E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMilyoner yatırımcılar 2022’de riskten kaçacak---

Milyoner yatırımcılar 2022’de riskten kaçacak

Milyoner yatırımcılar 2022’de riskten kaçacak
29 Aralık 2021 - 11:57 borsagundem.com

Amerikalı milyoner yatırımcılar arasında yapılan son bir anket varlıklı yatırımcıların 2022 yılında riskli varlıklardan uzaklaşacağını gösteriyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Varlıklı yatırımcıların portföy tercihleri piyasa duyarlılığı konusundaki en önemli göstergelerden biridir. CNBC’nin milyonerle gerçekleştirdiği bir anket varlıklı yatırımcıların 2022 yılında köpükleşen bütün varlıklardan uzaklaşacağını gösteriyor. Ankete göre varlıklı yatırımcıların yeni yıldan fazla bir beklentisi yok.

CNBC’nin haberine göre 2022 yılında ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımını ve ABD’deki gelir vergisi oranlarındaki artışı öngören yatırımcılar yine de genel çerçevede boğa piyasası pozisyonunda yer alıyor. Milyonerler anketine göre katılımcıların %41’i ekonominin gelecek yıl güçleneceğini öngörürken zayıflama bekleyenlerin oranı ise %35. Katılımcıların %52’lik kısmı, diğer bir deyişle yarısından biraz fazlası S&P 500 Endeksi’nin yıl boyunca %5 veya üzerinde getiri sağlayacağını öngörüyor.

Ancak borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ankette yer alan bir diğer bulgu önemli bir gösterge niteliği taşıyor. Söz konusu gösterge piyasalar Omikron ve FED endişelerini atlatırken, S&P 500 Endeksi yeni bir rekora ulaşırken ve Dow Jones Endeksi rekor seviyesine yakın işlem görürken dahi yatırımcıların genel risk iştahının zayıfladığı sinyallerini veriyor.

CNBC Milyoner Anketi yılda iki kez yatırımcılara gelecek yıl içinde hangi ana varlık sınıflarına yatırımlarını artırmayı planladıklarını soruyor. Milyonerlerin bütün yatırım türlerine yönelik iştahı ise şu anda 2021 bahar anketinde olduğundan daha düşük. Hisse senetleri, gayrimenkul yatırımları, alternatif yatırımlar, uluslararası yatırımlar ve değerli metaller de dahil olmak üzere bütün varlık sınıflarında yatırımlarını artıracağını belirten milyonerlerin sayısında düşüş gözlemleniyor.

Anket Ekim ve Kasım aylarında 1 milyon dolarlık yatırım yapabilecek varlığı olan 750 Amerikalı üzerinden gerçekleştiriliyor.

Daha fazla risk alamıyorlar, piyasalardan çıkamıyorlar

Kişisel servet yönetimi şirketi Altfest’in CEO’su Lew Altfest söz konusu tabloyla ilgili açıklamasında, “Borsalar yüksekte ve insanlar endişeli. Müşterilerimiz korkuyor ancak hiçbirisi piyasadan ayrılma noktasında değil. Geri çekilmeye cesaret edemiyorlar” dedi.

Bir diğer varlık yönetimi firması Bone Fide Wealth’in Başkanı Doug Boneparth, “Ne yapabilirsiniz ki? Tüm büyük sermayeli hisselerinizi satıp gelişmekte olan piyasalardaki hisselere mi yatırım yapacaksınız? Kimse bunu yapmaz” ifadelerine yer verdi.

13 yıllık boğa piyasası rallisine ve geçtiğimiz yıl artan volatilitenin ABD hükümeti teşvikleri ve FED’in para basması sonucu çözülmesine dikkat çeken Boneparth, “Yukarı yönlü gidebilmek için sınırlı bir alanımız var. Bu nedenle belki de ayağınızı gazdan çekmek için isteyebilirsiniz” dedi.

Bu durum piyasalardaki bir riskten kaçış dönemi anlamına gelmeyebilir. Ancak yatırımcıların bir adım geri çekilip portföylerini yeniden değerlendirmesi mantıklı bir karar gibi gözüküyor. Boneparth, “Müthiş bir yolculuk geçirdik ve risk iştahı çok da uzak olmayan bir geçmişte sadece yükseliyordu” diye ekledi.

Enflasyon, FED ve 2022 ekonomisi

Altfest, varlıklı yatırımcılar hisse senetleri konusunda daha az hevesli olsalar bile, finansal varlıkların sürekli müşterisi olduklarını söyledi. Servet yöneticisi bir miktar şirket bilançolarının da etkisiyle ekonominin iyi bir performans göstereceğini öngörüyor. Alfest hisse senetlerine dışında olduğu sürece varlıklı yatırımcıların yeni alımlar yapabileceğini belirtti. Yatırım uzmanına göre ekonomi ve piyasalar için insanların harcama yapmaktan yorulması varlıklı yatırımcıların riskli varlık sınıflarının risk iştahındaki bir miktar geri çekilmeye göre çok daha önemli.

2020 ve 2021 yıllarında olağanüstü derecede pozitif performanslar görülmesinin ardından yatırımcılar enflasyona ilişkin veriler göre yatırımlarını ayarlıyor. Bu durum hisse senetlerindeki büyümenin kısa vadede daha yavaş olabileceğini gösteriyor. Boneparth açıklamasında her şeyin yatırımcıların ne kadar risk alabileceğine bağlı olduğunu belirtiyor.

Varlıklı yatırımcılar ağı Tiger 21’ın Kurucusu ve Başkanı Michael Sonnenfeldt konuyla ilgili açıklamasında, “Endişe tüm toplantılarımızda oldukça belirgin bir şekilde hissediliyor” dedi.

Ancak Sonnenfeldt enflasyonun varlıklı kesimler için acil bir tehdit olmadığını da belirtiyor. Tiger 21 Başkanı, “Eğer 10 milyon dolarınız varsa ve yılda 200.000 dolarla geçiniyorsanız, %6 enflasyon olsa bile, enflasyon yaşam tarzınızı değiştirmez” dedi. Zenginler için, enflasyon kaygısı, toplumda daha az şanslı olan kesimin gıda harcamaları veya yeni bir araba satın alma konusundaki endişeleriyle denk değildir. Ancak Sonnenfeldt, enflasyonun varlıklarının değerini aşındırabileceği gerçeğinden kaçmanın mümkün olmadığını söyledi. Tiger 21 başkanına göre olağanüstü performans gösteren bir piyasanın ardından yatırımları enflasyona göre ayarlamak kolay bir durum değil.

Sonnenfeldt, “Varlıklar bu yıl enflasyondan ve aşınma etkisinden daha hızlı yükseldi. Ancak gelecek sene enflasyon yükselirken piyasa sabit bir seyir izlerse bu çifte bir darbe olabilir ve değer erozyonu görürsünüz. En azından bu yıl için paniğe gerek yoktu ve FED’in piyasaları beslemesi sayesinde varlıkları koruyan yatırım araçları yatırımları enflasyon oranından daha hızlı büyüttüler. Servetlerini koruma aşamasında bu yıl enflasyondan daha iyi performans gösteremeyen çok fazla insan tanımıyorum" dedi.

Avrupa borsaları karışık seyirle açıldı

 

2022’de kripto paraların yönünü belirleyecek 6 gündem maddesi

 

Bitcoin’de düşüş sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yavuz30 Aralık 2021 20:38

    Ekonomistleri dinleyin ama tersini yapın. 2 senelik piyasa tecrübem bana bunu öğretti

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ29 Aralık 2021 12:12

    abd faizleri iki sene içinde 3+3 artıracağım dedi borsa veya riskli varlıklar kalırmı.borsa +kripto paralar% 40-60 düzeltme yapar.