E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKlasik borsa mottosu yenilendi: FED’le savaşmayın---

Klasik borsa mottosu yenilendi: FED’le savaşmayın

Klasik borsa mottosu yenilendi: FED’le savaşmayın
15 Eylül 2022 - 11:09 borsagundem.com

Yıllarca devam eden FED’in serbest para politikası borsalarda yıllar süren olağanüstü rallilere yol açtı. Ancak FED’in para politikasını sıkılaştırmasıyla “FED’le savaşmayın” tabiri bir ‘sat’ mesajı haline geldi.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel Finans Krizi’nin 2008’de ABD ekonomisini harap etmesinin ardından Wall Street yatırımcıları eski bir mottoya adeta yeniden aşık oldu: “FED’le savaşma.”

Söz konusu ifade 1970 yılında finans profesörü ve ünlü bir yatırımcı olan Martin Zweig tarafından ortaya atıldı. Fortune’un haberine göre, bu vurucu cümlede ABD Merkez Bankası (FED) politikası ile borsaların arasındaki güçlü korelasyon anlatılıyor.

Mottonun içeriğinde barındırdığı fikirse oldukça basit: ABD Merkez Bankası para politikasında gevşek davrandığında piyasalar yükselme eğiliminde hareket eder, volatilite bastırılır ve yatırımcıların karşı karşıya kalacakları riskler azalır. Bu sebeple FED serbest para politikası uyguladığında borsalara yatırım yapmak akıllıcadır. Her şey yatırımcının lehineyken ‘FED’le savaşmanın’ bir anlamı yoktur.

Yatırımcılar bu dinamiği ABD konut balonunun patlamasından sonra ekonomik toparlanma sırasında yeniden idrak ettiler. FED’in faiz oranlarını sıfıra yakın tutmasıyla ve mortgage destekli menkul kıymetler satın aldığı parasal genişleme adı verilen bir politika başlatmasıyla hisse senetleri piyasaları da hızla yükselişe geçti.

Merkez bankasının gevşek politikaları, 9 Mart 2009 ile 2020'deki Kovid-19 kaynaklı ayı piyasası arasında S&P 500'ün tarihindeki en uzun ikinci boğa piyasasının ortaya çıkmasına yardımcı oldu ve endeksten %400'lük bir getiri elde etti.

Şimdiyse enflasyonun ABD'de ve dünyada kalıcı bir sorun haline gelmesiyle birlikte, FED yetkilileri yeni bir para politikası duruşu sergiledi. Ancak bu yeni tablo yatırımcılar için hiç cazip değil.

Merkez bankası bu yıl dört kez faiz oranlarını artırdı ve yıllarca süren parasal genişleme politikalarının ardından 9 trilyon dolara çıkan bilançosunu küçültmeye başladı. FED’in asıl amacı ise ekonomiyi yavaşlatarak enflasyonu düşürmekti. Ancak bu konudaki çabalar henüz verimli olabilmiş değil.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre salı günü açıklanan ağustos ayı tüketici fiyat endeksi ABD’de enflasyonun beklentilerin üzerinde yükseldiğini gösterdi. Petrol fiyatlarındaki yüzde 10’u aşan düşüşlere rağmen manşet enflasyon aylık bazda %0,1 yükselmeye devam etti. Çekirdek enflasyonsa aylık bazda %0,6 yükseldi. Yıllık bazda ABD enflasyonunun %8,3 olduğu görülüyor. Dow Jones anketlerine göre ekonomistler manşet enflasyonda %0,1’lik bir düşüş bekliyordu. Çekirdek enflasyon içinse beklentiler %0,3’lük yükseliş yönündeydi.

Sonuç olarak, Bank of America'nın ekonomistleri Çarşamba günü yaptıkları açıklamada, FED’in bir sonraki toplantılarında faiz oranlarını 75 baz puan daha artıracağına inandıklarını açıkladı. Japon bankası Nomura'nın ekonomistleri ise 100 baz puanlık bir faiz artışının dahi seçenekler arasında olabileceğini savundu.

Motto yepyeni bir anlam kazandı

Dünyaca ünlü teknoloji fonu Satori Fund’In Kurucusu Dan Niles’a göre ek bir faiz artırımı, "FED'le savaşma" mottosuna yepyeni bir anlam kazandırdı. FED Başkanı Jerome Powell'ın enflasyonla mücadelesinin "koşulsuz" olduğunu ilan etmesiyle birlikte, Wall Street'in favori mantrası artık hisse senetlerinden kaçınmak veya en azından yatırım yapmak için daha muhafazakar bir yaklaşım benimsemek için bir uyarı haline geldi.

FED’in parasal sıkılaştırmaya gittiği bir dönemde herhangi bir borsa rallisinin, yatırımcılar için ayı piyasası tuzağı olacağını söyleyen Niles CNBC’deki açıklamasında, “FED’le savaşmayın, temel verilerle savaşmayın” uyarısında bulundu.

Piyasalarda Fed'e ilişkin beklentiler sıcaklığını korumaya devam ediyor

 

Piyasalar Fed beklentileriyle gelgit yaşıyor

 

Çinko fiyatlarında artış sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)