E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar Fed'e odaklandı---

Küresel piyasalar Fed'e odaklandı

Küresel piyasalar Fed'e odaklandı
26 Ocak 2022 - 02:14 borsagundem.com

ABD Merkez Bankası Fed, yeni yılın ilk faiz kararı için toplandı. Toplantı sonuçları bu akşam açıklanacak. Wall Street yatırımcıları, Fed'in karar metninde ve Powell'ın açıklamalarında faiz artırımlarıyla ilgili takvimin ipuçlarını arayacak

BORSAGUNDEM.COM

Küresel piyasalar bu akşam New York'tan gelecek Fed'in faiz haberine odaklandı. Yeni yılın ilk FOMC toplantısına dün başlayan Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararının açıklanmasının ardından Başkan Jerome Powell hem soruları yanıtlayacak hem de kararlarla ilgili açıklamalarda bulunacak.

Toplantıdan çıkacak faiz kararı ve bankanın karar metninde vereceği mesajlar, piyasaların yönü üzerinde etkili olacak. Fed Başkanı Jerome Powell'ın toplantı kararının açıklanmasının ardından yapacağı konuşmada, para politikasının geleceğine ilişkin ipuçları aranacak. 

Fed'in bu ay için faizlerde bir artırım kararı açıklaması beklenmiyor. Ancak piyasalar, açıklamada ve Powell'ın konuşmalarında Mart ayında yapılacak faiz artırımının ipuçlarını arayacak. 

ABD ve NATO'nun, Ukrayna konusunda Rusya ile yaşadığı gerginliğin ve enflasyonla ilgili sıkıntıların  gölgesinde başlayan Fed toplantısı, yakın zamanda gelecek faiz artırımlarıyla ilgili vereceği mesajlar nedeniyle Wall Street yatırımcılarının tedirginliğini de artırdı. 

FAİZ ORANLARINA EN DUYARLI HİSSELER TEKNOLOJİ SEKTÖRÜNDE

ABD hisse senetleri öğleden sonra işlemlerinde, faiz oranına duyarlı teknoloji hisselerinin, giderek daha şahinleşen bir Fed'i çevreleyen belirsizlikler ve artan jeopolitik gerilimler piyasanın çalkantısına katkıda bulunmasıyla birlikte düşüşle kapandı.

Geçtiğimiz Çarşamba günü, 19 Kasım'daki zirvesinden yüzde 10 geriye düşerek düzeltme bölgesine giren Nasdaq, salı günkü yüzde 2.28 oranında düşüşle ayı piyasasına bir adım daha yaklaşırken S&P 500, kaybını yüzde 1.22'de tutarak düzeltme bölgesine girmekten kurtuldu. 

borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre borsalarda sıklıkla kullanılan ‘düzeltme bölgesi’ terimi bir endeksin en son zirvesinden itibaren %10 ila %20 arasında düşmesini işaret ediyor. Bu düşüşün %20 veya üzerinde olması hali ise ayı piyasası bölgesi olarak adlandırılıyor.

JEOPOLİTİK GERİLİM BELİRSİZLİĞİ ARTIRDI

Jeopolitik gerilimler, NATO'nun kuvvetleri beklemeye alması ve ABD'nin Ukrayna sınırı boyunca Rus kuvvetlerinin birikmesine yanıt olarak askerlerini yüksek alarma geçirmesiyle birlikte yatırımcıların belirsizliğini artırıyor.

TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİNİN BİLANÇO AÇIKLAMALARI DEVAM EDİYOR

Bu arada ABD'li teknoloji şirketlerinin bilanço açıklamaları devam ediyor.

Geçen yılın ekim-aralık dönemini, 2022 mali takviminde ikinci çeyrek olarak kabul eden Microsoft bilançosunu açıkladı. Buna göre, şirketin net karı, geçen yılın ekim-aralık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 21 artarak 18,8 milyar dolara yükseldi. Firmanın net karı bir önceki yılın aynı döneminde 15,5 milyar dolar olmuştu. Şirketin hisse başına karı da bu dönemde 2,03 dolardan 2,48 dolara yükseldi. Söz konusu dönemde Microsoft'un geliri ise 43,1 milyar dolardan 51,7 milyar dolara çıkarak yüzde 20'lik bir artış gösterdi.

Bilançonun açıklanmasının ardından Microsoft hisseleri yüzde 5 değer kaybetti. 

KÜRESEL BORSALARI DA ETKİLEYECEK

Fed'in faiz kararını açıklamasının öncesinde işlemlerini tamamlayacak olan Uzakdoğu borsaları ile Türkiye ve Avrupa borsalarının da Fed'in kararıyla ilgili tedirginliği endekslere yansıtması bekleniyor. 

New York borsası düşüşle kapandı

 

Piyasalar olası dört Fed faiz artışını fiyatlıyor

 

ABD borsaları çöküyor mu?

 

Avrupa borsaları bankacılık sektörü öncülüğünde yükseldi

 

Borsa İstanbul'da alımlar hızlandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)