E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüçük yatırımcının Tesla ve yapay zekâ aşkı---

Küçük yatırımcının Tesla ve yapay zekâ aşkı

Küçük yatırımcının Tesla ve yapay zekâ aşkı
10 Şubat 2023 - 14:20 borsagundem.com

Wall Street’teki perakende yatırımcılar hisse senetlerine geri döndü. Ancak yatırımcılar Tesla hisselerine ve son dönemde yükselişe geçen yapay zekâ hisselerine odaklanıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Perakende yatırımcılar geçen yıl çok büyük bir satış dalgasına maruz kaldı. Son verilerse büyük kayıplara rağmen yatırımcıların borsaya geri döndüğünü gösteriyor. Ancak küçük yatırımcının hisse senetlerine olan sevgisi eşit değil.

MarketWatch’un haberine göre, borsa araştırmaları firması Vanda Research’ün son araştırması perakende yatırımcıların ABD hisse senetlerine 2020-2021 dönemine benzer bir şekilde para yatırdığını gösteriyor. Ancak küçük yatırımcının tercihi daha çok Tesla hisse senetleri üzerine odaklanıyor. Tesla hisseleri 2022 yılında tarihinin en kötü performansını göstermişti. Küçük yatırımcının odaklandığı bir diğer alansa yükselişe geçen yeni teknolojiler.

Vanda Research’ün Kıdemli Başkan Yardımcısı Marco Lachini, Veri Başkanı Giacomo Pierantoni ve Veri Bilimleri Analisti Lucas Mantle ABD hisse senetlerine ilişkin notta, “Tesla hisseleri talepte benzeri görülmemiş bir artış yaşıyor ve Nvidia ve AI gibi yapay zekâ hisseleri ve FAANG grubunun geri kalanı da daha az ölçekte de olsa bu talebe katılıyor” ifadelerine yer verdiler.

Araştırma ekibi, “Nakit hisse senetlerine akışlar mevcut hızı sürdürürse, daha spekülatif perakende yatırımcıların da da opsiyon piyasasındaki gevşekliği almaları için bir alan doğacağına inanıyoruz. Geçen yıl bu alandaki faaliyetler oldukça sakin seviyelerdeydi” açıklamasında bulundu.

Analistler geride kalma korkusunun (FOMO) piyasalardaki momentumu desteklediğine dikkat çekti. Söz konusu tablo 2023 rallisini 2021’dekine göre farklı kılıyor. Zira perakende yatırımcılar ‘piyasalardaki olumsuz gelişmelere duyarlı’ olabilir.

Vanda Research ekibinin notunda, “Bununla birlikte, makro koşulların yakın vadede olumlu kalması durumunda, AI ile ilgili hisse senetlerinde veya piyasanın diğer hücrelerinde spekülatif faaliyetin devam etmesini dışlamıyoruz” denildi.

Wall Street’in üç büyük endeksi 2023'e güçlü bir ivmeyle başladı. Yıl başından bu yana teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi yaklaşık% 15, S&P 500 Endeksi % 8 ve Dow Jones Endüstriyel Endeksi %3,2 yükseldi.

JPMorgan geçen ay piyasa genelinin yüzde biri olan perakende yatırımcı emirlerinin 23 Ocak'ta %23'e ulaştığını bildirdi. Bununla birlikte piyasalardaki geçen yılın ikinci yarısına göre toplam işlem cirosunda da bir toparlanma görüyor. Yatırımcılar disiplinli uzun vadeli alımlara odaklanıyor.

Hisse senetlerine olan geri dönüş yatırımcıların risk iştahındaki artışa işaret ediyor. Vanda ekibi sosyal medya platformu Reddit’teki perakende yatırımcı forumu wallstreetbets’e (WSB) işaret ederek, “WSB güruhunun büyük bir kısmının 2022’den yara aldığı göz önüne alındığında, eskiyle aynı ölçekte olmasa da opsiyon hacimleri bir sonraki adımda toparlanabilir” açıklamasında bulundu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 2021 yılında WSB gibi platformlar arasında organize olan perakende yatırımcılar GameStop gibi spekülatif hisse senetlerine yığılmıştı. Açığa satış baskısı altında olan şirketlere yapılan yoğun perakende yatırımcı girişi hisse senetlerinin kaderini değiştirmişti. Yüksek miktarda açığa satış yapan Melvin Capital gibi dev hedge fonu şirketleri açığa satış sıkıştırmasına zorlanmıştı ve Melvin dahil olmak üzere birçok hedge fonu iflas etmişti. Goldman Sachs verileri 2021 yılında perakende yatırımcı emirlerinin piyasaların geneline oranının %22 olduğuna dikkat çekiyor.

Vanda Research ekibi küçük yatırımcının Tesla ve AI hisselerinin ötesine yatırım yapabilmesi için ABD ekonomisinin dayanıklılığını koruması gerektiğini belirtiyor. Araştırma firmasına göre yatırım fonlarının ve emeklilik fonlarının yanı sıra ‘hızlı para kazanma isteği olan para yöneticilerinin’ piyasaya katılımı da perakende yatırımlarının çeşitlenebilmesi için gerekli.

Bu süreçte ABD ekonomisinde ‘yumuşak iniş’ beklentileri ve ne çok sıcak ne de çok soğuk bir ekonominin devam edeceği umutları para akışlarının devam etmesini sağlayabilir. Bu görüş, Wall Street devi JPMorgan’ın beklentileriyle de örtüşüyor. Son zamanlarda yaşlı yatırımcıların piyasaya katılımının önemli ölçüde kaybedildiğine dikkat çeken finans devi kalan yatırımcıların enflasyon konusundaki iyimserlik azalmadıkça hisse senedi ve tahvil satın almaya devam edeceğini öngörüyor.

JPMorgan'a göre, borsa yatırım fonları aracılığıyla yatırım yapma eğiliminde olan yaşlı yatırımcılar, 2023 yılında şu ana kadar tahvil fonlarına 81 milyar dolar ve hisse senedi fonlarına 44 milyar dolar enjekte etti. Nikolaos Panigirtzoglou liderliğindeki JPMorgan strateji ekibi bu yatırımcıların geçen yıl, "benzeri görülmemiş bir şekilde 340 milyar dolarlık tahvil fonu sattıklarını ve hiçbir hisse senedi fonu satın almadıklarını" söyledi.

Vanda Research verilerine göre elektrikli araç devi Tesla geçen hafta tek bir hisseden %24 pay aldı ve ABD’deki tüm menkul kıymetler varlıklarındaki net alımların %33’ünü oluşturdu. Vanda Research, Tesla yatırımcılarının "2022 kayıplarını telafi etmeyi amaçlayan hisse senedindeki yükseliş ivmesini takip ettiği”ne dikkat çekti. Ancak araştırma firmasına göre, yükselişlerde elektrikli otomobil üreticisinin 1 Mart’taki yatırımcı gününe ilişkin beklentiler de etkili oluyor.

Yapay zekâ alanındaki yükselişerde ise son dönemde teknoloji devlerinin chat robotları rekabeti etkili oluyor. Google, Microsoft ve Baidu gibi firmalar bu alanda yatırımlarını açıklamasının ardından perakende yatırımcıların talebiyle karşılaştı. Perakende yatırımcılar ayrıca, BigBear.ai veya SoundHound AI gibi yapay zekâ alanındaki küçük sermayeli hisse senetlerine de para yatırıyor.

Nvidia ve Microsoft, yatırımcının ilgisini çekmeye hazırlanıyor olabilir. Vanda ekibi, "Tesla’nın hisse senedi fiyatı hızlı yükselişini sürdürürse, perakende yatırımcılar kârlarını güvence altına almasına veya daha fazla risk almaktan kaçınmalarına yol açabilir. Böyle bir durumda talebin alternatif yatırım seçenekleri olarak Nvidia ve Microsoft’a dönmesini bekliyoruz" öngörüsünde bulundu.

 

ChatGPT insanları işinden mi edecek?

 

Google, yeni yapay zekâ sohbet robotunu tanıttı

 

Bill Gates: Chat GPT en az PC ve internet kadar değerli

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )10 Şubat 2023 17:26

    olay şu. tesla araba olsada, modern robotlar vb geleceği inşa edecek firma olarak değerlendiriliyor. o bakımdan sadece otomobıl demeyın artık.