E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street borsaları bilançolarla güçleniyor---

Wall Street borsaları bilançolarla güçleniyor

Wall Street borsaları bilançolarla güçleniyor
13 Temmuz 2021 - 11:01 borsagundem.com

Dev bankaların bilançolarını bekleyen Wall Street yatırımcıları, raporları paylaşan S&P 500 şirketlerinin bilançolarıyla şimdiden moral buldu. Beklentileri aşan bilançolarla borsalardaki yükselişin desteklenmesi bekleniyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalar son günlerde ekonomi gündeminden gelen ters rüzgarlara rağmen rekor seviyelerde dolaşmayı sürdürüyor. Barron’s’un haberine göre bilanço sezonunun başlamasıyla birlikte rüzgarı arkasına alacak olan borsalar daha fazla getiri sağlayabilir.

Geçtiğimiz ay S&P 500 endeksi %3 yükseliş göstererek birkaç kez tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşmıştı. Ancak pandemi sonrası yeniden açılma süreciyle hızlanan ekonomik aktivitenin yavaşlaması ve trilyonlarca dolarlık teşvik paketi politikalarının etkisinin azalması Wall Street yatırımcılarının endişelenmesine sebep oluyordu.

Şimdiyse ikinci çeyrek bilançoları açıklanırken raporlarını paylaşan şirketlerin hisselerindeki yükseliş şimdiden göze çarpıyor. Kanada merkezli finans şirketi RBC Capital Markets'e göre, ABD’de şimdiye kadar bilanço rapor eden S&P 500 şirketlerinin yaklaşık %56'sı raporlarından sonraki gün hisselerinin %1 veya daha fazla arttığını gördü. RBC'nin takip ettiği 16 şirketin hisse senedi fiyatları bilançolardan sonra ortalama %0,71 arttı.

Hisse senetlerini yükselten etkenlerden birisi de şirketlerin beklentileri aşmasıydı. Bilançolarını açıklayan şirketlerin %90’ı raporlarında analistlerin bilanço beklentilerini geride bıraktı.

Ancak daha da önemlisi şirketler yatırımcıların tam da ihtiyacı olduğu zamanlarda genellikle güçlü bir ekonomik tablo beklentisi paylaştı. RBC'nin incelediği 18 bilanço raporundan altısı yıllık bilanço beklentilerinde artış açıklarken, hiçbir bilançoda önceki raporlara göre düşüş beklentisi paylaşılmadı.

Yine de şirketler arz ve çalışan kıtlığının satışlardaki büyümeyi etkileyeceğinden bahsetmeyi de ihmal etmiyor. Örnek vermek gerekirse S&P 500 Endeksi’nde işlem gören restoran zinciri Darden Restaurants halen talebi karşılayabilmek için yeterince eleman bulabilmek konusunda endişeli olduğunu belirtiyor. Ancak bu durum yatırımcıları rahatsız etmiyor. Zira şirket yine de öngörülebilir gelecekte daha yüksek satış rakamlarına ulaşmayı beklediğini açıkladı. Bilanço açıklaması sonrası hisse senedinin değeri %7 oranında artış gösterdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Wall Street yatırımcıları özellikle ABD işçi bayramı sonrasında istihdam tarafında güçlü bir hareketlenme bekliyor. ABD hükümetinin pandemi sürecinde uyguladığı işsizlik yardımlarının sona ermesiyle birçok çalışanın pandemi sonrasında yeniden işlerine dönmesi bekleniyor. Buna karşın kısıtlamaların kaldırılmasıyla oluşan ekonomik toparlanma ortamında artan talebin tedarik zincirini sıkıştırması enflasyonun farklı kalemlerde yükselme eğilimi göstermesine neden oluyor. ABD Merkez Bankası’nın beklentilerine göreyse enflasyondaki bu artış pandemi sürecinden kurtulmaya çalışan ekonomi için geçici bir süreç.

Wall Street yatırımcıları hafta içerisinde açıklanması beklenen JP Morgan, Goldman Sachs ve Citigroup gibi dev bankaların bilanço açıklamalarını bekliyor. Bankaların bilançolarla raporlarıyla birlikte açıklayacakları ekonomik öngörüler de yatırımcılar için yol gösterici olacak.

 

Bilançolar öncesi hisselerde rekor yükseliş

 

ABD enflasyonu beklerken, dolar hafif yukarı yönlü

 

Küresel piyasalarda gözler ABD enflasyon verisinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bika14 Temmuz 2021 08:31

    Wall Street hissselerinde bilançolar gelmeye başlıyor, BIST hisselerinde bilançolar çok geç açıklanıyor.