E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsaları için kritik hafta---

Küresel borsaları için kritik hafta

Küresel borsaları için kritik hafta
10 Ocak 2022 - 16:31 borsagundem.com

Geçtiğimiz hafta FED tutanakları gündemiyle düşüşe geçen küresel borsalar bu hafta bilanço sezonunun başlangıcını, enflasyon verilerini ve FED Başkanı Powell’ın açıklamalarını izleyecek

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalar bu hafta rotayı hızlı bir şekilde artan tahvil faizleri belirleyebilir. Hafta içerisinde kritik öneme sahip ABD enflasyon rakamları açıklanacak. Salı günü ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell yeniden başkan seçilmesi sebebiyle ABD Senatosu'da ifade verecek. FED Başkan Yardımcılığı pozisyonuna getirilecek olan Leal Brainard da adaylığı ile ilgili ifadesini Perşembe günü verecek.

Hafta ayrıca cuma günü dev Wall Street bankaları JPMorgan Chase, Citigroup ve Wells Fargo'nun dördüncü çeyrek bilanço sezonunun başlangıcını işaret eden bilançolarını açıklaması bekleniyor.

BNY Mellon Servet Yönetimi Baş Yatırım Sorumlusu Leo Grohowski CNBC’deki açıklamasında, “Enflasyon ve FED gelecek haftanın konusu olmaya devam edecek. Ancak büyük ilgi gösterdiğimiz bilanço sezonunun sonuçlarını almak için sabırsızlandığımızı düşünüyorum. İyi bir çeyrek ve bilançolar için iyi bir yıl olacağını düşünüyoruz. Bu sebeple bilanço beklentisi konusunda genellikle iyimseriz” ifadelerine yer verdi.

Grohowski, piyasaların ağırlıklı olarak Powell ve Brainard açıklamalarına odaklanacağını söyledi. Bu hafta ABD’de Çarşamba günü tüketici fiyat endeksi, ertesi gün de üretici fiyat endeksi açıklanacak.

Grohowski, “Bence bilançoların birinci sayfa haberi olduğunu ve FED’in parasal politikalarının ikinci sayfada olacağını varsaymak gerçekçi değil” dedi.

Hisse senetleri 2022'nin ilk haftasını oldukça sert geçirdi. ABD Hazinesi tahvil getirileri hem FED faiz artışlarına yönelik yüksek beklentiler hem de korona virüsün Omikron varyantının birkaç hafta içinde zirveye ulaşması sebebiyle yükseldi.

Hisse senetleri, tahvil getirilerinin hem Fed faiz artışlarına yönelik yüksek beklentiler hem de Covid'in omicron varyantının birkaç hafta içinde zirveye doğru gittiği görüşü üzerine yükselmesiyle 2022'ye sert bir ilk hafta geçirdi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere tahvil piyasası satışların görülmesi halinde getirilerin yükselişe geçmesiyle biliniyor.

Geçtiğimiz hafta özellikle teknoloji hisseleri sert bir darbe aldı. Teknoloji odaklı Nasdaq Endkesi hafta boyunca %4,5 oranında düştü. Buna karşın Dow Jones endeksi ise sadece %0,3 oranında düşüş gösterdi. ABD borsalarında teknoloji hisseleri sepeti Cuma gününü haftalık %4,6 oranında düşüşle kapadı. Buna karşın banka hisseleri FED’in faizleri artıracağı beklentisiyle yükselişe geçti. Wall Street borsalarında banka hisseleri sepeti %5,4 oranında haftalık yükseliş gösterdi.

S&P 500 Endeksi haftayı %1,9 düşüşle 4.677 seviyesinden kapattı.

Grohowski, “Bu hafta, 2022 için neyle karşı karşıya kalacağımız için bir uyarı işaretiydi. Düşük getiriler ve daha fazla risk. Yeni yıla hoş geldiniz” dedi.

Tahvil getirileri hafta boyunca yükseldi. Ancak 10 yıllık ABD Hazinesi tahvilleri getirilerindeki dramatik yükseliş özellikle dikkat çekiciydi. ABD’de mortgage ve diğer kredileri etkileyen 10 yıllık tahvil getirileri 2021’in son saatlerinde %1,51’i gösterirken Cuma günü %1,80’e kadar yükseldi.

Wells Fargo verilerine göre bu yükseliş, 20 yıldır yılın ilk haftasındaki en büyük ikinci artış oldu.

Grohowski, "Bu yükseliş beklediğimizden daha dramatikti ve FED’in daha şahin bir duruş sergilemesi sürpriz olarak karşındı. Çoğu piyasa katılımcısı daha yüksek oranlar, daha az uzlaşmacı para politikası bekliyordu. Ancak FED fonlarına baktığınızda, Mart ayında %90 ihtimalle faiz artışı olasılığını görüyorsunuz. Yeni yıl gecesi bu oran sadece %63’tü. Bu hafta FED tutanaklarının tonunda oldukça dramatik bir değişiklik oldu ve piyasalar buna uyum sağlıyor” ifadelerine yer verdi.

Powell'ın Salı günkü açıklamaları geçtiğimiz Çarşamba günü yayınlanan FED tutanaklarının tonunu yansıtacağı için haftanın en önemli gelişmelerinden birisi olacak.

FED yetkililerinin söz konusu tutanaklarda yaklaşık 9 trilyon dolar olan banka bilançosunu ne zaman küçültmeye başlayacaklarını tartıştıkları da görülüyor. FED, bu yıl üç çeyrek puanlık faiz artışıyla sıkılaştırma politikasını şimdiden öngördü ve tahvil varlıklarını sınırlama politikasını daha da sıkılaştıracağı tahmin ediliyor.

Tahvil yatırımcıları da Cuma günü hayal kırıklığı yaratan Aralık ayı istihdam raporuna tepki olarak da faiz oranlarını daha yükseğe taşıdı. İstihdam verilerine göre geçtiğimiz ay ABD’de sadece 199 bin yeni istihdam yaratıldı. Bu rakam Wall Street beklentilerinin yarısından daha azdı. Ancak işsizlik oranı beklenenden fazla düşerek %4,2'den %3,9'a geriledi. Ortalama saatlik ücretler yıldan yıla %4,7 oranında arttı.

Ekonomistler zayıf gelen istihdam raporundan kısmen açık istihdamı dolduracak personel eksikliğini sorumlu tuttu. Ancak FED'in istihdam verilerinde ne olursa olsun faiz oranlarını yükseltmesi bekleniyor.

Bağımsız denetim şirketi Grant Thornton’un Baş Ekonomisti Diane Swonk, “FED tam istihdamda olduğumuzu söylüyor. Hala bir miktar boşluk var, ancak ücret artışı herkesin beklediğinden çok daha fazlaydı ve bu artışlar düşük ücretli işlerde yoğunlaştı. Bir önceki zirve olan 3,5 milyona ulaşmak üzereyiz ve işgücü piyasası tam istihdamın ötesindeymişiz gibi davranıyor” dedi.

Hafta içerisinde açıklanacak olan ABD’deki TÜFE ve ÜFE rakamları ekonominin merkezinde olacak. Ekonomistler her iki rapor için de sıcak bir ay daha beklese de, bazı ekonomistler enflasyonun zirveye yakın olduğuna inanıyorlar. ABD Kasım ayı TÜFE oranları %6,8’le 1982 yılından bu yana en yüksek enflasyonu göstermişti.

Hisse senedi yatırımcıları da tahvil getirilerini izlemeye devam edecek. Teknoloji ve büyüme hisseleri yükselen oranlara en duyarlı olan sektörler. Zira yatırımcılar bu şirketlere gelecekteki büyüme beklentileri sebebiyle yatırım yapıyorlar. Daha yüksek oranlar, paranın maliyetinin artması ve yatırımlarındaki hesaplamaların da değişmesi anlamını taşıyor.

Grohowski, 10 yıllık ABD Hazinesi tahvillerinin beklenenden daha hızlı ilerlemesine rağmen yıl sonuna kadar %2,25'e ulaşmasını bekliyor. Yatırım uzmanı, “Bu seviyeye daha erken ulaşmak teknoloji hisseleri ve Nasdaq gibi uzun vadeli sektörlerde daha fazla sıkıntıya sebep olur. Bana kalırsa tahvil getirileri sakinleşecek ve teknoloji hisseleri geri dönüş yapacak. Bu yıl çok iyi bilançolar göreceğimizi düşünüyorum. Teknoloji hisseleri getiri sağlamaya devam edecek” dedi.

Yatırım uzmanı, borsaların 2022'de %10'luk bir düşüş görebileceğini, ancak piyasaya girmek için bekleyen çok fazla nakit olduğu için düşüşün yakın vadede gerçekleşmesinden şüphe duyduğunu söyledi.

Faiz artışı ortamında doğru yatırım için 5 tavsiye

 

JP Morgan'dan artan tahvil faizlerine karşı hisse tavsiyesi

 

Ev için kredi çekti, elindeki parayı hisseye yatırdı...Milyarderlik kararı!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)10 Ocak 2022 21:17

    bad fed. tüfe enflasyon abd borsalarının adıları faiz artışları abd ye göbekden bağlıyız. bizim gelişen ülke olarak çok fazla usd ye ihritaç var. borçlar usd malum. keşke tl çok değerli olsaydıda matbaadan basıp ödese idik borçları. durum tam tersi 14 lerde TL usd karşısında. çok  daha insan iş hayatına girip bu uyu sırtlamalı yoksa var olan sistem ile gelir kazananlar açlık fakirlik içine düşecek. bol bol üretim bol bol fabrikalar bol bol işçiler kendi masrafını çıakrtan bireyler lazım. 35 yaşında kpss lerde çürütülen gençler harcanan insan gücüdür. Gerçekten model model dediler  ortada tık yok.