E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto Paralar2022’de kripto paraların yönünü belirleyecek 6 gündem maddesi---

2022’de kripto paraların yönünü belirleyecek 6 gündem maddesi

2022’de kripto paraların yönünü belirleyecek 6 gündem maddesi
28 Aralık 2021 - 13:57 borsagundem.com

Yıl boyunca inişli çıkışlı bir seyir isleyen kripto paraların gelecek sene nasıl bir performans göstereceği merak konusu. CNBC’nin haberinde kripto paraların geleceğine ilişkin 6 önemli konuya dikkat çekiliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2021 kripto para birimleri için baş döndürücü bir yıldı. Örnek vermek gerekirse Bitcoin son dönemdeki düşüşüne karşın son 52 haftada hala %70 oranında değer kazanmış durumda.

CNBC’nin haberine göre kripto paraların piyasa kapitalizasyonu 2,5 trilyon dolara kadar ulaştı ve bu rakam bir önceki yıla göre iki kat arttı. Daha da önemlisi, Bitcoin ve diğer kripto para birimleri sadece değer kazanmakla kalmadı. Aynı zamanda kripto para birimlerinin küresel piyasalardaki kabul edilme oranı da arttı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre yıl içerisinde en çok tartışılan konulardan birisi de Orta Amerika ülkesi El Salvador Bitcoin’i resmi para birimi olarak ilan etmesiydi. Ardından ABD de dahil olmak üzere birçok ülke Bitcoin tabanlı ETF’lere izin verdi. Yıl ortasında yapılan bir anket, Ocak ayındakine oranla iki kat sayıda 221 milyon yatırımcının kripto para birimi sahibi olduğunu ortaya çıkardı.

Ancak yıl boyunca kripto para birimleri ciddi engellerle de karşılaştı. Kripto para birimlerine en büyük darbe ise Çin’den geldi. 1,5 milyara yakın nüfusu olan dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ülkede kripto madenciliğini ve kripto para işlemlerinin büyük çoğunluğunu yasakladı. Hindistan da benzeri önlemler almaya hazırlanıyor.

Kripto paraların yasaklanmasına yönelik eğilimlerin olmadığı ülkelerde dahi 2021 yılı kripto para birimlerinin harcadığı enerji ve dolayısıyla iklim etkisi nedeniyle şüphelerin oluşmasına yol açtı.

Tüm bu çelişkili sinyaller göz önüne alındığında 2022 yılın kripto para birimleri için neler getireceği de merak konusu. CNBC’nin haberinde 2022’de kripto paraların izleyeceği 6 gündem maddesine dikkat çekiliyor:

El Salvadorların sayısı artabilir

Bitcoin’in resmi para birimi olarak benimsenmesi sürecinde 2022 yılı daha fazla ilerlemenin kaydedileceği bir yıl olabilir. Bu her zaman yasal bir süreç olmayacaktır. Ancak finansal kurumlar giderek daha fazla kripto para birimini benimseyecektir. Zira müşteriler de Bitcoin’i portföylerinin bir parçası olmasını talep ediyorlar. Birçok banka ve finans şirketi, kripto ile çalışmayı müşterilerini ikna etmenin ve ellerinde tutmanın bir yolu haline getirecektir.

İkincil veya türev piyasalarda genişleme

Şubat ayında, Kanada merkezli yatırım şirketi Purpose Investments, dünyanın ilk Bitcoin tabanlı ETF'leri olduğunu iddia ettiği yatırım aracını piyasaya sürdü. Bir yıldan kısa bir süre sonra, yönetim altında yaklaşık 1,4 milyar dolar bulunduruyor.

Bunun ABD dışındaki pazarlarda 10 veya 100 katına çıkmaması için hiçbir neden yok. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu her ne kadar bu konuda isteksiz olsa da, 2022'de bir bitcoin veya kripto ETF'yi onaylayabilir.

Bireysel yatırımcıların da risklere rağmen bir kripto portföyünde kâr elde edebileceklerini veya kriptoyla borç alabileceklerini fark etme olasılıkları giderek artıyor. Bu durum kripto ekosistemini genişletebilir.

Ethereum savaşı devam edecek

Kripto devi Ethereum ile daha hızlı ve ucuz olarak kendilerini pazarlayan birkaç kripto blockchain ağı arasında son aylarda büyüleyici bir rekabet gelişti.

Bu tartışma 2022’de kendiliğinden çözümlenmeyebilir. Ancak sağduyulu yatırımcıların güvenli bir yatırım hamlesi için portföylerini dengelemesi muhtemeldir.

Ethereum’un 2022’deki en büyük rakibi

Büyük teknoloji şirketleri yarışı şimdilik sona erdi

2021 yılı, kripto paralarda hakimiyet oluşturmayı hayal eden teknoloji devlerinin dikkat çekici bir geri çekildiği bir yıl oldu.

Eskiden Facebook olarak bilinen Meta, şimdi Diem olarak adlandırılan dijital para birimi konusunda yıllardır çabalıyordu. Ancak Meta'nın Kripto Para Birimi Başkanı David Marcus'un kısa bir süre önce ayrılması, Diem’in ortaya çıkması halinde dahi bunun önemsiz olacağını gösteriyor.

Marcus’un görevinden ayrılması, Google'ın Ekim ayında tam teşekküllü bir ödeme ve bankacılık hizmeti konusunda oldukça iddialı planlarını takip etmeyeceği duyurusunun ardından gerçekleşti. Dev teknoloji şirketlerinin sektörden ayrılması, mevcut kripto para birimleri ve stablecoin'ler için ciddi bir büyüme fırsatını temsil ediyor.

Devletlerin müdahaleleri devam edecek

Kafa karıştırıcı gibi görünüyor. Ancak dünya kripto para birimlerini ne kadar çok isterse, hükümetler de o kadar çok bu varlıkları çökertmeyi talep ediyor.

Teknolojik açıdan kripto paraların tam anlamıyla yasaklanması imkansızdır. Ancak hükümetler vatandaşlarının ticaret yapmasını çok zor hale getirebilir. Kripto borsaların lisanslarını reddedebilir. CNBC’nin haberinde, ABD ve Avrupa'da, kripto para madenciliğinin iklim üzerindeki etkisi nedeniyle daha fazla incelemenin gelmesi bekleniyor.

Volatil büyüme riskleri

Kripto piyasalardaki aşırı iniş çıkışlar söz konusu piyasalardaki en büyük kripto para birimlerinin 2021’de aşırı yükseldiği gerçeğinin atlanmasına sebep olabiliyor. Bu modelin 2022’de de aynı kalmaması için geçerli bir neden gözükmüyor.

Kripto borsası Abra’nın CEO’su Bill Barhydt Bitcoin’in 2022 yılında 100 bin dolara ulaşabileceğini öngörüyor. Boğa piyasası yatırımcısının hedefleri hırslı olabilir ancak çılgınca değil.Yatırımcıların ve kripto yatırımcısı olmak isteyenlerin kabul etmesi gereken gerçekse bu denli yükselen kripto para birimlerinin zirve yolculuğunda yeniden %20’lik düşüşlerle karşı karşıya kalabileceğidir.

Bir kripto cinayeti daha!

 

Kripto para yatırımcılarına 2022 önerileri

 

Kripto yasa taslağında neler var

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)