E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüçük yatırımcının isyanı geri dönebilir---

Küçük yatırımcının isyanı geri dönebilir

Küçük yatırımcının isyanı geri dönebilir
05 Şubat 2021 - 17:16 borsagundem.com

GameStop hisselerine yönelik hareketin destek bulmasındaki asıl neden kurumsal yatırımcılar tarafından görmezden geliniyor. Bu durum önümüzdeki süreçte yeni krizlerin ortaya çıkmasına neden olabilir

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Perakende yatırımcıların "Reddit isyanı" acı bir şekilde popüler siyasi ayaklanmaların en büyük derslerinden birine maruz kaldı. Ancak bu geri dönmeyecekleri anlamına gelmiyor.

Allianz ve Gramercy şirketlerinin danışmanı ve Cambridge Üniversitesi Profesörü Mohamed El-Erian Financial Times’taki yazısında Reddit isyanındaki iki karakteristik özelliğe dikkat çekti. El-Erain öncelikle müesses nizam üzerine gerçekleştirilen sürpriz saldırıların kazanç getirdiğine ancak hareketin lidersiz olması, gücünü koruma yeteneğinin olmaması ve kolay bir şekilde dikkatinin dağılması nedeniyle bu saldırının devam ettirilmesinin güç olduğuna dikkat çekti.

El-Erain’in dikkat çektiği ikinci nokta ise müesses nizamın temsilcilerinin düzensizliği ve belirsizliği minimize etmek için kontra atak gerçekleştirmesi ve güçlerini hızlı bir şekilde yeniden ele almaları oldu. Ancak bu yeniden güçlenme süreci finans profesörüne göre ayaklanmanın altında yatan nedenlerle başa çıkamayacak şekillerde gerçekleşme eğiliminde. Söz konusu durum gelecek dönemdeki muhtemel aksaklıkların kökenlerini olduğu gibi bırakıyor.

Perakende yatırımcıların isyanı artık herkesçe öğrenilmiş durumda. Reddit içeriğindeki WallStreetBets başlığı gibi verimliliği yüksek ticaret platformları, tek kullanımlık fonlar ve Robinhood gibi komisyonsuz borsa ticareti uygulamaları kullanan bir grup genç yatırımcı riskli fonların kayıplarından yararlanmayı hedefleyerek bir “acının ticaretini” yapmayı hedefledi.

Dev riskli yatırım fonu yüzde 53 küçüldü

GameStop gibi hisselerde bu durum açığa satış pozisyonunda yakalanan bir avuç riskli fonun bunaltılması anlamına geliyordu. Stres altında kalarak kendilerini kurtarmaya çalışan riskli fonlar uzun vadeli pozisyonlarını satarak nakit toplamak zorunda kaldı ve bu da piyasanın tamamı üzerinde bir baskı yarattı.

Perakende yatırımcı grubunun bu hamleleri olağanüstü derecede başarılı oldu. Ancak sürdürülmesininse bir o kadar zor olduğu görüldü.

Ticaret platformları tarafından kendilerine dayatılan ek alımlar üzerindeki acımasız limitler oluşturmasıyla birlikte açığa ticaret baskısında kritik bir element olan perakende yatırımcıların satın alma yeteneği engellendi.

El-Erain’e göre yatırımcıların başarısız olmasının bir diğer sebebi de yeni hedef olarak gümüşün gösterilmesiydi. Zira gümüş piyasasının çok daha geniş olması ve açığa satış pozisyonlarındaki büyüklüğün de görece az olması bu bakış açısını problemli hale getirdi. Son olarak da riskli fonlarına aktarılan yeni sermayeler zarar gören fonların toparlanmasını sağladı.

Gümüşün yükselişi emtialarda artış sinyalleri veriyor

Peşembe günü GameStop hisseleri %79 düşüş gösterirken gümüş fiyatları %11’le haftanın zirvesine tırmandı. Riskli fonlar açığa satış pozisyonlarında çok daha sınırlı baskı hissederek yeniden toparlanmayı başardı. Birçok perakende yatırımcısı adeta ava giderken avlanmış oldu. Piyasalar da daha önce yaptıkları işe geri dönerek birbiri ardına rekor arayışına geçti.

Tüm bunlar El-Erain’e göre perakende yatırımcıların stratejilerinin doğasında bulunan dezavantajları ortaya çıkarıyor. Finans profesörü yatırım kariyeri boyunca duyduğu iki özlü sözü tekrar hatırladığını belirtiyor: “Wall Street’te asla arkadaşın olmaz”, “Eğer zayıf olan eli tanımlayamıyorsan o el senindir ve bu oyunda olmamalısın.”

Yine de finans profesörüne göre borsaların bu krizden tamamen kurtulduğunu ve borsaların benzeri bozulmalara karşı bağışıklık kazandığını düşünmek kıt bir görüş olacaktır. Zira eğer harekete geçilmezse bu gerçeğin aydınlanması çok daha dramatik bir biçimde gerçekleşebilir.

Spekülatif yatırım küresel borsaları çökertebilir

Söz konusu kriz kurumsal şirketlerle önemli miktarda kişisel ve vergi borcu taşıyan ve ekonomik geleceği için endişe eden “küçük insanlar” arasındaki asimetriyi ortaya koymuştur. Bu insanların maddi anlamda rahatlamaları da yakın zaman içerisinde görülmüyor. El-Erain’e göre söz konusu bireylerin marjinalleşmesi ve yabancılaşması her geçen gün artacaktır.

Reddit isyanı El-Erain’e göre sermaye piyasalarındaki bir dizi düzen ve denetleme boşluğunu ortaya çıkardı. Piyasa denetçileri finans profesörünün ifadeleriyle bir kez daha “direksiyon başında uyurken” yakalandı. Şimdiyse yatırımcıların korunmasından borsa hilelerine kadar zor ve birçok noktada anlaşmazlık getirecek bir dizi sorunların çözülmesi gerekiyor.

Finans profesörüne göre bu kriz sistemdeki birçok riski ortaya çıkardı. Robinhood’da biriken milyarlarca dolara bakıldığında finansal sistem bir borsa krizine yaklaştı. Üstelik alından bu aşırı riskler reel ekonominin ve finans sektörü arasındaki bağın büyük oranda koptuğu sırada gerçekleşti.

Perakende yatırımcıların ayaklanması tıpkı tabandan gerçekleşen siyasi ayaklanmalar gibi çok büyük miktarda destekçi sağladı. Hareket momentumunu koruyamadı ve karşı taraftan gelen baskılar müesses nizamı bozma ve finans piyasalarını demokratikleştirme hedeflerini boşa çıkardı.

Ancak El-Erain’e göre bu harekete ezilemeyen asıl nokta ayaklanmayı ortaya çıkan temel güçler. Ancak kriz sonrasında borsalar bu süreçten ders almak yerine eski davranışlarına geri dönüyor. Bu durum finans profesörüne göre gelecekteki yeni krizlerin oluşmasına dayanak sağlıyor.

Milyarder yatırımcı doğru yatırımın şifresini verdi

 

Küresel piyasalardaki hava pozitif

 

İstihbarat servisleri gözünü kripto paralara dikti!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali Duran 07 Şubat 2021 18:09

    Borsa kumara döndü nerede bir hisse var ver bürütü ver İnternet yasağını bune ya girdiğimize gireceğimize pişman olduk elimizdeki üç beş kuruş a göz diktiler işi yine büyükler götürü yo y

  • Hakkı haktanır06 Şubat 2021 16:41

    Küçüklerin de yaşayacağı düzenlemeler yapılmadıkça isyan durmayacak gibi,,,cin şişeden çıktı,,,keriz uyandı.

  • Zeynep karadaş06 Şubat 2021 17:22

    Aynen, isyan bitmedi ki geri dönsün.

  • Poyraz06 Şubat 2021 12:02

    Ezildi, püskürtüldü görüşleri yanlış. Etkileri mutlaka sürecek, müesses nizam ve bu nizamın kurucuları/sahipleri olan para baronları artık rahat uyuyamayacaklar, onların adamları olan düzenleme/denetleme otoriteleri de artık pervasızca onların tarafını tutamayacak, küçüklere de hayat hakkı tanıyacak adımların gelmesi mukadder.

  • eyup06 Şubat 2021 09:48

    donkişot yel degirmenine karşı

  • mami05 Şubat 2021 22:02

    Kucuk yatirimci avina cikilmistir yatirim tavsiyesi degildir