E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalarda yükselişlerin devamı gelecek mi?---

Küresel borsalarda yükselişlerin devamı gelecek mi?

Küresel borsalarda yükselişlerin devamı gelecek mi?
30 Mayıs 2022 - 11:12 borsagundem.com

Dünya borsaları geçtiğimiz hafta uzun devam eden haftalık düşüşlerin ardından toparlandı. Yatırımcılar hisse senetlerindeki toparlanmanın devam edip etmeyeceğini merak ediyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel yatırımcılar geçtiğimiz hafta uzun süredir devam eden satış dalgalarının ardından hisse senetlerinin geri dönüşüyle rahat bir nefes aldı. ABD enflasyonuyla ilgili son verilerin zirvenin gerçekleştiği iyimserliğini aşılaması yatırımcı duyarlılığını tetikledi.

Ancak MarketWatch’un haberine göre halen derinlerdeki enflasyon endişeleri yatırımcıların kararlarını etkilemeyi sürdürüyor. ABD Merkez Bankası’nın en çok tercih ettiği enflasyon göstergesi olan kişisel tüketici harcamaları verileri Nisan ayında geriledi. Ancak bu durum fiyat artışlarını ne yöne gittiği konusundaki tartışmaların çözümlenmesi için yeterli değil. 33 milyar dolarlık varlığı yöneten Washington merkezli emeklilik yatırımı firması MissionSquare’in Baş Yatırım Sorumlusu Wayne Wicker konuyla ilgili açıklamasında borsalar ayı piyasasına ilerlerken dahi hisse senetlerinin genellikle yükselişe geçebileceğini söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsalarında S&P 500 ve Nasdaq endeksleri geçtiğimiz hafta 7 haftadır devam eden düşüş serisine son vererek yükselişe geçti. Dow Jones Endeksi’nde ise geçtiğimiz haftayı yükselişle kapatmasından öncesine kadar düşüşle geçen hafta sayısı tam 8 haftaydı.

Tüm bunlara rağmen tarihsel veriler ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını yükseltmeye başlamasının ardından borsalardaki volatilitenin uzun süre devam edebileceğini gösteriyor. ABD ekonomisinde tüketici duyarlılığı son 10 yılın en düşük seviyelerinde dolaşıyor. Şirketlerin düşen kâr marjları ise S&P 500’ün karşı karşıya olduğu bir diğer tehdit. Capital Economics’ten John Higgins S&P 500 Endeksi’nin Cuma günkü kapanışı olan 4.158 puandan 3.750 puana kadar düşebileceğini öngörüyor.

Wall Street endeksleri önceki hafta Target veya Snap gibi şirketlerin bilançolarında kâr hedeflerini kaçırmasıyla birlikte yoğun bir satış dalgasına girmişti. Tek bir şirketin bilançosuna yönelik söz konusu hassasiyet hafta içerisinde açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verilerinin borsalardaki gidişatı olağanüstü bir biçimde etkileyebileceğinin sinyallerini veriyor.

1,1 trilyon dolar varlığı yöneten yatırım firması Insight Investment’ın Portföy Yöneticisi Scott Ruesterholz 12 Mayıs’tan bu yana bazı teknoloji firmalarının işe alımları durdurmasına ve üstelik bazılarının işçi çıkarmasına dikkat çekti. Ruesterholz’a göre ayrıca şirketlere yönelik personel baskılarının da hafiflemesi resmi verilerde görünmeyecek bir ayrıntı olarak öne çıkıyor.

Borsa uzmanı, “Hisse senetlerinde bilanço duyurularından kaynaklanan volatilite 1987’den bu yana en yüksek seviyesinde. Bu kadar büyük hareketliliklerin olmasının nedeni, enflasyon görünümüne çok az güvenmemizdir” ifadelerine yer verdi.

Ruesterholz, “Çoğu zaman, iş piyasası ekonomideki dönüşümlere göre gecikme eğilimindedir ve bu özellikle önemli volatilite dönemlerinde geçerlidir. İstihdam verilerinde, özellikle de sayı güçlü gelirse, biraz daha az önem görecektir. Zira durumun bugün hala böyle olup olmadığı merak edilecek” açıklamasında bulundu.

Ruesterholz, ABD’de istihdam büyümesinin bir önceki aydaki 428.000'den Mayıs ayında 275.000'e düşmesini beklediğini söyledi. Söz konusu tahmin Wall Street Journal tarafından ekonomistlerle yapılan anket sonucunda çıkan 325.000 istihdam büyümesi beklentilerinin altında. ABD istihdam verileri Cuma günü paylaşılacak. Ruesterholz istihdam verilerinde işten çıkarmaların da yükselişe geçeceğini öngörüyor.

Geçtiğimiz hafta hisse senetlerinin toparlanmasındaki en önemli faktörlerde biri de FED yöneticilerinin yıl sonuna kadar ekonomide büyüme endişelerini göz önünde bulundurarak agresif faiz artırımı tutumundan vazgeçebileceği yönündeki beklentilerdi. Yatırımcılar, FED’in politika faizi hedefinin 2022'de ne kadar yükselebileceğine dair beklentilerini geri çektiler.

Jefferies’in Para Piyasaları Ekonomisti Thomas Simons, “FED’in bir sebepten dolayı geri adım atacağına dair düşünce tamamen yanlış yönlendirilmiştir. FED enflasyona çok daha fazla odaklanmış durumda ve finansal piyasaların ileriye dönük fiyatlarının değersizleşmesi konusunda çok daha az endişeli ifadelerine yer verdi.

Simons uzmanlar Mayıs ile Eylül ayları arasında 5 kez daha %8’in üzerinde enflasyon beklerken asıl sorunların tüketicilerin enflasyondaki bu yükselişlere dayanıp dayanamayacağı ve 2023 büyüme beklentilerinin etkilenip etkilenmeyeceği olduğunu söyledi.

Borsa uzmanı, “Negatif yatırımcı duyarlılığı bir süre daha etkisini hissettirecek. Finansal varlıklar bazı durumlarda oldukça ucuz görünecek ve bana kalırsa bir noktadan sonra borsalar dalgalı seyirle bile devam etse hisse senetleri için bazı destek noktaları oluşacak” öngörüsünde bulundu.

Avrupa borsaları yükselişle açıldı

 

ABD ve Avrupa vadelileri yeni haftaya yükselişle başladılar

 

Piyasalarda toparlanma görülüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)