E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiMilyarder yatırımcıdan ABD’ye ilişkin karanlık senaryo---

Milyarder yatırımcıdan ABD’ye ilişkin karanlık senaryo

Milyarder yatırımcıdan ABD’ye ilişkin karanlık senaryo
18 Eylül 2020 - 14:46 borsagundem.com

Milyarder yatırımcı Ray Dalio ABD’ye yönelik oldukça karamsar bir senaryo çizdi. Dalio’ya göre ABD kapitalizmi acilen yeniden düzenlenmezse yolun sonuna doğru ilerliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük riskli yatırım fonu olan Bridgewater Associates’in kurucusu dolar milyarderi Ray Dalio Amerikalıların kapitalizmi tekrar tanımlamaması halinde ABD’de hayatın çok daha zor olabileceği konusunda uyarıyor.

Milyarder yatırımcı borçların ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyeceği, sıradan insanlar için finansal fırsatların daha da azalacağı ve ABD Doları’nın satın alma gücüne olan güvenin kaybedilmesiyle birlikte hayat standartlarının çok daha fazla düşebileceğini sıklıkla belirtiyor.

Riskli fon şirketinin başarısıyla milyarder olan Dalio Marketwatch’a verdiği röportajda daha adil bir kapitalist düzenin ekonomik büyüme ve hayat standartlarının gelişmesi için en uygun model olduğunu belirterek, “Kapitalizm ve kapitalistler ekonomi pastasının boyutunu arttırmak için verimlilik üretmekte ve arttırmakta oldukça başarılı” ifadelerine yer verdi.

Dalio röportajında kapitalistlerin bu büyüyen pastayı bölmekte yeterince iyi olmadıklarını belirterek ABD ekonomisinin temellerinde bulunan bugünün kapitalist sisteminin yeterince verimli ve etkili olarak çalışmadığına dikkat çekiyor.

Milyarder yatırımcı, “Kapitalizm aynı zamanda muazzam servet eşitsizliği yaratarak sistemi tehdit eden fırsat eşitsizliğine neden oluyor” ifadelerine yer veriyor. Buna karşın şimdi ve geçmişte ABD işletmelerinin, çalışanlarının, hükümetin ve yatırım çevrelerinin sağlık durumu ve başarısının anahtarı olarak da kapitalizmi görüyor.

Boğa piyasasının bedeli ağır olacak

Dalio’ya göre ABD daha fazla Amerikalının bireysel büyüme ve finansal güvenlik elde edilmesini sağlayacak daha büyük fırsatlar sağlayan sistemik onarım adımları atmazsa bunun sonuçları büyün ülke için acı verici olacak.

ABD ekonomik sistemine ilişkin üç büyük problemin var olduğunun altını çizen milyarder yatırımcı bu sorunları, “Para ve kredi döngüsü problemi, servet ve değer uçurumu problemi ve var olan hâkim güce rakip gelişmekte olan büyük güç problemi” olarak sıraladı. Dalio, ABD’deki servet açığı ve ekonomik daralma ile birlikte Çin’in yükselen gücünün süper güce meydan okuyabilecek seviyeye gelebileceğini belirtiyor.

Dalio, “Aslına bakılırsa son birkaç on yıl içinde Amerika Birleşik Devletleri'nin rekabet avantajlarında bir zayıflama gerçekleşti. Örneğin ABD diğer ülkeler karşısındaki eğitim avantajını kaybetti, gayrisafi yurtiçi hasıla payı azaldı, siyasi ve sosyal kutuplaşmayla birlikte servet eşitsizliği arttı” ifadelerine yer veriyor.

Wall Street’te korkutucu beklenti! Kayıp 10 yıl

ABD ekonomisi yaşlandı mı?

Milyarder yatırımcı ABD sisteminin zamanın ihtiyaçlarını karşılamadığına dikkat çekerek, “Sadece anlayışı ve gerçekleri sunmak istiyorum. Bir yaşam döngüsü var. Doğarsın ve ölürsün. Yaşlandıkça bir süre sonra hayatta olmayacağınızın belirtileri olan bazı şeyleri görebilirsiniz. Yaşam döngüsünü bilmek ve bu belirtilerin ortaya çıktığını bilmek benim iletmeye çalıştığım şey. Amerika Birleşik Devletleri 75 yıllık bir imparatorluk ve düşüş belirtileri sergiliyor. Eğer yaşamınızı uzatmak istiyorsanız, yapabileceğiniz çok açık şeyler vardır, ama bu yapmak istemediğiniz şeyleri yapmak anlamına gelir” dedi.

Kapitalizmin sonuna gelinip gelinmediğine ilişkin soruya Dalio sistemin yok olmadığı yalnızca düzeltilmesi gereken problemleri olduğu cevabını veriyor. Dalio kapitalizm için, “Tüm başarılı ülkeler bunu kullanıyor. Örneğin komünist Çin dahi büyümesi için olmazsa olmaz olan kapitalizmi seçti” ifadelerine yer verdi.

Milyarder yatırımcı, “Ama kapitalizm aynı zamanda fırsat eşitsizliği üreten büyük servet eşitsizliklerine de neden oluyor ve bu da sistemi şu anda gördüğümüz şekilde tehdit ediyor” dedi. Dalio ABD için, “Şu anda servet dağıtımına çok fazla önem veriyor ve bunu yapmak için borç üretiyor ve para basıyoruz. Bu verimliliği arttırmak için yeterli değil. Servet borç ve para yaratarak üretilemez” sözlerini kullandı.

ABD’deki aşırı tüketim alışkanlıklarının ve sistemin topyekûn yeniden tasarlanması gerektiğini belirte Dalio, “Gelecek beş yıl içerisinde istemediğiniz yabancıların ABD’ye borç verdiğini görebilirsiniz. ABD Doları ise şu an olduğu gibi dünyada alım satım yapmak için kolayca kabul edilebilecek bir para birimi olmayacak. Kazandığımızdan daha fazlasını harcadığımızı fark etmemiz gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Fed açıklaması sonrası borsalarda düşüş

 

Dünyanın her yerinden hızlı para transferi imkanı

 

Warren Buffett halka arzdan 1,1 milyar dolar kazandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • acacu18 Eylül 2020 23:50

    Bir çökünde dünya biraz nefes alsın.

  • Okie Dokie18 Eylül 2020 18:43

    ABD dünya liderliğini yakın zamanda kaybedecek eğer bu Trump denen adamı göndermezse. ABD yerine İsrail dünya lideri olacak.

  • mustafa18 Eylül 2020 15:48

    işte ZEKAT tam da bu yüzden var ve beş en önemli şarttan biri. Hala insanoğlu bu kada basit bir şeyi nasıl anlayamıyor hayret ediyorum doğrusu.

  • ..18 Eylül 2020 16:53

    zekatla yürümez o iş. başkalarının bakmasına muhtaç olmak değil daha adil şanslardan bahsediyor adam. yoksa abdnin en zenginleri 10 milyarlarca dolar bağışlıyorlar her yıl