E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiKAAN dünyanın en hızlı biten uçak projesi---

KAAN dünyanın en hızlı biten uçak projesi

KAAN dünyanın en hızlı biten uçak projesi
23 Şubat 2024 - 15:38 borsagundem.com

Milli savaş uçağı KAAN’ın uçuşunun ardından açıklamalarda bulunan TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, KAAN'ın dünyada bu kadar kısa sürede yapılan en başarılı proje olduğunu söyledi.

Türkiye kendi 5. nesil savaş uçağını üretme yolunda çok kritik bir eşiği geride bıraktı. Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda Türk Havacılık Uzay Sanayii tarafından yürütülen Türkiye'nin en önemli teknoloji projelerinden KAAN, ilk uçuşunu yaptı.

TRT Haber'e konuk olan TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil açıklamasında KAAN'ın var olan tüm uçaklarla savaşabilecek seviyede olduğunu söyledi.

İşte Temel Kotil'in açıklamalarından öne çıkanlar...

"Dünyada ses getirdi, çünkü başkası bu kadar hızlı yapamadı"

Uçak 5. Nesil olunca bugün var olan bütün uçaklarla savaşabiliyor anlamına geliyor.

İlk uçuş çok önemliydi. 25 ton bir cihaz. İçinde yok yok aslında. Bilgisayarı, hidrolik sistemi, güç dağıtım sistemi..  

İniş takımları yerli , jenaratörü yerli, kanopisi yerli bir matoru ve fırlatma koltuğu dışında tümüyle yerli bir uçak. Türklerin şimdiye dek yaptığı en komplesk mühendislik cihazı bu.

Zorun zorunu yaptık. Teknolojiyi seçerken F-22 ve F-35'ten daha üst teknolojiyi seçtik.

"5. nesil uçak yapan ilk 4 ülkeyiz"

17 bin TUSAŞ çalışanı çok büyük emek verdiler. Ben yıllardan beri bu işin içinde olan biriyim.  Büyük başarılar kalpten çıkar beyinden çıkmaz. Bu kalpten çıktı. 

2028'de 20 uçağı Hava Kuvvetleri'ne teslim etmeyi planlıyoruz

Bu Türkiye'nin başarısı.  Çok büyük projelerinin en büyük düşmanı "acaba" sorusu. Büyük projelerde "acaba" kelimesini yasaklamak lazım. İstiyorsak yaparız. Allah nasip eder, etti. 

Almanya'daki mühendisler benim yaşımda. 30 sene önceki birikimleriyle işlerini bitirmişler. Ama bizim genç arkadaşlar onların ürettiklerini öğrendikleri için biz Almanya'yı da Fransa’yı da İngiltere’yi de geçeriz. Bizim genç mühendislerimiz bunu yapar. Türkiye bu genç kadrosuyla hepsini geride bırakır.

"Milli motorun, uçağın teslim sürecine yetiştirmeyi planlıyoruz"

Dünyada bu kadar kısa sürede yapılan en başarılı proje. Eurofıghter, F-16, Rafael uçakları KAAN'dan daha alt teknoloji. Dost ve Kardeş ülkelerin KAAN'a ilgisi var. KAAN'ın 6. Nesle dönüştürülmesi için de çalışma yapılıyor.. ANKA-3'ü 1 sene içinde teslim edeceğiz. 

Yerli Türk motoru da geliyor. TEI, Ukrayna’daki firmalarla çalışıyor. Milli motorun uçağın teslim sürecine yetişmesini umuyoruz.

Gök Vatan'a bir füze girdiğinde bir Roketsan'ın füzeleriyle karşılaşacağız. Bir de KAAN'la karşılaşacağız. 5. nesil olduğu için çok uzaktan angaje oluyor.

Erdoğan: KAAN 2028 sonunda Hava Kuvvetlerimize katılacak

 

KAAN dünya medyasında: Türkiye bir savaş uçağı ülkesi olarak yükseliyor!

 

Türkiye'nin 5. nesil savaş uçağı KAAN ilk kez havalandı

 

İşte milli muharip uçak Kaan'ın ilk uçuş görüntüleri!

 

KAAN ilk uçuşunu yapacak!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İsmail Hulki Kostak26 Şubat 2024 06:57

    Şuna “biten” demeseydiniz bari. “Ortaya çıkan” demek daha doğru olurdu. Bu proje daha yeni başlıyor.

  • Berber Bekri 25 Şubat 2024 12:12

    Uzaya yolcu gönderdik dünyanın en iyi savaş uçağını yaptık tiha ziha iha müha yaptık ulen seçim sen nelere kâdirsin altı ayda bir seçim olsa ayda patates merkurde büyükbaş hayvancılığa başlarız..Haydi Türkiye ileri...Durmak yok yola devam...

  • ALİ HAYDAR TÜRKÜBAŞI24 Şubat 2024 11:33

    vatanhainlerini ve düşmanlarımız yine rahatsız olmuşlardır.

  • Turkogluturk24 Şubat 2024 09:01

    Ilginc olan bunlarin iktidara karsi yinede yapiliyor olmasi.

  • Hamdi24 Şubat 2024 13:01

    Bak seen.  Acaba bu hangi meşrepten?  Bu yalan ve karakterin ardında ne niyetler gizli?

  • Finans24 Şubat 2024 12:36

    Amerikan köpeği sallamış yine.  

  • baran24 Şubat 2024 12:34

    Yok canim bunları iktidar senin gibi dahili ve harici bedbahtlara karşı  yapıyor.  Türkçe konuşan Ermeni  Rum  Pkkk ve fetoş itleri kahrolsun diye yapılıyor.   Hasedinden içi kurumak üzere bazı itlerin.  Hadi şimdi git bir soda iç başka türlü rahatlayamayacaksın. 

  • Baran24 Şubat 2024 11:32

    Senin gibileri hep rahatsız etmiştir bu türlü projeler seninkiler daha kafasını kaldıramıyor ki bu ülkeyi nasıl yönetecekler.

  • F16 siparişi nedir23 Şubat 2024 20:31

    Böyle değerli büyük bir ekiple bu büyük proje yürürken neden 23 milyar dolarlık abd uçak endüstrisi için f16 anlaşması yapılır ? F16 lar 2,3 sene sonra teslim edilecekse bir yıl daha beklenip neden Kaan beklenmiyor, kendi markamıza ve işimize zarar veriliyor. Düşünün yabancı ajansın aynı haberi içinde 5. nesil uçak yapıp F16 siparişi de veren ülke çelişki yaratıyor, 23 milyar dolar bu proje , anka vb ve entegre tedarik endüstrisi için herşeyi yüzde yüz yerli hedefiyle büyük miktarlı kısa sürede yapılan seri uçak üretim ve dış satış endüstrisi için kullanılmalıydı.

  • xyz24 Şubat 2024 11:33

    Senin gibi mandalar olmasından dolayı  aslında seviniyorum.

  • Açıkça23 Şubat 2024 21:53

    Allah aşkına bi saçmalama Bakkal hesabı yapıp  o güdük aklınla güya kusur bulmuş oluyor.  Ana okulu seviyesinde bilgisi ile Savaş jeti nasıl yapılır ders vermeye bile kalkar böyle kafalar.

  • Süper başarı23 Şubat 2024 20:21

    Bu projeler mandrekenin şapkasından el şıklatmasıyla tavşan gibi çıkmıyor arkasında geceli gündüzlü çok büyük emek fedakarlık var, hepsine he lal ol sun, 7x24 çalışmaya devam.

  • ömer faruk adıyaman'lı23 Şubat 2024 19:47

    Allah yardımcınız olsun. Allah razı olsun. Sayın Kotil'in en hızlı biten uçak projesi diye bahsettiği eurofighter almanya, ingiltere, italya, ispanya 4 ülkenin oluşturduğu konsorsiyum tarafından 1970'li yıllarda başladı ve ancak 2003 yılında hizmete girdi.

  • mezarci 23 Şubat 2024 18:44

    Allah,Yaar ve yardimciniz olsun ,Amiin

  • Ahmet Mehmet23 Şubat 2024 16:10

    "Türkiye’nin TF-X (MMU) programı kapsamında yaklaşık 100 kadar BAE personelinin Türkiye’de bulunduğu kaydeden yetkililer, TUSAŞ ve BAE Systems arasında imzalanan anlaşmanın yaklaşık bir yılını doldurduğunu kaydediyor." Haber: 27.06.2022 tarihli. "BAE Systems, MMU Projesi kapsamında TUSAŞ’a mühendislik desteği veriyor. 100 kadar BAE Systems mühendisi, TUSAŞ’ın Kahramankazan tesislerinde iş başında."