E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKripto madencileri yeni finansal türev arayışında---

Kripto madencileri yeni finansal türev arayışında

Kripto madencileri yeni finansal türev arayışında
10 Aralık 2019 - 17:46 borsagundem.com

Yatırımcıları ikna etmeye çalışan kripto madencileri yeni finansal türevler üzerinde çalışıyorlar

Eskiden "bitcoin madenciliği" denince akla odasında dizüstü bilgisayarının karmaşık matematik
işlemlerini yürütmesini izleyen genç girişimciler gelirdi. Günümüzde onların yerini ultra yüksek hızlı işlemcileri ve muazzam enerji ihtiyacı olan cihazları kullanan startuplar aldı. Bu değişim bitcoin madencilerinin kendilerini tüm kârlarını bir gecede yok edebilecek elektrik fiyatlarındaki dalgalanmadan koruyacak yeni finansal türevler bulmaya itiyor. Kripto para birimlerine olan ilginin artıyor olması önceleri tek tük görülen bitcoin madencilerini yatırımcıların ilgisini çeken sermaye yoğun girişimciler haline getiriyor. Kripto madencileri birbirlerine karşı karmaşık matematik problemlerini çözmek için yarışarak blockchain, yani blok zinciri, inşa ediyorlar. Blok zincir inşa edildikçe yeni kripto
para kazanmış oluyorlar. Ancak bunun için giderek daha fazla ve büyük miktarda işlem gücüne ihtiyaç duyuyorlar.

Startuplar, kısaca bitcoin üretmek için ihtiyaç duyulan hesaplama gücü anlamına gelen, "hashrate" değerindeki değişikliklere karşı büyük ölçüde savunmasız kalıyorlar. Hashrate değerinin yükselmesi daha fazla elektriğe ihtiyaç duyulması sonucunu da doğurduğundan bitcoin üretmek için gereken
maliyetin artmasına ve sonuçta da bitcoin satışından elde edilen kârın yok olmasına neden oluyor. Önceden kestirilemeyen bu durum, startupların pazardaki yatırımcıları ve kurumları ikna etmede zorlanmalarına neden oluyor. Reuters'a bilgi veren yedi kripto madencisi ve sektör oyuncusuna göre bu durumun çözümü madencilerin hashrate'i hedge etmelerine imkan veren türev kontratları. Bu kontratlar, teorik olarak potansiyel yatırımcılara daha net nakit akışı tahminleri verilmesini sağlayabilir.
Amerika'dan İngiltere'ye, Kanada'dan Hong Kong'a kadar birçok yerdeki kripto madencisi ve dijital para birimleriyle işlem yapan işlemci henüz başlangıç seviyesinde de olsa böyle türevler kontratların mevcut olduğunu ve giderek önem kazanacağını belirtiyorlar.

Cambridge Üniversitesi'nde kripto madencileri ile ilgili çalışma yürüten Michel Rauchs, "Hashrate yükselme eğiliminde. Bu yüzden üretim kapasitesini arttırmayan madenciler aynı enerji tüketimiyle daha az bitcoin elde ediyorlar" dedi ve "Hashrate türev kontratlarıyla riski fiyatlandırmak mümkün hale geliyor" diye ekledi. Kendisini kripto para ticaret bankası olarak niteleyen Londra merkezli DAG Global, madencilerin hashrate'i hedge eden ürünlere karşı ciddi bir ilgi gösterdiğini söylüyor.
Şirketin dijital varlıklar satış yöneticisi Robert Andersen, "Hashrate'teki değişim nedeniyle hızla kârdan zarara dönebilirsiniz... Bu ürünler sizi bundan koruyor. Bir nevi sigorta olduğundan prim ödemeniz gerekiyor" dedi. Bir başka kripto para işlemcisi GSR de bu tarz bir ürün üzerinde çalıştıklarını ancak pazar daha gelişmekte olduğundan ürünü sunmaya henüz hazır olmadıklarını söyledi. GSR'ın kurucularından Richard Rosenblum, "Hashrate ve yarattığı sorunlara karşı çeşitli ürünler geliştiriyoruz" dedi. Pazarın gelişmesinin yıllar sürebileceğinin altını çizen Rosenblum, "Ürünlerin ciddi bir likidite seviyesinde hazır olması birkaç ay daha sürecektir" diye ekledi. Pazarın henüz başlangıç seviyesinde olduğundan kesin rakamlara ulaşmak güç olsa da bazı kripto işlemcileri, kontratların yıllık bazda toplamda 50-100 milyon dolar arası büyüklükte olduğunu belirtiyorlar.

Yatırımcıları kazanmak

Yüksek getiri peşinde koşan geleneksel yatırımcılar için, özellikle de yıllardır devam eden düşük faiz ortamı da göz önüne alınırsa, kripto madencilerinin ortaya koyduğu fırsatlar çekici olabilir.

Bitcoin'in 7,500 dolar seviyesinden işlem gördüğü ve günde 1,800 kadar bitcoin üretildiği düşünüldüğünde pazardaki bitcoin pastasının değeri yıllık 5 milyar Dolar seviyesine ulaşmış oluyor.
Birçok yatırımcı da bu pastadan dilim kapmak istiyor. Yatırımcıların kripto para sektörüne iştahının bir
göstergesi Çin'de kurulu kripto madencilik şirketi Canaan'ın geçen ayki halka arzı oldu. Canaan 90 milyon dolar büyüklükte bir halka arz ile ABD'nin Nasdaq borsasında işlem görmeye başladı. Halka arz fiyatına göre şirketin tamamının değeri yaklaşık 2 milyar dolar ediyor. Canaan küresel kripto madenciliği sektöründeki oyunculardan yalnızca bir tanesi. Daha küçük firmaların ise yatırımcıların
ilgisini çekmek için daha çok çalışması gerekiyor. Yine de İzlanda'dan Kazakistan'a kadar birçok yerde madencilik yapan Hong Kong menşeili Genesis Mining'in kurucularından Marco Krohn, sektörün yüz milyonlarca dolar yatırımı çekebileceğini söyledi. Krohn "Geleneksel yatırımcıları ikna etmek gerekiyor, kafalarında birçok soru var. Genelde riskten kaçınmak istiyorlar" dedi.

Reuters'ın sorularına yanıt veren madencilik şirketleri, bu tarz yatırımcıları ikna edebilmek için hem hashrate hem de fiyatlar üzerindeki riskleri kontrol altında tutmalarını sağlayacak finansal araçları incelediklerini belirttiler. Canaan'ın blockchain yöneticilerinden Kevin Shao yaptığı açıklamada "Geçtiğimiz aylarda madenciler arasında bu türevlerin kullanımı ciddi oranda arttı" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)