini azaltırken toparlanmanın görüleceğini düşünüyor.

Bu nedenle sosyal medya kullanıcılarının spekülasyonlarıyla yükselen hisselerin, haziran ayında da performanslarına devam etmesi bekleniyor. Aynı zamanda Mudric Capital Management salı günü yaptığı açıklamada, AMC Entertainment’ta 230,5 milyon dolar değerinde 8,5 milyon hisse satın aldığını söyledi. Satın alımda hisse başı fiyat 27,12 dolar olarak belirlendi.

Bunun ardından şirketin hisse fiyatlarında %3,8 yükseliş görüldü. AMC’den yapılan açıklamada fonların borçları ödemek için kullanılacağı ve şirketin değerini yükselteceği söylendi.

Kurumsal müşterilere yeni kripto para borsası

 

Bitcoin’de volatilite düşüşü boğa piyasası sinyali

 

Küresel borsaları sarsacak büyük risk

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)