E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası politika faizini yüzde 35'e çıkardı---

Merkez Bankası politika faizini yüzde 35'e çıkardı

Merkez Bankası politika faizini yüzde 35'e çıkardı
26 Ekim 2023 - 14:00 borsagundem.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, politika faizini beklentiler dahilinde yüzde 35'e çıkardı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 500 baz puan artırarak yüzde 35'e çıkardı.

TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanan Kurul'un politika faizinin yüzde 35'e çıkarılmasına karar verdiği bildirildi.

Kurul'un, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verdiği belirtilen duyuruda, enflasyonun yılın üçüncü çeyreğinde öngörülenin üzerinde gerçekleştiğine işaret edildi.

Son dönemde etkili olan ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin enflasyona geçişinin önemli ölçüde tamamlandığı bildirilen duyuruda, şu ifadelere yer verildi:

"Yurt içi talepteki güçlü seyir, hizmet fiyatlarındaki katılık ve enflasyon beklentilerindeki bozulma ise enflasyonda yukarı yönlü baskı oluşturmaya devam etmektedir. Bu çerçevede, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu'ndaki tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceği öngörülürken, aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözleneceği de değerlendirilmiştir. Öte yandan, jeopolitik gelişmeler, enflasyon görünümünde petrol fiyatları kaynaklı risk oluşturmaktadır. Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle dezenflasyonu 2024 yılında rapordaki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıdır."

Duyuruda, doğrudan yabancı yatırımların, dış finansman koşullarındaki dengeli seyrin, rezervlerde süregelen artışın, talepteki dengelenmenin cari işlemler hesabına desteğinin ve Türk lirası varlıklara yurt içi ve dışı talebin artmasının fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacağı ifade edilerek, "Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlenecektir." bilgisi verildi.

Sadeleşme süreci kademeli olarak devam edecek

Duyuruda, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceği, Kurul'un mevcut mikro ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmekte olduğu bildirildi.

Sadeleşme sürecinin etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak ilerlemekte olduğu belirtilen duyuruda, şunlar kaydedildi:

Bu kapsamda, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik ilave adımlarla parasal aktarım mekanizması güçlendirilmeye devam edilecektir. Kurul, faiz artırımının yanı sıra parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdürecektir. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir.

Duyuruda, Para Politikası Kurulu toplantı özetinin 5 iş günü içinde yayımlanacağı belirtildi.

Ekonomistler TCMB faiz kararı tahminini açıkladı

 

TCMB rezervleri arttı

 

TCMB ihracatçının finansman maliyetini düşürdü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mevduat26 Ekim 2023 19:24

    Mevduatları artırmıyorlar ama

  • Mucise Reis : )26 Ekim 2023 19:03

    zamanında bizleri dinleseşer idi. dolar 5 tl .. benzın 4,80 tl olur  ekonomi böyle olmaz, 128 mılyar usd net rezerv kasada...  merkez yedek akşe kasada olurdu...  ne oldu ? :D yazık bu mıllete vergi vere vere açığı kapatacak

  • Yorum26 Ekim 2023 17:21

    Ne oldu bugün savaş yok mu hatta tanklar gazzeye girdi bu durumda bizim taban sız borsamızın tepe taklak olması gerekmiyor mu dün bist - 7 yi niye yaptı

  • Yorum26 Ekim 2023 17:30

    Şhort pozisyon açanlar daha fazla kazanamıyacak mı

  • Hoca26 Ekim 2023 17:04

    Ahir zaman alameti bunlar, kiyamet yakin

  • şefket faiz yer 26 Ekim 2023 16:02

    harika oldu bu iş .faizler artmalı kiralar artmalı bu zamanda 40 bin kira mı olur 8 tane dayre var 35 le 40 arası kira .yetmiyo bu zamanda 300 bin aylık kime yeter ohhhhhh .dur bi iki üflüüm parra gelsin 

  • Bağımsız Düşünce 26 Ekim 2023 16:00

    Faiz enflasyondan yüksekse faiz dır! Aksi durumda kandirmacadan başka bir şey değildir !!!

  • gıla tapar pis yobaz beçet yanyan yürür26 Ekim 2023 15:57

    hauhuahauh yasasınnnnn faiz.hurrraaaaa .ahauhauh faiz bize haram diiil.başkalarına haram .gıl boyamada öle auhuhau para bulamamışız .hauhauhauhauh hade yastık altları çıksın pudracılar nerede hhauhauhauhauha 

  • Hoca26 Ekim 2023 14:46

    Siyonizm kazanmis iktidari

  • okiman0726 Ekim 2023 14:28

    bir ekonomi böyle bozulur...din iman nas deyip faizi indir, enflasyon düşmedi...şimdi de yine faiz arttır, %35 getir, enflasyon düşmeyecek...

  • Ali biçim 26 Ekim 2023 14:16

    🦾🦾🦾🦾🦾🦾🦾🦾🦾🦾🦾🦾🦾🦾🦾🦾

  • Cubbeli Memo26 Ekim 2023 14:07

    Yuzde 90 falan faiz olursa anca bozarım dovizi. Yoksa Memo'nun kucak dansına gelmem. En son gabar da petrol bulmustu simdi nirede altın cıkarıyor acep? :o)  :o)  :o) 

  • Alaman Makam aracı 26 Ekim 2023 14:05

    Allah'ın izniyle enayi yabancı yatırımcılar tekrar gelicek. Onların dolarları Alaman ve Amerikan  cipleri yenileyecegiz. Itibardan tasarruf olmaz eyyytt

  • azmi26 Ekim 2023 14:03

    Nas ne oldu peki !!!