E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMike Wilson: Hisse senedi piyasalarına 'aşırı iyimserlik' hakim---

Mike Wilson: Hisse senedi piyasalarına 'aşırı iyimserlik' hakim

Mike Wilson: Hisse senedi piyasalarına 'aşırı iyimserlik' hakim
06 Eylül 2023 - 15:21 borsagundem.com

Morgan Stanley’den Mike Wilson, ABD ekonomisinin geleceğini gerekçe göstererek hisse senedi piyasalarına aşırı bir iyimserliğin hakim olduğunu söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisse senedi piyasaları, sürpriz olarak nitelendirilen teknoloji merkezli rallide düzeltme dönemini yaşıyor. Rallinin devam edip etmeyeceği ise belirsizliğini koruyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Morgan Stanley'den Mike Wilson ise 2023 yılında ekonomik büyümede toparlanma ihtimalinin düşük olması nedeniyle ABD hisse senedi fiyatlarında çok fazla iyimserlik olduğu konusunda yatırımcıları uyarıyor.

Piyasa genişliği

MarketWatch’tan Isabel Wang’ın haberine göre, Morgan Stanley'den Wilson, yapay zeka yatırımcıları endekslerin performansını desteklemeye devam etmesine rağmen, S&P 500 ve Nasdaq Composite'de ‘piyasa genişliği’nin oldukça zayıf kaldığının altını çiziyor.

Morgan Stanley'in baş yatırım yetkilisi Michael Wilson'a göre, ABD'li yatırımcılar, bu yılki rallinin ABD ekonomisindeki büyümeye ilişkin görüşlerini beslemesi nedeniyle borsada çok fazla iyimser fiyatlama yapıyor. Wilson, paylaştığı araştırma notunda, “Mevcut fiyatlarla, piyasalar artık büyümede anlamlı bir yeniden hızlanma bekliyor. Biz bunun bu yıl özellikle tüketici açısından pek olası olmadığını düşünüyoruz. Bu da ekonomistlerimizin kişisel tüketim harcamaları (The Personal Consumption Expenditures - PCE) büyümesinin yavaşlayacağı yönündeki tahminleriyle örtüşüyor” diyor.

Wilson ve ekibi, Fed'in faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaştığı dönemde yatırımcıların yumuşak ve sert iniş seçenekleri arasında ‘ileri geri gidip gelmelerinin’ tipik bir durum olduğunu ancak yumuşak iniş konusunda bazı şüphelerin bulunduğunu ifade ediyor. Wilson, “Ekonomi durgunluktan kaçınabilirken, ‘yumuşak iniş' senaryosu ekonomi için yaygın olarak kabul edilen bir sonuç haline geliyor” diyor.

Wilson, Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) endeksinin 2023'ün ikinci çeyreğinde önemli ölçüde yavaşladığını ve çok sayıda perakendeciden gelen son yorumlara ve temerrütlerdeki son artışa göre zayıflıyor gibi göründüğünü söylüyor. Morgan Stanley ekonomistleri dördüncü çeyrekte gerçek PCE büyümesinin artık negatif bölgeye düşeceğini ve nominal PCE'nin sadece yüzde 1,3 oranında büyüyeceğini tahmin ediyor.

Fiyatlandırma beklentilerle uyumlu değil

ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından yakından izlenen enflasyon göstergesi Temmuz ayında yükseldi. Ancak bu yükseliş Wall Street Journal'ın ekonomistler arasında yaptığı anketin aylık tahminleriyle uyumlu şekilde oldu. Hükümetten yapılan açıklamada, mal ve hizmet maliyetinin Temmuz ayında yüzde 0,2 oranında ılımlı bir artış gösterdiği ifade edildi. Ölçüm, yıllık bazda enflasyonun Haziran ayındaki yüzde 3'e kıyasla yüzde 3,3 seviyesine yükseldiğini gösterdi. Wilson ise, “Potansiyel olarak daha yumuşak olan Eylül ve Ekim verileri, bizim görüşümüze göre pek çok hisse senedi ve beklentiler açısından fiyatlandırılmıyor” diyor.

Bu arada, yapay zekaya yönelik heyecan Haziran ve Temmuz başlarında ‘çok dar bir yararlanıcı listesi' olmaktan çıkıp daha geniş bir rol oynadığından, yatırımcıların duyarlılığının hisse senedi fiyatlarından normalden daha fazla etkilenebileceği tahmin ediliyor. Bu durum, küçük sermayeli şirketlerde ve finans, malzeme ve sanayi sektörleri gibi piyasanın ekonomik açıdan hassas diğer kısımlarındaki toparlanmayla da kendini gösteriyor.

Ancak Wilson ve ekibi, bu rallilerin Şubat başındaki en yüksek seviyelerinde engellendiğini ve daha sonra hem küçük çaplı hem de döngüsel piyasaların düşük performans göstermesiyle keskin bir şekilde tersine döndüğünü belirtiyor.

İyimserlik azalmalı

Russell 2000 bugüne kadar yüzde 7 oranında artarken, S&P 500 finans sektörü neredeyse sabit seyrediyor; sanayi sektörü ise bu yıl şu ana kadar yüzde 8,5 oranında yükseliş yaşadı. Wilson, “Bu başarısız ralliler, hisse senedi rallisinin genişlemesini ve bunun sonucunda yumuşak bir iniş veya piyasanın birçok alanında fiyatlanan büyümenin yeniden hızlanmasını isteyen piyasa katılımcılarının kafasında artık bazı şüpheler yaratabilir” şeklinde konuşuyor.

Wilson, “Son birkaç haftada önemli ortalamaların bazılarında yaşanan yükseliş, yatırımcıların yeniden biraz daha iyi hissetmesine neden olabilir, ancak piyasanın genişliğinde ve bazı döngüsel kısımlarında altta yatan zayıflık göz önüne alındığında, iyimserliğin azalması gerektiğini düşünüyoruz” diyor.

Morgan Stanley: Yapay zeka güdümlü ralli güzellik yarışmasına benziyor

 

Morgan Stanley: Borsa rallisi 2019 yılını anımsatıyor

 

Morgan Stanley: Yanıldık

 

Wall Street’te Nvidia rallisi gerçekten balon mu?

 

Borsa rallisini kaçıranlar için yeni bir fırsat

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)