E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıGümüşün yükselişi emtialarda artış sinyalleri veriyor---

Gümüşün yükselişi emtialarda artış sinyalleri veriyor

Gümüşün yükselişi emtialarda artış sinyalleri veriyor
05 Şubat 2021 - 15:48 borsagundem.com

Ekonomi metallere ihtiyaç duymaya devam edecek

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz hafta sonu herkes gümüşteki yükselişi izledi. Sosyal medya üzerinden bir araya gelen yatırımcılar, GameStop üzerine uyguladıkları açığa satış sıkışmasıyla piyasaları alt üst ettikten sonra, geçtiğimiz hafta cumartesi ve pazar günleri aynı planı gümüşe de uygulamaya karar verdi.

Bunun üzerine gümüş yalnızca pazartesi günü %7,7 yükseldi. Reddit’in WallStreetBets sayfası gündemden düştüğünden bu yana, heyecan azaldı. Ancak GameStop üzerine bir daha düşünmeniz gerekmese bile, dikkatler kesinlikle gümüşün üzerinde olmalı. Zira metal, yaklaşan tüketim malları döngüsünde kilit bir rol oynayacak.

Endüstri ürünlerinde uzun süren boğa piyasaları oldukça nadir. Saxo Bank’a göre, geçtiğimiz 227 yılda yalnızca 6 boğa piyasası görüldü. Ancak bu süreçte, boğa piyasaları hep aynı dinamiği sergiledi. Arz yoğunluğu fiyatları düşürdüğünde, üreticiler inovasyonu ve araştırmayı durduruyor ve talep karşılanmıyor.

Stoklar tükendiğinde ise fiyatlar artıyor. Peki şu an bu döngünün neresindeyiz? Büyük metal madencileri 2014 yılında bir yatırım grevine gitti ve neredeyse tüm harcamaları kesti. Bunun üzerine çok sayıda endüstriyel metal, geçtiğimiz yıl pandemi başlangıcında bile talebi karşılamıyordu.

Financial Times’ın haberine göre, bu arz eksikliği, yakın zamanda yeni bir talep dalgasıyla karşılaşacak. Kısa vadede, karantinaların sona ermesiyle birlikte bastırılmış talep ortaya çıkacak. ABD’de son bir yıldır neredeyse herkes için asgari ücret sağlanıyordu ve bu para hızla ekonomiye yönelecek.

Ancak yeni talep dinamiği bununla sınırlı değil. Korona virüs sonrası dönemde, görünen o ki hiç kimse tutumluluk konusuna kafa yormayacak. Bunun yerine hükümetin insanların ceplerini doldurma trendi devam edecek, temiz enerji ve altyapı devrimi sağlanacak ve daha da önemlisi hükümetler düşük enflasyon seviyelerindense, yüksek istihdam seviyelerini destekleyecek.

Gavekal Research’e göre, ekonomilerde bulunan nakit miktarıyla “Keynesyen bir altın çağa” giriyor olabiliriz. Tüm bunlar ise endüstriyel metaller ve özellikle de temiz enerji için kilit önem taşıyan metaller için oldukça olumlu. Örneğin elektrik alanında bakır için kullanılabilecek bir ikame bulunmuyor.

Temiz enerji ne kadar yaygınlaşırsa, bakıra duyulan ihtiyaç o kadar artacak. Aynı zamanda, altyapı reformuyla ilgili tartışmaların büyük çoğunluğunun temiz enerji üzerine yoğunlaşıyor olması da petrolün fayda görecek emtialar arasında olmadığı anlamına gelmiyor.

Geçtiğimiz yıl fiyatları kısa bir süreliğine negatife dönen petrolden kaçış yok. Dolayısıyla petrol arzında kesintiye gidilmesi için oldukça erken.

 Üstelik pandemi sürecinde kazandığımız evde kalma alışkanlıklarımızın devam edeceğini düşünmek de yanıltıcı. Carnival’a göre, 2022 için rezervasyonlar şimdiden 2019 yılının rezervasyon sayılarını aştı.

OECD Bölgesi'nde enflasyon değişmedi

 

Havayolu hisseleri geri dönüyor

 

Milyarder yatırımcı doğru yatırımın şifresini verdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)