E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiMoody’s ABD ekonomisinde ‘yavaşlama’ bekliyor---

Moody’s ABD ekonomisinde ‘yavaşlama’ bekliyor

Moody’s ABD ekonomisinde ‘yavaşlama’ bekliyor
04 Ocak 2023 - 14:28 borsagundem.com

Moody’s Baş Ekonomisti Mark Zandi ABD’nin bir resesyona değil daha az sancılı ancak daha uzun süreli bir ekonomik yavaşlama dönemine girdiğini söyledi.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD 2023’te bir resesyondan kaçınmayı başarsa bile Amerikalı tüketiciler ve yatırımcılar muhtemelen 2024’e kadar keskin bir ekonomik yavaşlamanın etkisiyle karşı karşıya kalacak. Söz konusu yorum Moody’s Analytics Baş Ekonomisti Mark Zandi’ye ait.

MarketWatch’un haberine göre Zandi söz konusu tabloyu ‘Slowcession’ olarak adlandırdığı yeni bir terim üzerinden tanımlıyor. Baş ekonomist söz konusu terimde ekonomideki yavaşlama ve resesyon kelimelerini birleştiriyor.

Wall Street’in 2023 yılına ilişkin temel görüşü ABD Merkez Bankası’nın (FED) yatırımcılar ve tüketiciler için oluşacak darbeyi hafifletmek amacıyla faiz oranlarını düşüreceği yönünde. Yatırımcılar ABD ekonomisinin 2023’ün ilk yarısında kısa süreli bir resesyona gireceğini ancak yıl sonuna gelmeden çok önce bu resesyondan kurtulacağını düşünüyor.

Ancak Zandi FED’in uzun zamandır gerçekleştirdiği en agresif faiz artışı politikasının ABD’nin gayrisafi yurtiçi hasılası üzerinde zararlı bir etki yaratacağını öngörüyor. Baş ekonomist ABD’deki güçlü işgücü piyasasının ve tüketicilerle ilgili diğer faktörlerin ekonomide doğrudan bir resesyonu önlemeye yardımcı olacağını düşünüyor.

Zandi, “FED yüksek enflasyonu dizginlemek için uğraşırken bu yıl ekonominin zorlanacağı konusunda kimsenin şüphesi yok. Ancak esas alınan tablo FED’in bir resesyona yol açmadan amacına ulaşabileceğini gösteriyor” ifadelerine yer verdi.

Baş ekonomistin tahminlerine göre, ABD GSYİH’sı 2023’ün dört çeyreğinde yıllık bazda kabaca yüzde 1 büyüyecek.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Zandi ABD ekonomisinin resesyona düşmeyeceği yönünde tahmin yürüten tek isim değil. Wall Street’in diğer bir yüksek profilli ismi olan Goldman Sachs’ın Baş Ekonomisti Jan Hatzius da benzeri yönde bir ekonomik öngörüye sahip.

Zandi’nin bakış açısını Hatzius’tan ayıran şeyse Moody’s Baş Ekonomisti’nin ABD ekonomisini zorlu bir dönemin beklediğine dair öngörüleri. Zandi ekonomik sıkıntının daha uzun bir zaman aralığına yayılacağını, tüketicilerin ve yatırımcıların resesyona göre daha kolay olsa da zorlu bir dönemden geçeceğini tahmin ediyor.

Baş ekonomistin öngörülerinin temelinde FED’in ekonomiyi yeni bir ‘politika hatası’ ile boğmadan önce faiz artışlarını geri çekebileceği fikri yatıyor. Zandi FED’in 2022 yılında enflasyonun ‘geçici’ olduğu değerlendirmesinde bulunarak faiz oranlarını yükseltmekte geç kalmasını hatırlattı.

Resesyonlar genellikle ABD’nin art arda iki çeyrek boyunca daralması sırasında görülüyor. Ancak resesyonu ilan etme konusunda ABD Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu son söze sahip.

Zandi, ABD ekonomisinin istihdamı yok edecek zorlu bir resesyondan kaçınsa bile, Amerikalıların düşen varlık ve ev fiyatlarının acısını hissedebileceklerini sözlerine ekledi.

Moody's, ABD’deki ekonomik büyümenin bu yılın üçüncü çeyreğinde %0,8 seviyesinde dibe vurmasını bekliyor. Zandi ve ekibi, 2024'ün üçüncü çeyreğine kadar GSYİH büyüme oranının %2'yi aşmasını beklemiyor.

‘Slowcession’ nedir?

Wall Street Journal anketinin medyan tahminine göre, ekonomistler ABD’nin bu yıl resesyona girme ihtimalinin kabaca %65 olduğunu görüyorlar.

Zandi bu bakış açısına katılmıyor. Ancak bu kadar yüksek bir inanç seviyesine sahip olunmasının tüketicileri ve işletmeleri inişli çıkışlı zamanlara hazırlanırken tasarruflarını desteklemeye zorlayacağını ve resesyonun "kendi kendini gerçekleştiren bir kehanet" haline gelebileceğini söyledi.

Ekonominin kötü bir gidişata doğru yol aldığına dair göstergeler halihazırda ABD Hazinesi piyasalarında tahvil getirilerine etki ediyor. Ancak ekonomik görünümün bu denli korkunç olmadığına dair birçok işaret de söz konusu. Son birkaç ayda açıklanan ABD enflasyon verileri fiyat baskılarının gerilemeye başladığını gösteriyor.

Tüm bu gelişmeler Zandi’ye göre FED’in para politikasının ‘ekonomik ve finansal piyasa koşullarına neredeyse yetiştiğini” anlamına geliyor. Baş ekonomist, piyasaların reaksiyonuna bakıldığında FED’in nihai faiz artışına ilişkin beklentilerin %5’e yakın olduğunu söyledi.

ABD finansal sistemi iyi durumda

Zandi, resesyonun başlamasından önceki aylarda hem ABD ekonomisinin hem de finansal sistemin durumunun normal şartlarda çok daha güvencesiz görünmesi gerektiğini söyledi. Ancak baş ekonomiste göre şu anda en azından önceki resesyonlara benzer bir mali belirsizlik görülmüyor.

Baş ekonomist, “Resesyonlardan önce ekonomi genellikle aşırı kaldıraçlı hane halkları ve işletmeler, spekülatif varlık piyasaları, çok fazla genişleyen düşük sermayeli bir finansal sistem gibi önemli dengesizliklerle boğuşur. Bu dengesizliklerin hiçbiri bugün yoğun bir şekilde görülmüyor” dedi.

Tüketiciler zorluklara dayanabilir

Ekonomistler tüketicilerin banka hesaplarını da yakından takip ediyor. Bazı ekonomistler azalan tasarruflarla ilgili endişelerini dile getirirken, Zandi, Amerikan ailelerinin borçlarını ödemekte ve faiz oranları arttıkça harcamalarını buna uygun bir şekilde dönüştürmekte zorlanmayacaklarını düşünüyor.

Moody’s Baş Ekonomisti, “Çoğu hane halkı borçlarını yönetmek konusunda iyi bir iş çıkardı. Anapara ve faiz ödemelerine giden gelirlerinin payı rekor derecede düşük bir seviyeye yakın ve çoğunlukla bu ödemeler daha yüksek faiz oranlarıyla birlikte artmayacaktır” dedi.

Dahası, Zandi, pandemi dönemi gayrimenkul balonunun etkileri azaldıkça ev fiyatlarının düşmeye devam edeceğini, ABD’de on yıldan fazla süren az sayıdaki inşaatlardan kaynaklanan ev arzı kıtlığının da ev fiyatlarının korunmasına yardımcı olacağını düşünüyor.

Bankalar da geçmişte savunmasız kaldıkları ekonomik gerileme dönemlerine göre güçlü bir sermaye pozisyonuna sahip. Zandi kredilerdeki büyümenin “olması gerektiği kadar iyi” bir seviyede kaldığını söyledi.

Zandi, “Ne çok fazla ne de çok az kredi var” dedi. Baş ekonomist fazla miktarda kredinin finansal kriz dönemlerinde kredi kayıplarına sebep olduğuna, az miktarda kredinin de kredi puanı yüksek bireylerin bile kredi alamamaları nedeniyle kredi sıkışıklığına sebep olduğuna dikkat çekti.

Küresel piyasalarda resesyon korkusu

 

2008 krizi kahininden resesyon yorumu

 

Küresel piyasalar, resesyon ve enflasyon endişeleriyle yeni yıla giriyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)