E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası'nın yeni kararları Resmi Gazete'de yayımlandı---

Merkez Bankası'nın yeni kararları Resmi Gazete'de yayımlandı

Merkez Bankası'nın yeni kararları Resmi Gazete'de yayımlandı
08 Kasım 2023 - 01:15 borsagundem.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın aldığı yeni sadeleşme kararları Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni kararlar kapsamında, Özet Döviz Pozisyon Raporlaması kaldırıldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Özet Döviz Pozisyon Raporlaması'nı kaldırırken, Sistemik Risk Veri Takip Sistemi'nin (SRVTS) kapsamını firma kapsamı ve firmaların ülke ekonomisindeki temsil düzeyini artırmak amacıyla güncelledi.

TCMB'nin Döviz Pozisyonunu Etkileyen İşlemlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tarafından İzlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'i Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, TCMB, 10 milyon TL ve üzeri toplam nakdi ve gayrinakdi kredi bakiyesi bulunan firmaların Özet Döviz Pozisyon Raporlaması uygulamasına son verdi.

Mart 2023'te başlatılan uygulama, temmuzda 31 Aralık 2023'e ertelenmişti.

SRVTS'DE GÜNCELLEMEYE GİDİLDİ

2018 yılında TCMB bünyesinde kurulan, reel sektörün döviz pozisyonundaki değişimlerin izlenmesi ve etki analizleri için Türkiye'deki tek veri seti olan SRVTS'nin kapsamında güncellemeye gidildi.

SRVTS'de raporlama kapsamına girecek firmaların tespiti için 15 milyon dolar ve üzeri yabancı para kredi yükümlülüğü yerine toplam 100 milyon TL ve üzeri nakdi kredi bakiyesi veya geçmiş bir yıllık hesap döneminde 500 milyon TL ve üzeri net satış hasılatı/aktif büyüklüğü şartları aranacak.

Böylece SRVTS'de mevcut detaylı raporlama formatı sadeleştirilerek firmaların raporlama işlemlerinde kolaylık sağlanacak.

TCMB yeşil tahvil ihraç bilgilerini yayımladı

 

TCMB: Sıkılaştırma kademeli olarak güçlendirilecek

 

TCMB Enflasyon Raporu'nu 2 Kasım'da açıklayacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )08 Kasım 2023 11:33

    Faiz arttırdık. ne oldu ? kaç fabrikra kuruldu ? ortavadeli program ile kordınelıdık hanı ? kaç kobi büyüdü ? kaç firma üretimini arttırdı ? ne değişti hayatımızda ? :D faizler artsada para uyuyor.. para ya usd de uyuyopr yada Faizde uyuyor.. para üretime grmıyor. neden ? üretmeyen para kimlerın elınde ? neden uyuyor ? bunu hanım efendiye sorsa biri.. düşünceleri nedir ? 

  • xyz08 Kasım 2023 08:51

    Resmi Gazetede karar yayınlatmakla ekonomi düzelmez Hafize. Hafize ülkede Anayasa Mahkemesinin kararı uygulanmıyor. Hayal dünyasında yaşıyorsun Hafize. Ekonomik sorunlara neden olan şahıslar ve zihniyet aynı yerinde duracak ve sen ekonomiyi düzelteceksin Hafize komik olma. Bu tür problemler yerinde duran aynı kişilerin zihniyetiyle çözülmez Hafize.

  • Pala08 Kasım 2023 07:02

    Fiyasko