E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMorgan Stanley: Hisse senetlerinde kırılganlık artıyor---

Morgan Stanley: Hisse senetlerinde kırılganlık artıyor

Morgan Stanley: Hisse senetlerinde kırılganlık artıyor
22 Eylül 2023 - 13:39 borsagundem.com

Dev yatırım bankasının ticaret masası, hisse senetlerindeki kırılganlığın arttığını söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında sene başından bu yana süren ralli düzeltme aşamasında. Yatırımcılar düzeltmenin ne kadar derinleşebileceğinden endişe ederken Morgan Stanley, bu endişeleri haklı çıkaracak bir öngörü sunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsaları, Mart ayından bu yana gördüğü en büyük düşüşü yaşıyor. Bu durum, bu yılki piyasa direncinin ardındaki 'iki gücün' çözülmenin eşiğinde olduğunu da işaret ediyor.

Satışlar yoğunlaşabilir

Bloomberg’den Lu Wang’ın haberine göre, Morgan Stanley'nin satış ve ticaret masası, trend takip eden yatırımcıların büyük piyasa pozisyonlarından caymaya yaklaştığı konusunda uyarıyor, opsiyon satıcıları ise özsermaye risklerini hedge etmek amacıyla pozisyonlarını elden çıkarmaya hazır görünüyor.

Bankanın analizi, büyük ölçüde Fed'in şahinliğine atfedilen Perşembe günkü satış sonrasında kötüleşen teknik ortama ışık tutuyor. Jerome Powell, bu hafta faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutma kararlılığını duyurdu. Bu da hisse senedi endekslerinin önemli eşikleri aşmasıyla risk iştahında geniş bir gerilemeye yol açtı. Morgan Stanley'nin verileri ise satışların yoğunlaşabileceğini gösteriyor.

Christopher Metli liderliğindeki ekip, paylaştıkları ‘Kırılganlık Yükseliyor' (Fragility Rising) başlıklı notta, “Şahin bir Fed piyasayı sarstı ve henüz kayda değer bir zorunlu satışı etkinleştirme noktasında olmasa da, bu nokta çok daha hızlı yaklaşıyor. Yatay fiyatlarda bile piyasadaki trend sinyalleri negatife dönmeye başlayacak” diyor.

Oyuncular konum değiştiriyor

Hisse senetleri dün üçüncü seansta da düştü. S&P 500 Endeksi yüzde 1,6 düşüşle Haziran'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Bu arada endeks Mart ayından bu yana ilk kez 100 günlük hareketli ortalamanın altına düştü. Endeks ayrıca Ağustos ayından bu yana flört ettiği 10 günlük ve 50 günlük ortalamaların da altına geriledi. Bu trend çizgileri yatırımcılar tarafından piyasanın momentumunu ölçmek için geniş çaplı olarak izleniyor.

Bu düşüş, emtia alım satım danışmanları veya vadeli emtia piyasası danışmanları (Commodity Trading Advisor - CTA) gibi, vadeli işlem piyasasında uzun ve kısa bahisler aracılığıyla varlık fiyatlarının momentumunu yönlendiren kurallara dayalı bir dizi fon için kaygı verici bir sinyal anlamına geliyor. Ağustos ayına kadar bu grup, felaket tellallarına meydan okuyan 10 aylık yüzde 25'lik yükselişin etkisiyle hisse senetlerine akın ediyordu.

Metli, “Yerinde bir toparlanma olmazsa, CTA'ları takip eden trend, muhtemelen önümüzdeki birkaç gün içinde satıcı olmaya başlayacak” diyor. Opsiyon işlemlerinin diğer tarafında yer alan ve piyasada tarafsız bir duruş sergilemek için hisse senedi alıp satmak zorunda olan bayiler de konumu değişen bir diğer piyasa oyuncusu olarak öne çıkıyor.

Ekip, “Artık bu piyasa yapıcılar potansiyel bir volatilite kaynağı haline geliyor” diyor ve piyasanın yüzde 1 oranında düşmesi durumunda yaklaşık 7 milyar dolarlık hisse senedini elden çıkarmaları gerekeceğini, yüzde 2'lik bir düşüş gününün ise yaklaşık 18 milyar dolarlık hisse satışına yol açacağını tahmin ediyor.

Volatilite yükseliyor

Elbette, Ağustos ayında opsiyon satıcıları arasındaki konumlandırma da benzer şekilde olumsuzdu ve herhangi bir maddi hasar meydana gelmedi. Metli ve meslektaşları, bu sefer Fed'in şahin mesajının daha büyük kayıplara yol açmak için yeterli olup olmadığının görüleceğini söylüyor.

Hisse senetleri dün yılın en kötü seanslarından birini yaşarken, işlem hacmi üç aylık ortalamayla aynı çizgide kaldı. Wall Street'in VIX olarak bilinen korku göstergesi Cboe Volatilite Endeksi, üst üste beşinci günde de yükseldi. Endeks, 17,5 seviyesinde olmasına rağmen hala uzun vadeli ortalamasının altında seyrediyor.

Hisse senedi fonlarından 16.9 milyar dolarlık kaçış

 

Korku endeksindeki ‘gizemli düşüş’ hisse senetleri için ne ifade ediyor?

 

Hisse senedi yatırımcılarının yükseliş hissiyatı zirvede

 

Larry Summers: Yumuşak iniş ihtimali düşük, hisse senetleri risk altında

 

Piyasalarda resesyon endişesi artıyor

 

FED’in faiz kararı sonrası kazananlar ve kaybedenler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ24 Eylül 2023 20:53

    Tamam da 15 gün önce tam tersini söylüyor idiniz şimdi ne oldu da şimdi bunları söylüyorsunuz.