E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul 84 binden döndü---

Borsa İstanbul 84 binden döndü

Borsa İstanbul 84 binden döndü
21 Mayıs 2019 - 09:48 borsagundem.com

Borsa İstanbul 84.976 puandan dönerek günü %1.68 kayıpla 85.309 puandan tamamladı.

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul haftanın ikinci gününe %0.20 oranında yükselişle 86.943 puandan başladı. Endekste dünkü görüntüsüne benzer sakin bir tavır hakimken Merkez Bankası'ndan swap hamlesi geldi. Bu hamleden sonra Borsa İstanbul hareketlendi ve aşağıda 86 bin sınırına kadar geriledi.

TCMB, ara verdiği 1 hafta vadeli repo ihalelerine yeniden başladığını duyurdu. Bununla beraber BIST 86 bin seviyesi altına sarktı.

Borsa İstanbul gün ortasına %1.26 oranında düşüşle 85.680 puandan girdi.

Gün ortasının ardından

Uzmanlar TCMB’nin hamlelerini uygun ortam oluşması durumunda faiz indirimine gidebileceği şeklinde yorumladı.

Gün ortasının ardından BIST'de hem banka hemde sanayi hisseleri öncülüğünde düşüş hızlandı.

BIST aşağıda 84.976 puanı gördükten sonra yönünü yukarı çevirdi. Bir müddet 85 bin puan sınırında tutunma gayreti içinde olan endeks kapanışa doğru gelen alımlarla sınırdan biraz uzaklaştı.

Dün BDDK'nın valör hamlesi, bugün TCMB'nın repo ve swap hamlesi sonrası Borsa İstanbul'da düşüş eğilimi sürdü.

Borsa İstanbul günü %1.68 oranında düşüşle 85.309 puandan tamamladı. Gün içi en yüksek 87.153 puanı test ederken en düşük 84.976 puanı gördü. Böylece BIST 2019 yılında ilk kez 84 bini görmüş oldu. Hacim 5 milyar liranın üzerinde gerçekleşti.

HİSSE SENEDİ PİYASALARI TEMKİNLİ

Borsa İstanbul yeni haftaya temkinli ve sakin bir tavırla başladı. Uzmanlar RSI’nin aşırı satım sınırında yer aldığını ve tepki alımları gelebileceğini belirtti. Ancak ABD-Çin ticaret görüşmeleri, S-400/F-35 meselesi ve yeni İstanbul seçimleri belirsizliği artırıyor. Bu durum risk iştahını zayıflatarak, hisse senedi piyasalarında alımları sınırlandırıyor. Bu bağlamda Borsa İstanbul’da tepki alımları yükseliş ateşini yakamıyor. Zaman zaman cılız parlamalar gerçekleşiyor. Nitekim Borsa İstanbul, Mayıs ayında sadece 1 kez yükselişle günü tamamladı.

ABD BAŞKANLIK SEÇİMLERİ 2020’DE, TRUMP’IN POPÜLİST HAREKETLERİ ARTIYOR

ABD Başkanlık seçimleri 2020 yılında gerçekleşecek. ABD Başkanı Trump bıçak sırtı geçmesi beklenen yeni başkanlık seçiminde kendini ön plana çıkaracak popülist hareketlerini artıyor. Görünen o ki seçim tarihi yaklaştıkça popülist politikaları artarak devam edecek.

ABD-Çin görüşmelerde olumlu ya da olumsuz somut bir durum söz konusu değil. Son olarak ABD Başkanı Trump, Çinli teknoloji devi Huawei’yi kara listeye aldı. Akabinde Google’da Huawei ile iş birliğini kesti. Bu durum ABD-Çin ticaret görüşmelerinin gündemdeki sıcaklığını artıran unsurlar. ABD Ticaret Bakanlığı ise ABD'li şirketlere getirilen Huawei ile ticaret yasağını lisanslı olmayan ürünlerle sınırlandırdı. Bu durum gerilimi bir nebze yumuşatan unsur olarak dikkat çekti.

ABD’nin Türkiye’ye S-400 baskısı sürüyor. Teslimat tarihi Temmuz ayı olarak öngörülürken, tarih yaklaştıkça ABD’nin F-35 savaş uçağı tehdidi artıyor. Buna karşın Türkiye kararlı duruş sergiliyor. Hükümet cephesinden gelen açıklamalar S-400’de artık teslimatının beklendiğine dair yönelik görünüyor.

SEÇİM YAKLAŞTIKÇA GÜNDEMDEKİ SICAKLIĞI ARTACAK

YSK’nın seçimin yenilenmesi kararı vermesinin ardından belirsizlik kısmen dağıldı. Bundan dolayıdır ki son günlerde yeni İstanbul seçimleri gündemdeki sıcaklığını kaybetti. Ancak seçim tarihi olan 23 Haziran yaklaştıkça İstanbul seçimlerinin tekrar piyasaların radarına girmesiyle, ana gündem yeniden İstanbul seçimleri olacak.

BDDK'DAN DOLAR ADIMI

Öte yandan BDDK'dan dolar adımı geldi. Türk lirasını cazip kılma hamlesi olarak dikkat çeken BDDK'nın bu kararına göre 100 bin dolar ve üzeri alacaklar bir gün süreyle bekletilecek.

BDDK'dan döviz kararıyla ilgili açıklama geldi

TCMB haftalık repo ihalelerine yeniden başladı

TCMB TL swap faizini yüzde 24'e indirdi

100 bin doların üzerindeki döviz işlemlerine valör uygulaması

Günün önemli şirket haberleri 21/5/2019

Bugün açıklanacak önemli veriler 21/5/2019

 

DOLAR/TL

Dolar saat 17:56 itibariyle 6.0581 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 6.0074 lira, en yüksek 6.0923 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.7733 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1175 seviyesinde. Gram altın 248.1 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 25.72 seviyesinde.

Merkez'in swap hamlesiyle dolar sert yükseldi

 

BORSA İSTANBUL DÜN YATAY KAPANDI

BIST-100 Endeksi dün günü yüzde 0.03 oranında düşüşle 86.771 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul yatay kapandı

TÜKETİCİ GÜVENİ MAYIS'TA DÜŞTÜ

Tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Mayıs ayında bir önceki aya göre %13 oranında azaldı.

Tüketici güveni Mayıs'ta düştü

 

ABD'DEN GERİ ADIM! HUAWEI YASAĞI HAFİFLETİLDİ

ABD Ticaret Bakanlığı, ABD'li şirketlere getirilen Huawei ile ticaret yasağını lisanslı olmayan ürünlerle sınırlandırdı. Lisanslı ürünlerde ticaret serbest bırakıldı.

ABD'den geri adım! Huawei yasağı hafifletildi

 

ABD'Lİ AYAKKABICILARDAN TRUMP'A ÇİN ÇAĞRISI

ABD'de 170'den fazla ayakkabı firması, ABD Başkanı Donald Trump'a ayakkabı sektöründe Çin'e uygulanan gümrük vergilerini arttırmama çağrısı yaptı.

ABD'li ayakkabıcılardan Trump'a Çin çağrısı

 

TRUMP: İRAN HAZIR OLDUĞUNDA BİZİ ARAYACAK

ABD Devlet Başkanı Donald Trump, ABD’nin İran ile müzakereye çabaladığına dair yayınlanan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, “İran hazır olduğunda bizi arayacak” dedi.

Trump: İran hazır olduğunda bizi arayacak

 

ABD BORSALARI TRUMP'IN HUAWEI KARARI ETKİSİYLE EKSİDE KAPANDI

Beyaz Saray'ın Huawei'yi kara listeye alması, New York borsasında teknoloji hisselerini vurdu. ABD-İran gerginliğinin de katkısıyla 3 ana endeks de günü ekside kapadı.

ABD borsaları Trump'ın Huawei kararı etkisiyle ekside kapandı

 

ASYA HİSSE SENETLERİ KARIŞIK SEYRETTİ

Asya hisse senetleri Google'ın Huawei ile işbirliğini noktalandırmasının ardından Salı günkü işlemlerde karışık seyretti.

Asya hisse senetleri “teknoloji tansiyonuyla” karışık seyretti

 

ERDOĞAN: ER YA DA GEÇ F-35'LER TÜRKİYE'YE GELECEK

Erdoğan Dolmabahçe Sarayı'nda Er ya da geç F-35'ler ülkemize gelecek. Beş adet F-35 verdiler ancak simülatörleri henüz teslim etmediler" açıklamasını yaptı.

Erdoğan: Er ya da geç F-35'ler Türkiye'ye gelecek

 

TRUMP'TAN İRAN'A YENİ TEHDİT: SONUNUZ OLUR

ABD Başkanı Trump, "Eğer İran savaşmak istiyorsa, bu İran'ın resmen sonu olur. Bir daha ABD'yi asla tehdit etme" dedi.

Trump'tan İran'a yeni tehdit: Sonunuz olur

 

SUUDİ ARABİSTAN VE BAE'YE SALDIRI TEHDİDİ

Yemen'de Husiler, Suudi Arabistan'daki, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki (BAE) ve bu ülkelerin Yemen'deki askeri karargahları ile önemli tesislerinden oluşan 299 noktaya saldırı düzenleme tehdidinde bulundu.

Suudi Arabistan ve BAE'ye saldırı tehdidi

 

LAGARDE: TİCARET SAVAŞI GLOBAL EKONOMİ İÇİN BÜYÜK RİSK

IMF Başkanı Lagarde, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının çözümsüzlüğü halinde dünya ekonomik görünümü için bir ris olabileceğini söyledi.

Lagarde: Ticaret savaşı global ekonomi için büyük risk

 

TRUMP YİNE AB'Yİ HEDEF ALDI

Otomotivde tarifeleri 6 ay erteleyerek Avrupa Birliği ile krizi yumuşatan ABD Başkanı bir kez daha atağa geçti: AB bize Çin'den daha kötü davranıyor.

Trump yine AB'yi hedef aldı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (27)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mzd22 Mayıs 2019 09:02

    nolmuş kim dönmüş niye dönmüş baa faidesi ne olaki lo bana balık tutmayı öğretin herkese yapıldığı gibi yemeyi önüme verip geçiştirmeyesiz

  • JBT 22 Mayıs 2019 07:55

    Yurt dışındaki tüm paralarınızı getirin....şirketlerimize sahip çıkın.....hepsinin yabancıların eline geçmesine izin vermeyin....canım Türkiyem benim....

  • Osman21 Mayıs 2019 23:41

    Bugün düşmesi dostlar iş başında görsün , anlamsız bir düşüştü merkez 100 bin dolara valör getirmişte , dün abd ve Avrupa düştü , huwai sorunu kısmen aşıldı abd ve Avrupa yeşillendi , bakalım bizim ki eşlik edecek mi yani onlar düşerken düşüyorda , çıkarken burun kıvırıyor.Ama yatırımcılar fena kızdılar kuvvetli bir tepkinin gelmesi gerekiyor.Yarın viop açılış 700-800 puan yukarda bekliyorum.Fiatlamadığımız bi uganda kaldı , oradan da opsuruk sesi gelirse onu da fiatlarız.

  • JBT 21 Mayıs 2019 23:01

    TL ye sahip çıkın.....bırakın artık şu dolar denen kağıt parçasına yatırım yapmayı....adamlar tüm şirketlerimizi ele geçiriyorlar...hepsi ellerine geçerse o elinizdeki dolarlar sizi kurtarmaz.......

  • Ünal21 Mayıs 2019 22:10

    Ülkenin hazinesine çöktüler. Nerde satılan fabrikaların parası nerde tmsf geçen mallar.

  • Huseyin21 Mayıs 2019 19:53

    Borsada Paramiz batsada A haber izliyorum kendimi ultra zengin hissediyorum

  • JBT 21 Mayıs 2019 18:26

    Alın bekleyin bir daha bu fiyatları zor bulursunuz...satın şu dolarları...yoksa turşuluk olacak....

  • Ahmet 21 Mayıs 2019 22:41

    Harbi mal ca bir yorum....

  • Uğur21 Mayıs 2019 22:07

    60 bine düşse alırım

  • JBT 21 Mayıs 2019 18:13

    84300 görür.....dönemezse 79000 sondur....bu ne ya......öldü resmen......borsaya yatırım yapmak enayilik oldu.....hükümetin el atması lazım....

  • secim21 Mayıs 2019 17:08

    yol şu elektrik olarak gelecek seçimlere az kaldi.

  • Bika21 Mayıs 2019 15:40

    2008 krizi seviyelerine gelen BIST, dünya borsalarından olumsuz ayrışıyor. 2019 yılında % 3,3 büyümesi beklenen dünya ekonomisinde,küçülen Türk  ekonomisinin şirket kârlarının düşmesinden F/K 'ların yükselecek olması hisselere talep getirmiyor.

  • ahber21 Mayıs 2019 15:31

    A Haberi izleyelim mutlu olalim

  • Pelin21 Mayıs 2019 22:08

    Trt de aynı

  • K221 Mayıs 2019 14:57

    RUS BORSASI REKOR KIRARKEN BİZDE DÜŞÜŞTE VE İSTİKRARSIZLIKLA VE SEÇİM TEZGAHIYLA HIZLA REKOR KIRIYORUZ ........

  • K221 Mayıs 2019 14:29

    BU MEMLEKETE BUNDAN SONRA ÇİVİ ÇAKAN SİZ VARKEN ZOR BULRSUNUZ ODA TEŞVİKLE...................

  • Pardus21 Mayıs 2019 13:14

    Endeks 2011 yılı seviyelerine geldi, resmen 8 yıl boşa gitti ekonomide

  • Okie Dokie21 Mayıs 2019 11:39

    Aselsan, Sasa, Ekgyo ve Vkbnk'da sert açık yapıyoruz. Paranın dibine vurduk.

  • Rizeli21 Mayıs 2019 12:55

    Adamsın adammm

  • Coşkun21 Mayıs 2019 11:33

    85 den mal verdiklerine bakarsak 75 80 bin dolaylarına kadar düşürecekler

  • Kadir21 Mayıs 2019 10:45

    90 bin üzerinde 3 kapanış görmeden borsaya yanaşılmaz

  • Onur21 Mayıs 2019 10:44

    Yükselişle açıp mal veriyorlar. Ülke kötü krizdeyken faizden şaşmamalı

  • Oğuz21 Mayıs 2019 10:06

    Seçimde imamoğlu yüzde 60 almalı.

  • Talha21 Mayıs 2019 19:32

    AhmetK sarayda ejder meyvesi çok yemeyin bak gözü açık uyutuyor. Belki de hiç bir dönem de olmayan israf, şatafat, lüks düşkünlüğü, rant bu dönemde yapıldı. Aaa doğruya bunun adı müslümanlık değil mi. Devlete ait ne varsa yabancıya satıldı aaa doğru ya bunun adına da siz millicilik diyorsunuz. Yıllarca fetoculerle kol kola gezenler bunlar değildi.

  • AhmetK21 Mayıs 2019 14:31

    Onceden butce fazlası verıp, saga sola borc verıyorduk dimi pelin? Bunlar bilimsel konusulması gereken, su tipik chp uydur ve inan dusuncesinden kurtulun. Vakit ayırıp, ak partı oncesi kamu borcu/ gsmh ve şimdiki aynı rakama bakın. Kısaca kendı yalanlarınıza inanmayıp, rakamlara bakın.. Kımın hayal dunyasında yada gormek istedıgını goren at gozluklu oldugu anlasılır. Yada sozcu fox ne derse ona inanmaya devam edin

  • Pelin 21 Mayıs 2019 12:45

    Ahmet doğmamış oğlunu bile borçlandırdılar halen uyanamamışsın. Sen hiç uyanma

  • AhmetK21 Mayıs 2019 11:29

    Ruyasında alır, yada secıme destekcılerı yunanlılarda katılırsa belki olur;)