E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası faizi 250 baz puan artırdı---

Merkez Bankası faizi 250 baz puan artırdı

Merkez Bankası faizi 250 baz puan artırdı
25 Ocak 2024 - 14:00 borsagundem.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, haftalık gösterge repo faizinde 250 baz puan artışa gitti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın ilk faiz kararını açıkladı. Buna göre banka, politika faizini 250 baz puan artırarak, yüzde 45 seviyesine yükseltti. Piyasa beklentisi, faizin 250 baz puan artırılması yönündeydi.

Merkez Bankası, haziranda 650, temmuzda 250, ağustosta 750, eylül, ekim ve kasımda 500'er ve aralıkta 250 baz puan olmak üzere 7 toplantıda, toplam 3 bin 400 baz puan faiz artırmıştı.

Bankanın karar metninde yer alan ifadeler şöyle:

"Hafize Gaye Erkan (Başkan), Osman Cevdet Akçay, Elif Haykır Hobikoğlu, Yaşar Fatih Karahan, Hatice Karahan, Fatma Özkul.

Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 42,5’ten yüzde 45 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir.

Aralık ayında manşet enflasyon son Enflasyon Raporu’nda sunulan görünümle uyumlu bir artış kaydetmiştir. Yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik riskler enflasyon baskılarını canlı tutmaktadır. Öte yandan, yakın döneme ilişkin göstergeler, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara yansımasıyla yurt içi talepteki dengelenmenin, öngörülen dezenflasyon süreci ile tutarlı seyrettiğine işaret etmektedir. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında başlayan sınırlı iyileşmenin devam ettiğini değerlendirmektedir. Dış finansman koşulları, rezervlerdeki güçlenme, cari dengedeki iyileşme ve Türk lirası varlıklara talep, döviz kuru istikrarına ve para politikasının etkinliğine katkıda bulunmaya devam etmektedir. Bu çerçevede, aylık enflasyonun ana eğilimindeki düşüş sürmüştür.

Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını ve bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürüleceğini değerlendirmiştir. Kurul, politika faizinin mevcut seviyesinin aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceğini değerlendirmiştir. Enflasyon görünümü üzerinde belirgin ve kalıcı riskler oluşması durumunda ise parasal sıkılık gözden geçirilecektir.

Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmasının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Kurul, sadeleştirme süreciyle uyumlu şekilde, kredi arzında ve mevduat faizinde gözlenebilecek oynaklıklara karşın, makroihtiyati kararlarla parasal aktarım mekanizmasını destekleyecektir. Kurul, faiz kararlarının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleme amacıyla, kullandığı sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırarak miktarsal sıkılaştırmaya devam edecektir.

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlemeye devam edecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir."

TCMB politika faiz artırımını bu ay pas geçmeli, işte sebebi

 

TBB Başkanı Çakar'dan faiz ve dolar/TL tahmini

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Turkogluturk26 Ocak 2024 10:12

    Enflasyonun nedeni makaminda otururken sen naparsan yap inmez .yuzde 5 lik enflasyonu yuzde 200 yapan kim.

  • acacu25 Ocak 2024 23:40

    Bir zamanlar 8,5 faiz nası bozmuyordu. Anlaşılan bu yılın nas bozum sınırı 45 olmuş. İftar vakti gibi değişiyor sanırım yıldan yıla. 

  • Ga25 Ocak 2024 19:02

    Hiç kimse ne yemesinden, ne giymesinden ne de gezmesinden geri kalmıyor. Faizi istersen 80 yap.

  • Turkogluturk26 Ocak 2024 10:10

    Cunki enflasyonun nedeni uretimdeki maliyet artisi.basimizin belasi olan o t v.

  • İbrahim Açıkgöz25 Ocak 2024 16:29

    Tek bildikleri faiz artırmak talebi kısmak arzı düşürmek ve böylece ekonomiyi soğutmak. Böyle enflasyonu bende düşürürüm. Bir liralık malı almak için üç lira maliyete kimse katlanmaz. Bunun sonunda sanayi durur ve işçi çıkarmalar başlar. Ortada ne Mehmet kalır nede Hafize kuru soğan kemirenle kuru ekmek yiyen gariban Reissssssss diye bağırmaya dwvameder.

  • azmi25 Ocak 2024 15:29

    %45 yıllık faiz , yabancıyı Türk tahvil ve bonolarına yönlendirir mi ? En çok ihtiyacımız olan enerji , akaryakıtı dolarla alıyoruz. Dolarımız var mı ? Rusya , İsveç'in Nato üyeliğini kabul ettik diye devamlı ertelenen 22 mly dolar alacağını isterse ne yaparız ? Yapısal reformlar olmadan bu işin içinden çıkamayız...

  • ALİ KODUŞ25 Ocak 2024 16:27

    ülkemizde gerçek enflasyon % 300 olup bu faiz kesmez bu ekonomiyi.

  • Ahmet 25 Ocak 2024 15:56

    Kral çıplak hacı ne konuşuyorsun sen ?

  • okiman0725 Ocak 2024 14:38

    yine NAS ağlıyor

  • Anadolu25 Ocak 2024 14:09

    Bu faizlerle evler ve arabalar satılamaz   8-)