E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKripto işlem hacimlerinde korkutucu düşüş---

Kripto işlem hacimlerinde korkutucu düşüş

Kripto işlem hacimlerinde korkutucu düşüş
13 Temmuz 2021 - 15:14 borsagundem.com

Art arda gelen kötü haberlerin ardından mayıs ayı zirvelerini mumla arayan kripto para piyasalarında işlem hacmindeki düşüş sürüyor. Karamsar beklentilerin yoğunluk kazanmasına karşın kripto para uzmanları Bitcoin’den vazgeçmiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para birimleri, bir dizi olumsuz haberin ardından yaz döneminde iki aylık bir düzeltme sürecini yaşıyor.

Kripto piyasası veri sağlayıcısı CryptoCompare'in verilerine göre Coinbase, Kraken, Binance ve Bitstamp dahil olmak üzere en büyük borsalardaki işlem hacimleri Haziran ayında %40'tan fazla düştü. Düşük hacimse düşük fiyatlandırma ve düşük volatiliteye neden oldu.

Rapora göre Haziran ayında Bitcoin fiyatı aylık en düşük seviyesi olan 28.908 dolara ulaştı ve ayı %6 düşüşle kapattı. 22 Haziran'da en fazla 138,2 milyar dolar olan günlük hacim, Mayıs ayındaki ay içi en yüksek seviyesinden %42,3 azaldı.

Reuters'da yer alan rapora göre kripto ticaretindeki hacim düşüklüğünde Çin önemli bir katalizör olarak gösterildi. Yıllardır kripto para sektörüne darbe vuran Çin'in sektöre en son müdahalesi her zamankinden daha büyük bir etki yarattı. Ancak borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre kripto para ekosistemindeki yatırımcılar ve uzmanlar hala Bitcoin ve diğer kripto para birimleri için uzun vadeli olumlu bir eğilim öngörüyorlar.

Küresel makro hedge fonu şirketi Pervalle Global'in Baş Yatırım Yöneticisi Teddy Vallee, CNBC’deki açıklamalarında, "Çin'deki çöküş piyasalarda büyük korkuya yol açtı. Dijital varlıklar ekosistemi yüzüne yumruk yemiş gibi oldu. Diğer bir değişle adeta ringin ortasındaki bir rakibe karşı iplere yaslanmış bir şekilde dövüşüyor gibiler. Normal olarak büyük bir satış gördüğünüzde piyasa katılımcıları da endişeli olur ve varlıklarını geri çekerler" dedi.

Vallee, hala borsalardan geriye büyük akışlar görmediğini, fonlama oranlarının hala negatif olduğunu, yeni cüzdan sayısının daha düşük olduğunu da sözlerine ekledi.

Gerilemenin ardındaki sebep

Haziran ayı sonunda Çin, kendi devlet destekli dijital para birimini piyasaya sürmeye hazırlanırken kripto para birimlerini durdurma emri verdi. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Bitcoin'in tüm madencilik faaliyeti gücünün %50 ila %60'ına ev sahipliği yapan çeşitli illerdeki madencilik operasyonlarını kapattı.

Küresel fon yönetimi şirketi VanEck’in Dijital Varlıklar Stratejisi Direktörü Gabor Gurbacs, madencilerin Çin'den ayrılırken, çıkardıkları Bitcoin ile çok fazla işlem yapmadıklarını kaydetti.

Alternatif yatırım firması ParaFi Capital'in Yönetici Ortağı Ben Forman CNBC'ye verdiği demeçte, hükümetler arası kara para aklamayla mücadele izleme örgütü Mali Eylem Görev Gücü’nün Bitcoin'e ilişkin olumsuz raporlarının ve çevresel, sosyal ve kurumsal yatırım hassasiyeti (ESG) konusunda kripto para birimine ilişkin olumsuz anlatıların piyasalardaki havayı daha da aşağıya sürüklediğine söyledi.

Kripto duyarlılık analitiği platformu Trade the Chain'in Araştırma Analisti Nick Mancini, "Bu anlatılar Mayıs ayında piyasaya nüfuz etmeye başladığında, duyarlılık 1 ila 150 arasında bir ölçekte tek haneli seviyelere düştü. Tüm bu olumsuzluklar Bitcoin’in işlem hacmi zirvesinden bu yana neredeyse yarı yarıya düşmesine neden oldu ve Haziran ortalamasına göre %32’lik bir düşüş daha görüldü" dedi.

Gurbacs ayrıca, yaz aylarında hisse senetlerinde bile daha düşük hacimli ticaret görebileceğini ve kripto piyasasında bu yılki sert düşüşünün ardından yatırımcıların hala kayıpların etkisini hissediyor olabileceğini söyledi.

Bu yıl da bitcoin fiyatının 60.000 dolara kadar yükseldiğini ve Ethereum’un 4.000 dolara kadar ulaştığını belirten Gurbacs, söz konusu yükselişle kripto para birimine henüz bir Bitcoin ayı piyasasını maruz kalmamış ve piyasayla ilgilenen birçok yeni yatırımcıyı da getirdiğini sözlerine ekledi.

Gurbacs bu yıl kripto paraların tüm zamanların zirvesine çıkmasıyla birçok yatırımcının yüksek fiyattan yatırım yaptığını ve birçok yeni yatırımcının para kaybettiğini söyledi. Borsa uzmanı “Pazarın yarısı gitti, aynı hacimleri bekleyemeyiz zira piyasadaki birçok yeni yatırımcı korkuya kapıldı” ifadelerine yer verdi.

Ticaret hacmi hala bir yıl öncesine göre yüksek

İşlem hacmindeki dramatik düşüşe rağmen, kripto piyasası veri sağlayıcısı Kaiko'nun Araştırma Lideri Clara Medalie, geçen yıla göre hacmin hala çok daha yüksek olduğunu söyledi.

Medalie, “Hacimler Haziran ayında hemen hemen her borsada düştü, ancak genel hacimler hala bir yıl öncesine göre bugün daha fazla. Haziran ayındaki hacim kaydedilen en iyi beş aylık hacmin sınırlarını içerisinde kalıyor. Daha çok kurumun kripto ticareti ve araştırma bölümlerini kamuoyuna duyurması, egemen devletlerin Bitcoin'i para birimi olarak benimsemesi ve madencilerin daha demokratik ülkelere geçmesiyle, Bitcoin'in küçülmeye değil büyümeye hazırlandığına inanıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Trade the Chain verilerine göre Bitcoin türevleri Mayıs ayında 230 milyar dolar ile zirve yapmasının ardından 9 Temmuz'da 45 milyar dolara kadar düştü.

Mancini, "Türev piyasalarından gelen tek olumlu haber, çağrı opsiyonu oranına konulan Bitcoin seçeneklerinin Haziran ayındaki 0,65'lik zirvesinden şu anda 0,60'a oturmuş olması. Söz konusu durum yatırımcıların aylar içerisinde daha az ayı piyasasını savunduğu anlamına geliyor” dedi.

Bitcoin'de büyük gün pazar: Volatiliteye dikkat!

 

Bitcoin ve Ethereum tehlike altında

 

Wall Street borsaları bilançolarla güçleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)