E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaUkrayna krizi tüm yatırım stratejilerini alt üst etti---

Ukrayna krizi tüm yatırım stratejilerini alt üst etti

Ukrayna krizi tüm yatırım stratejilerini alt üst etti
28 Şubat 2022 - 10:31 borsagundem.com

Buğdaydan petrole ve borsalara tüm piyasalar son yirmi yılın en yüksek dalgalanmalarını yaşıyor. Borsalarda ise yatırımcılar düşüşleri dipten alım yaparak kara çevirmeyi hedefliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hisselerden petrole, buğdaydan kripto paralara tüm piyasalar son 20 yılın en yüksek fiyat dalgalamalarını yaşıyor. Bu durum ise yatırımcıların belirsiz ekonomik ve siyasi dinamikler karşısında duyduğu endişenin bir yansıması. ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikalarında sıkılaşmaya gideceğine yönelik aylar süren endişelerin ardından, geçtiğimiz hafta yatırımcılar Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle yeni bir zorlukla karşı karşıya kaldı. Jeopolitik kriz, enflasyonun son 40 yılın en yüksek seviyelerinde olduğu ve FED’in 2018 yılından bu yana ilk kez faiz artırımına gideceği bir dönemde ekonomik büyümeyi tehdit ediyor.

ABD’nin gösterge endeksi S&P 500 en son zirvesinden %10’un üzerinde düşüş göstererek, son iki yılın ilk düzeltmesini gerçekleştirdi. Rusya hisselerinde de üçte bir oranıyla tarihi bir düşüş gerçekleşti. Petrol fiyatları 2014 yılından bu yana ilk kez 100 doların üzerine çıkarken, buğday 2012 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Nikel ve alüminyum gibi emtialarda da yükselişler görüldü.

New York merkezli borsa şirketi WallachBeth Capital Direktörü Ilya Feygin Wall Street Journal’a yaptığı açıklamada, Rusya’nın saldırısının “finansal piyasalarda kaos yarattığını” söyledi. Geçtiğimiz hafta perşembe gününün ilk saatlerinde ABD hisseleri düşüş gösterirken, tanıdık bir örüntü kendini göstermeye başladı. Birçok yatırımcı yeniden piyasalara yöneldi ve bu yıl gözden düşen büyüme hisseleri ile spekülatif hisseleri toplamaya başladı. Petrol ve diğer emtia fiyatları da ulaştıkları zirvelerden düşüş gösterdi. Cuma günü kapanışta, teknoloji hisselerinin çoğunlukta bulunduğu Nasdaq endeksi ile S&P 500 haftayı yükselişle sonlandırdı.

S&P 500 hafta boyunca %5,4 düşüş göstermesinin ardından, %0,8 yükseldi. Bu da 2008 yılından bu yana en büyük haftalık kayıp telafisi olarak kaydedildi.

Borsalardaki U dönüşü birçok yatırımcının geçtiğimiz iki yılda eşi benzeri görülmemiş getiriler sunan hisselerden vazgeçmeyeceğinin altını çizdi. Bunun karşısında, yatırımcıların içinde bulunduğu çelişkiye de dikkat çekti. Yatırımcılar faiz oranı artışlarından etkilenmeyeceği düşünülen düşük büyümeli şirketlerin hisselerine yönelebilir. Ya da getirileri tüm beklentilerin üzerine çıkan pandemi kazananlarıyla yollarına devam edebilir. Geçtiğimiz haftanın ikinci yarısında görülen etkileyici geri dönüşe rağmen, bazı acı gerçekler dikkat çekmeye devam ediyor.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre Nasdaq endeksi 2022 yılında %12, S&P 500 ise %8 düşüş gösterdi. Yatırımcılar FED’in mart ayında faiz artışlarına başlayacağını düşünüyor. Bu süreç de yüksek değerlemelere sahip yatırımlar için riskli. Yatırımcılar bu hafta haftalık istihdam raporunu ve BJs Wholesale Club Holdings ve Domino’s Pizza gibi şirketlerin bilanço açıklamalarını izleyecek. Bazı yatırımcılar önde gelen endekslerin çok büyük ve çok hızlı düşüşler gerçekleştirmesini sorguluyor. Aynı zamanda geçtiğimiz iki ayda düşüş gösteren bazı hisselerde, yeniden yükselişin başlayıp başlamayacağı merak ediliyor.

Bunun için izlenen ölçütlerden bir tanesi de S&P 500 hisselerinin 2020’den bu yana ilk kez beş yıllık ortalamalarının altına inmiş olması. Neuberger Berman Baş Yatırım Uzmanı Erik Knutzen, “yatırımcılar borsalardaki değerlemelere bakıyor ve yeniden değerlendirme yapıyor; özellikle de piyasaların dip noktasına ulaşan alanlarında” dedi. Bu yıl en büyük düşüşleri gösteren hisselerin bazıları, haftanın sonuna doğru ortaya çıkan rallinin liderliğini yaptı. Russell 3000 endeksinde yer alan ve yıl başından bu yana en kötü performansı gösteren hisseler, perşembe günü en büyük sıçramayı yapanlar oldu ve yaklaşık %7 değer kazandı.

Piyasaların en spekülatif alanlarında da büyük yükselişler görüldü. Cathie Wood’un amiral gemisi fonu ARK Innovation ETF haftayı %4,7 yükselişle kapattı. S&P 500’ün teknoloji sektörü piyasaların genelinden daha yüksek performans gösterirken, bazı büyüme şirketlerinin hisseleri yükseldi. Bireysel ve kurumsal yatırımcılar piyasalara akın etti. Yatırımcıların geçtiğimiz hafta ABD’nin hisse ETF’lerine yönelttiği 3,6 milyar dolar yatırımın yaklaşık beşte biri teknoloji ağırlıklı ProShares UltraPro’ya gitti. T. Rowe Price Portföy Yöneticisi David Giroux, portföyündeki bu yıl yüksek performans gösteren enerji hisselerini şimdiden sattığını, bunun yerine Nvidia, Apple ve Amazon gibi teknoloji hisseleri aldığını söyledi.

Giroux, petrol fiyatlarında düşüş beklediğini ve yılın ilerleyen dönemlerinde enflasyonda da düşüşler gerçekleşeceğini söyledi. Bunların yanı sıra ekonomik büyümede de yavaşlamanın, teknoloji hisselerini yükseltmesini bekliyor. Giroux önde gelen endekslerin sert düşüşlerini telafi edebileceğini ve yılı yükselişle kapatabileceğini düşünüyor. Giroux, “portföyümüzü temelden değiştirdik” dedi. Devamında, “bundan bir yıl önce değerinin altında işlem gören hisselerle ilgili büyük beklentiler vardı. Herkesin sevdiği bu hisseler, ilk sattığımız hisseler oldu” dedi.

Yatırımcılar aynı zamanda mart ayında gerçekleşecek faiz artışının daha küçük çaplı olmasını, jeopolitik gerilimlerin, FED’in hamlelerini yumuşatmasını bekliyor. Yakın zamanda görülen volatilite, uzun süreli bir sakinliğin ardından yatırımcıları test etti. 2020’nin ilk dönemlerinde ayı piyasasına sert ve hızlı girişin ardından, hisseler sonraki iki yılın büyük bir bölümünde yükseliş gösterdi ve 2022’ye rekor seviyelerde başladı. Son dönemde görülen satış dalgası ise 37 gün sürdü. 2020’nin ilk dönemlerindeki düşüşler ise 23 gün sürmüştü.

Birçok kişi düşüşlerin henüz sona ermemiş olabileceğini söylüyor. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın sonucu henüz belirsiz ve birçok yatırımcı faiz oranları konusunda endişeli olmaya devam ediyor. Hisse değerlemeleri düşmüş olsa da, geçmişe kıyasla oldukça yüksek seviyelerde seyretmeye devam ediyor. Borsalarda yüzeyin derinliklerinde, karmaşa dikkat çekiyor. Nasdaq endeksinde yer alan hisselerin %67’si ve S&P 500 endeksindeki hisselerin %29’u zirve noktalarından en az %20 düşüş gösterdi. Piyasalardaki karmaşaya rağmen birçok yatırımcı alım yapmaya ve düşüşleri fırsata çevirmeke çalışıyor.

Bu da 2022’nin ilk haftalarında son 15 yılın en yüksek güç içi dönüşlerinin görülmesine neden oldu. Perşembe günü Nasdaq endeksi gün içinde %3’ün üzerinde düşüş göstermiş olsa da, günü benzer bir oranda yükselişle kapattı. Bu tür bir durum ise 2008 finansal krizinden bu yana ilk kez görüldü. Penn Mutual Asset Management Portföy Yöneticisi Zhiwei Ren, “insanların dipten alım yapmayı beklediğini görebiliyorsunuz çünkü kimse bunun sonsuza dek süreceğini düşünmüyor” dedi.

Borsa yeni haftaya kayıplarla başladı

 

Savaş piyasalarda oynaklığı artırıyor

 

Savaş nedeniyle küresel risk iştahı yeni haftada zayıf

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)