E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalarda dip çok uzakta olabilir---

Küresel borsalarda dip çok uzakta olabilir

Küresel borsalarda dip çok uzakta olabilir
28 Şubat 2022 - 10:42 borsagundem.com

Jeopolitik krizlerdeki düşüşlerin kısa vadeli olduğuna dair anlatı hatalı olabilir. Ünlü borsa yazarı Mark Hulbert savaş gibi ciddi jeopolitik krizler sırasında borsaların geri dönüşünün zaman aldığına dikkat çekti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları 24 Şubat tarihinde oldukça etkileyici bir geri dönüş kaydetmişti. Dow Jones Endeksi gün içerisinde 950 puanlık bir geri dönüş sağlayarak günü %0,28 yükselişle tamamlamış, Cuma gününde ise %2,51 yükselmişti. Ancak MarketWatch yazarı Mark Hulbert’e göre yatırımcılarda Wall Street borsalarının dibe ulaştığına dair çok fazla iyimserlik oluştu.

Borsalarda dipler tipik olarak umutsuz yatırımcıların havlu attığı zamanlarda oluşur. Ancak Hulbert’e göre son dönemde Rusya-Ukrayna krizi sırasında borsaların dibe ulaştığına dair inanç hisse senetlerinin jeopolitik krizlerden hızla geri dönmesine sebep oldu. Zira kısa vadeli volatiliteye rağmen son otuz yılda borsalar jeopolitik krizlere karşı görece daha hızlı toparlandı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 1990 yılından bu yana terörist saldırılardan savaşlara kadar birçok kriz sırasında borsalar %81 ihtimalle sonraki altı ay içerisinde ortalama %4,6 oranında yükseldi. Ancak Hulbert bu yükselişin görülmediği %19 ihtimallik dilime dikkat çekiyor.

Borsa yazarı piyasa çevrelerinde şu anki koşulların ‘harika bir alım fırsatı’ olduğunu iddia eden yatırımcı yorumlarının yanlış bir anlatı oluşturduğunu belirtti. Hulbert’e göre bu tip anlatılar jeopolitik olayların yatırımcılarda oluşturduğu kısa vadeli kayıpların boyutunu artırıyor. Hulbert, “Piyasanın amigoları tarafından benimsenen bu tutum, bir boksöre yere yıkılmış olmayı kutlamasını söylemek gibidir, çünkü tekrar kalkma fırsatı yaratır” diye yazdı.

Borsa yazarına göre çizilen bu pembe resmin sebep olduğu başka bir sorun da geçmiş jeopolitik krizlerin kullanılarak haklı olunduğu düşüncesinin kanıtlanması. Fakat Hulbert son yaşanan krize küresel jeopolitik krizlerin belirli bir alt kümesi olarak bakıldığında çok daha farklı bir sonuç ortaya çıkacağını belirtiyor. Borsa uzmanı bu jeopolitik krizin bir ‘savaş’ olduğuna dikkat çekti.

Hulbert konu ile ilgili araştırmasında 1941’den bu yana askeri işgaller veya ulusal egemenlikler için tehdit oluşturan altı büyük jeopolitik olaya odaklandı. Borsa uzmanının araştırmasında S&P 500 Endeksi’nin bu krizleri takip eden altı aydaki performans incelendi. Hulbert bu altı örneğin üçünde ABD borsalarının altı ay içerisinde toparlanamadığını belirtiyor.

Borsa yazarı borsalar dibe vurmadan önce bu krizin haftalar veya aylar sürebileceğine de işaret etti. Hulbert’in araştırmasına göre altı krizin tamamında endekslerin dibe vurma süresi ortalama 60 işlem günü, yani yaklaşık üç ay. Borsa uzmanı daha önce hiçbir zaman bir saldırı ya da işgal günü sırasında borsaların dibe ulaşmadığını belirtiyor.

Analistler, jeopolitik krizden birkaç hafta sonra piyasanın genellikle dip kaydettiğine dikkat çekmekte haksız değil. Ancak bu tablo piyasalara nereden bakıldığına göre de değişiyor olabilir. Piyasalarda bu yılın sonlarında yeni bir boğa piyasasının yükseleceğine dair bir görüş hissediliyor. Ancak Hulbert en kötüsünün hala gelmediğini belirterek yatırımcılara bu tarihi hatırlatmanın da mümkün olduğunu söyledi.

Ukrayna krizi tüm yatırım stratejilerini alt üst etti

 

Rusya’da faizler yüzde 20’ye yükseldi

 

Savaş nedeniyle küresel risk iştahı yeni haftada zayıf

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)