E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez'in Fitch hamlesi ne olacak?---

Merkez'in Fitch hamlesi ne olacak?

Merkez'in Fitch hamlesi ne olacak?
25 Ocak 2017 - 12:51 borsagundem.com

Bu haftanın önemli verisi olan Merkez Bankası'nın faiz kararı açıklandı. Şimdi piyasaların önünde Fitch beklentisi var

BORSAGUNDEM.COM

Merkez Bankası politika faizini değiştirmeyerek yüzde 8'de sabit bıraktı. Bunun dışında TCMB marjinal fonlamayı ve geç likidite penceresinde faizi yükseltme kararı aldı. Dün Merkez Bankası'nın bu kararı ile birlikte dolar tepki ve bir süre sonra geri çekilme yaşadı. Piyasalarda yeni beklenti ise Fitch oldu. Borsa Gündem piyasa beklentilerini uzmanlara sordu. Destek Menkul Değerler Uzman Yardımcısı Aysun Göksu piyasa beklentilerini açıkladı. İşte o görüş:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dün gerçekleştirdiği yılın ilk toplantısında politika faizini sabit bıraktı ve marjinal fonlama oranını yüzde 8,5 seviyesinden yüzde 9,25’e yükseltildi. Banka, borç verme faiz oranını ise, yüzde 10’dan yüzde 11’e yükseltme kararı aldı. Politika faizinin sabit bırakılması ilk reaksiyonda dolar kurunu güçlendirse de toplantı detaylarında yer alan diğer ifadeler kurda tansiyonu düşürdü. Merkez’in son zamanlarda likidite araçlarını kullanarak bankaları Geç Likidite Penceresine yönlendirdiğini biliyoruz. Merkez’in toplantı metninde döviz piyasasında iktisadi temellerle uyumlu olmayan sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi halinde likidite araçları ile gerekli tedbirlerin alınacağına vurgu yapılması kararın etkisinin kalıcı olmasının önüne geçti. Aynı zamanda Merkez’in repo ihalesi açmadığı günlerde fonlama maliyetinde görülen artış yani “örtülü faiz artışı” algısının TL varlıklarını önümüzdeki günlerde destekleyeme devam edebilir. Aynı zamanda Dolar kurunda görülen bu harekette ABD yeni başkanı Trump’ın açıklamalarının da önemli etken olduğunu söylemek yanlış olmaz. Trump’ın güçlü dolara dikkat çekmesi ve ABD’yi Trans-Pasifik anlaşmasından çekmesi doların küresel ölçekte güç kaybetmesinde etkili oldu. Şimdi ise gözler, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in Türkiye not değerlendirmesinde olacak. Fitch’in olası bir not indirim kararının TL varlıkları üzerinde baskı oluşturduğunu görüyoruz. Zira böyle bir kararın gelmesi TL üzerinde negatif fiyatlamaların görülmesine neden olacaktır. Böyle bir senaryoda kurda gelinen seviyelere bağlı olarak Merkez Bankası’nın likidite araçlarını kullanmaya devam etmesi beklenebilir. Merkez’in repo ihalesi açmayarak ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini yukarı çekmesi bir diğer deyişle “örtülü faiz artışı” adımlarına devam etmesi TL’deki değer kayıplarını sınırlayabilir.

Teknik görünüme baktığımızda, dolar kurunun 3.7200-3.8400 bandı içinde hareketini sürdürdüğünü görüyoruz. Aşmakta zorlandığı 3.8400 direncinin yukarı yönlü geçilmesi durumunda kurda yükselişlerin devamı görülebilir. 3.7200 desteği üzerinde kalındığı takdirde kurda görülen geri çekilmelerin sınırlı kalabileceğini söyleyebiliriz. Euro/TL’de ise, 4.1200-4.1800 önemli direnç bölgesi olarak takip edilebilir. Son bir haftada yüzde 1’in üzerinde değer kazancıyla küresel borsa endekslerinden pozitif ayrışan endeksin pozitif görünümünü koruyabilmesi için 83 bin seviyesi üzerinde tutunması gerekebilir. Yükselişlerin devamı açısından 84 bin direncinin önemine de dikkat çekmekte fayda var. Gram altında ise, TL varlıklarındaki hareketlilik ve ons altın üzerindeki baskının azalmasıyla yılbaşından buyana yüzde 13’ün üzerinde kazanç kaydettiğini görüyoruz. 148.60-149.50 önemli direnç bölgesine yakın hareket eden gram altında bu bölgenin aşılması durumunda yeni rekor seviyelere yaklaşıldığını görebiliriz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ25 Ocak 2017 17:52

    MERKEZ NEREDE ŞU ANA KADAR YOK OLSADA PİYASA GÖRÜNCE TEPKİ VERİYOR DOLAR UÇUŞA GEÇİYOR YANİ PİYASA BEN MERKEZİ TAKMAM DİYOR.

  • BRAVO!25 Ocak 2017 13:45

    çok yaratıcı bir yazı olmuş!!! tüm 'uzman'lar (!) gibi masabaşı, aynı teranelerle dolu bir tıkış tıkış yazı.. Farklı olmaya çalışın, anlatılmamışı aktarmaya, söylenmemişi söylemeye çalışın yazar hanım!

  • borsacı25 Ocak 2017 13:06

    doların 4 e kadar yolu var.

  • Metin Kara25 Ocak 2017 13:03

    Destek'in en mühim analisti. Aysun Hanım diyorsa doğrudur.