E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te korkutucu beklenti! Kayıp 10 yıl---

Wall Street’te korkutucu beklenti! Kayıp 10 yıl

Wall Street’te korkutucu beklenti! Kayıp 10 yıl
17 Eylül 2020 - 10:34 borsagundem.com

Blackstone’dan Tony James ABD borsaları için oldukça tepki çeken bir demeç verdi. James’e göre ABD’de kredi krizinin ortaya çıkması ve normalin üstünde enflasyonla oluşacak rüzgar 5 ila 10 yıl borsaları etkisi altına alabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında şirketlerin bilanço büyümelerinde yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle hisse senetleri getirileri için gelecek dönem “kayıp on yıl” haline gelebilir. Dev yatırım danışmanlığı şirketi Blackstone’un İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Tony James’in Çarşamba günü CNBC’ye verdiği röportaja göre hisse senetleri 5 ila 10 yıl içerisinde tam anlamıyla değerlenmiş hale gelmeden daha fazla yükselmeyebilir.

James röportajında borsaların geleceğine ilişkin “Bana kalırsa hisse senetlerinin değerlenmesi açısından bu kayıp on yıl olabilir” ifadelerine yer verdi. Blackstone üst düzey yöneticisi Japonya’nın 1990’larda tecrübe ettiği ekonomik durgunluk için sıkça kullanılan terimi hatırlatıyor.

James’e göre şu anda ABD ekonomisinde görülen düşük faiz oranları gelecek yıllarda daha fazla düşmek yerine normal seviyelerin çok daha üzerinde yükselecek.

Yüksek faiz oranları birçok benzeri örnekte olduğu gibi şirket bilançolarında ve hisse senedi fiyatlarında olumsuz etki yaratıyor. Yüksek borçlanma faaliyetleri şirket kârlarını yok etme ve hisse senedi fiyatlamalarına zarar verme riski taşıyor.

James şirketlerin bilançoları üzerinde baskı oluşturan "çok sayıda rüzgarla" karşı karşıya kalacağını da belirtti. Blackstone üst düzey yöneticisi bu rüzgarlara daha yüksek vergiler, işletme maliyetlerindeki artış, daha az verimli tedarik zincirleri ve üretkenliğe zarar verecek "küreselleşmeden geri dönüşün" de dahil olduğunu belirtti.

Tüm bu değişkenlerin şirketlerin bilançolarında olumsuz etkiler yaratacağını belirten James, “Bu nedenle uzun vadeli bilançolarda büyüme çarpanlarının bir parça hayal kırıklığı yaratacağını düşünüyorum ve önümüzdeki 5 – 10 yıl için güçsüz sermaye getirilerini görebiliyorum” ifadelerine yer verdi.

Wall Street endeksleri merdiven biçiminde düşecek

 

Sıfıra yakın faiz oranları borsaları yukarıya taşıyor

Korona virüs salgınının neden olduğu şiddetli ekonomik darbeye rağmen ABD hisse senetleri piyasaları mart ayındaki dibin ardından yukarıya tırmandı.

James bu ivmenin ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını sıfıra indirmesiyle kazanıldığını belirterek verim arayan yatırımcıların paralarını bekletebilecekleri çok az sayıda opsiyonları kaldığının altını çiziyor. James’e göre yatırımcıların riskli tahvillere ve hisse senetlerine yönelmesinin sebebi de bu: “Sıfır faiz oranları, sıfıra yakın faiz oranları burada harekete geçirici güç. Verim açlığı nedeniyle yatırımcılar köşelerinden çekildiler ve bir şekilde getiri sağlayabilecekleri yatırımları aradılar ki aslına bakılırsa halen köşelerinde bekleyen çok sayıda yatırımcı var.”

Bu durum borsaların tamamen değerlenmesi ve bir miktar kendini aşması şeklinde sonuç oluştururken James’e göre borsaların büyük bir çöküşten kurtulması konusunda asıl övgüyü FED hak ediyor.

James, “FED eşi benzeri görülmemiş boyut ve hızda hamle yapmadı. Bu olmasaydı borsaların ciddi bir buhran sürecine girme riski vardı ve kredi sorunları ortaya çıkmaya başladığında borsalar çok hızlı bir şekilde dalgalanacak” ifadelerine yer verdi.

Wall Street’in uykularını kaçıran gerçekler

 

Fed sonrası satışlar

 

Fed sonrası global piyasalar zayıf

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Harami18 Eylül 2020 08:31

    5-10 yila çok şey değişir. Borsa, aylik haftalik hatta günlük olaylar la bile değişebiliyor. Dusunsenize Türkiye buyuk bir petrol ve doğalgaz kaynağı bulursa ve ihracatcı olursa Türkiye icin cok şey değişir

  • ZELİHA KARAKAŞLI17 Eylül 2020 15:02

    3-5 sene tüm dünya borsaları yatay hareket edecek ve bir daha rekorlar göremeyeceğimizi düşünmekteyim.