E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalardaki yükseliş kısa ömürlü---

Küresel borsalardaki yükseliş kısa ömürlü

Küresel borsalardaki yükseliş kısa ömürlü
22 Haziran 2022 - 11:12 borsagundem.com

Zorlu bir haftanın ardından ABD borsaları Salı günü %2’nin üzerindeki yükselişlerin kaydedildiği güçlü bir performansla geri döndü. Ancak uzmanlar bu yükselişin dibe ulaşıldığı anlamına gelmediğini düşünüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz hafta 2020’den bu yana en kötü performansını gerçekleştiren küresel borsalar Salı günü nefes kesen bir geri dönüş gerçekleştirdi. Ancak yatırımcılar söz konusu yükselişi bir ayı piyasası rallisi olarak görüyor.

Londra merkezli borsa analiz şirketi Capital Economics’in Borsa Ekonomisti Oliver Allen Salı günkü ralliye ilişkin açıklamasında, “S&P 500 Endeksi’ndeki %2’yi aşan ralliye rağmen endeksin dibi gördüğünden şüpheliyiz. Zira FED (ABD Merkez Bankası) sıkılaştırma döngüsünü bitirmekten çok uzak olduğu ve ABD ekonomisinin zayıflayacağı görüşündeyiz” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsaları geçtiğimiz gün hızlı bir yükseliş kaydetti. Tüm Wall Street endeksleri %2’nin üzerinde yükselişler gösterdi. Dow Jones Endeksi 640 puan arttı. Ancak bu yükseliş borsalarda dibin bulunduğunu düşünmek için yeterli olmayabilir.

Allen borsalarda dibin görüldüğünü anlamak için üç kritere dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Ekonomiste göre bu kriterlerden ilki ABD Merkez Bankası’nın ekonomiyi ve finansal piyasaları desteklemeye doğru kaydığını gösteren bir politika değişimi olacak.

İkinci kriter ise ekonomik döngünün yön değiştirdiğine dair işaretler. Allen, ABD borsalarında II. Dünya Savaşı’ndan bu yana olan piyasa hareketlerine ve S&P 500 Endeksi’nin ABD resesyonları döneminde kaydettiği performansa dikkat çekti. Ekonomist ABD borsalarında dibin neredeyse her zaman resesyonun başlamasından sonra geldiğini ve genellikle de resesyonun bitişine çok uzun bir süre kalmadan dibe ulaşıldığını söyledi. Allen dot-com balonu gibi uzun ömürlü ayı piyasalarının istisna olduğunu da sözlerine ekledi.

Allen’a göre dibin bulunduğuna işaret eden üçüncü kriterse ABD borsalarındaki hisse değerlemeleri. Ekonomist hisse değerlerinin aşırı düşüşlerin ardından yatırımcılar için cazip gelecek bir seviyeye kadar gerileyeceğini belirtiyor.

Capital Economist ekonomisti ABD Hazinesi tahvil getirilerinin tarihin en düşük seviyelerinde olduğun hesaba katıldığında S&P 500 Endeksi’ndeki hisse değerlerinin aşırı yüksek olduğunu düşünmüyor. Allen’a göre ekonomi ve para politikası hisse senetleri için daha elverişli hale geldiğinde S&P 500’deki düşüş devam etmeyecek. Ancak bu değişimin gerçekleşebilmesi için yatırımcıların bir süre daha beklemesi gerekebilir.

Allen konuyla ilgili açıklamasında, “FED fonlarının faiz oranının gelecek yılın başlarında %4 civarında zirveye ulaştığını ve bir süre bu seviyede kalacağını öngörüyoruz. Dahası, ABD'deki FED-fon oranı üzerinden revize edilmiş, daha yüksek tahminlerimiz, ABD ekonomisi hakkında biraz daha iyimser olmamıza neden oldu” ifadelerine yer verdi.

Capital Economics bir resesyon öngörmese de daha sıkı para politikasının talebi azalttığını kabul ediyor. Araştırma firmasından düşük talebin şirket bilançolarına olumsuz yansıyacağı ve zayıf bir ekonomik büyüme dönemi öngörüldüğü açıklandı.

Allen, “Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda S&P 500 varlıklarının yakın zamanda bir köşe noktasına ulaşacağından şüpheliyiz. Şu sıralar endeksin gelecek yılın sonunda dip noktasına ulaşacağını öngörüyoruz” dedi.

Avrupa borsaları güne düşüşle başladı

 

İngiltere'de enflasyon 40 yılın zirvesinde

 

Endekste satış baskısı etkili olabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)