E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMobius: FED faizleri yüzde 9’a çıkarmalı---

Mobius: FED faizleri yüzde 9’a çıkarmalı

Mobius: FED faizleri yüzde 9’a çıkarmalı
15 Eylül 2022 - 13:19 borsagundem.com

Mark Mobius FED’in enflasyonu kontrol altına almak için politika faizlerini yıllık enflasyonun üzerine çıkarması gerektiğini söyledi. Ünlü yatırımcıya göre FED’in eylül ayında 100 ila 200 baz puan faiz artırması mümkün

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyaca ünlü yatırımcı Mark Mobius’a göre ABD Merkez Bankası (FED) faiz oranlarını yüzde 9 seviyesine kadar yükseltebilir.

Mobius Çarşamba günü Bloomberg’teki açıklamasında enflasyondaki yükselişin kalıcılığına işaret etti. Ünlü yatırımcı, “FED’in enflasyonu öldürebilmesi için faiz oranlarını mutlaka enflasyonun yukarısına taşımalı” ifadelerine yer verdi.

Aynı gün CNBC’ye de benzeri mesajları taşıyan bir demeç veren Mobius, FED’in önümüzdeki hafta gösterge faiz oranını 100 ila 200 baz puan artırabileceğini öne sürdü. Ünlü yatırımcı FED’in politika faizinin ABD’deki enflasyon oranını geçmesi gerektiğini yineledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre gelişmekte olan piyasaları ‘vaftiz babası’ olarak tanınan Mark Mobius, yatırım firması Templeton Trust’ta yönettiği gelişmekte olan piyasalar fonunu 30 yıllık sürede 100 milyon dolardan 40 milyar doların üzerine çıkarmıştı.

1987’den 2018’e kadar Templeton’da kalan borsa uzmanı daha sonra kendi firması Mobius Capital Partners’ı kurdu. 2001 yılında dünyanın en güçlü ve etkili 50 ismi arasında gösterilen Mobius borsa yatırımları ile ilgili birçok kitabı da kaleme aldı. Mobius en son geçtiğimiz hafta CNBC’deki açıklamasında “hisse senetleri için çok daha zorlu” bir dönemin yaklaşmakta olduğunu söylemişti.

Mobius'un son açıklamaları ise, Dow Jones Endeksi’nin en son tüketici fiyat endeksi okumasının ardından Haziran 2020’den bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirmesinden bir gün sonra geldi. ABD’de ağustos ayında manşet enflasyon aylık bazda %0,1 yükseldi. Çekirdek enflasyonsa aylık bazda %0,6 arttı. Dow Jones anketlerine göre ekonomistler manşet enflasyonda %0,1’lik bir düşüş bekliyordu.

Kripto piyasası hakkında da konuşan Mobius, açıklamasında kripto para birimlerini merkez bankalarının görmezden geldiğini söyledi. Ünlü yatırımcı, “Politika oluşturma seviyesindeki insanlar, kripto para birimlerine dikkat etmiyor ve bu da trilyonlarca dolarlık ciroya neden oluyor" dedi.

Mobius kriptonun parasal arzla karşılaştırıldığında odak noktası olamayacak kadar küçük olduğunu belirtse de dijital varlıkların "birçok insan üzerinde servet etkisi oluşturduğunu" sözlerine ekledi. Borsa uzmanı özellikle Bitcoin'i piyasaların gelecekte nereye gideceğini işaret edecek önemli bir göstergesi olarak aldığını söyledi.

Faizlerin yüzde 4,5’e gelmesi, borsaları yüzde 20 düşürür

 

Gundlach, Fed'i faiz artırımlarını yavaşlatması yönünde uyardı

 

Klasik borsa mottosu yenilendi: FED’le savaşmayın

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Malak16 Eylül 2022 07:57

    Cahiller buradan ABD'ye nizam vermeye çalışıyor:)

  • Sssscccc 15 Eylül 2022 21:04

    Eflasyonu çıkaran bunların faiz artışı zaten birde suçu savaş bahanesiyle eflasyona atıyorlar dolar ortada kalkmadikca dünyaya huzur yok

  • Karanlık lord 15 Eylül 2022 18:41

    Bu herif ve abd li bu dünya insanlık düşmanları ortalığı karıştırıyor acil olarak yerli paraya dinilmeli ülkede döviz kalkmalı yasaklanmalı herşey Tl ile olmalı hatta yapacağımız ödemeler Tl ile olmalı kabul etmezlerse  kendileri bilir biz hemen para basma mk, alıp üretime geçmeliyiz tek kurtuluş bu para basılıp herkese her ay 10 bin dagitilsin  huhohuhaaaza eyyyy abd engine gellll huhohhhhaaaaa

  • ZABİR KÖMÜŞ15 Eylül 2022 18:33

    BEN ÖZELLİKLE OCAK VE ŞUBAT AYLARINI MERAK EDİYORUM.TÜM DÜNYA DA.

  • Yetkiler bozuyor ekonomiyi15 Eylül 2022 17:15

    Bence faiz sıfıra inmeli.. Ne olacaksa olsun görelim.. Para basma yetkisi ve zam yapma yetkisi de iptal edilmeli.. Ekonomi düzelir.

  • baran15 Eylül 2022 15:56

    Bu kadar doları basmaya ne ağaç yeter ne pamuk!  Çevre kirliliğine sebep oluyorsunuz.  Bütün Dünya yı dolarize edip borçlandırdıkları için de ısrarla inatla Kripto Jetonların da desteği ile doları bir Frankeştayn gibi ayakta tutmaya çalışıyorlar!  Velev ki bu operasyonlarda başarılı olmaları halinde bu sefer başka senaryolar devreye girecek!  Bu alçakların planı var ama Allah ın da bir planı var elbet! Amerika şirketler birliği hiç ummadığı yerden belasını bulur. Kimse de ne olduğunu anlayamaz. 2008 bunlar için bir uyarıydı!  Bir sonraki hiç birine benzemez.  Amerika ve dolar tapıcılara tebliğimdir!  İyi okusun iyi anlasınlar.  Her ne kadar birileri çok bozulsa da!.......

  • pazarci15 Eylül 2022 15:27

    tuneli ucu coook karanilik

  • MUHALET KUŞUÖTMEZ15 Eylül 2022 15:27

    Sanki hisse senetlerini garibanlara boşaltıp abd dolarına faize basmış gibi.bunun dediği hep çıkmıştır.mesala Türkiye borsası çıkacak dedikten sonra 15 sonra hep yükselmiş idi.asla yalan söylemez.

  • Mehmet kostekci15 Eylül 2022 15:10

    Milletin elindeki hisseleri bedavadan alacam.diyor sanki

  • Pala15 Eylül 2022 13:58

    Enflasyon baz etkisi nedeni ile düşmeye başlayacak 3 ay içinde