E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJPMorgan: Tahvillere enflasyon ayarı, borsaları yüzde 20 düşürebilir---

JPMorgan: Tahvillere enflasyon ayarı, borsaları yüzde 20 düşürebilir

JPMorgan: Tahvillere enflasyon ayarı, borsaları yüzde 20 düşürebilir
09 Haziran 2023 - 15:17 borsagundem.com

JPMorgan, tahvillerin enflasyon oynaklığını doğru fiyatlaması halinde hisse senetlerinin çökeceğini öngörüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yılbaşından bu yana yüksek performans gösteren ABD hisse senedi piyasalarında tehlike çanları çalıyor olabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, hisse senetleri ve tahviller arasında giderek genişleyen kopukluğun, tahviller lehine bozulması ve hisse senetlerini çöküşe sürüklemesi ihtimali bulunuyor.

Düşüş yüzde 20’yi bulabilir

MarketWatch’tan Tassia Sipahutar'ın haberine göre, JPMorgan stratejistleri tarafından yapılan modelleme, hisse senetleri ve tahviller arasında genişleyen kopukluk sonrası tahvillerin enflasyon oynaklığını doğru fiyatlandırdığı kanıtlanırsa, hisse senetleri için yüzde 20'lik aşağı yönlü riske işaret ediyor.

Nikolaos Panigirtzoglou ve Mika Inkinen'in de aralarında bulunduğu stratejistler, paylaştıkları notta, “Tahvil piyasaları, son üç ayda ılımlı bir düşüş içinde olsa da, sürekli artan şiddette bir makroekonomik belirsizlik döneminde fiyatlanıyor. Aksine, hisse senedi piyasaları ise pandemiden bu yana makroekonomik oynaklıktaki artışa bakıldığında, S&P 500’ün artık adil bir değer tahmininin üzerinde olmasıyla ‘mükemmel fiyatlanmış’ görünüyor” diyor.

Kopukluk iyice netleşti

JPMorgan'ın görüşü, farklı varlık sınıflarındaki yatırımcıların pandemiden bu yana piyasa manzarasını anlamak için ne kadar mücadele ettiğini de vurguluyor. Hisse senetleri ve tahviller arasındaki kopukluk bu hafta, Fed’in Temmuz ayında yeni bir faiz artırımına gideceğine dair bahislerin artması ve Avustralya ve Kanada merkez bankalarının attıkları yanlış adımlar sonrası S&P 500'ün bir boğa piyasasına girmesiyle kesin olarak ortaya çıktı.

Dolar, Fed’in sıkılaştırma döngüsü zirveye ulaşırken ivme kaybedeceği beklentilerine karşı gücünü büyük ölçüde koruduğu için yatırımcılar döviz piyasasında da gafil avlandı. Doların gücü Mayıs'ta yüzde 1,6 oranında artarak 2018 yılından bu yana, aynı dönemdeki en yüksek seviyesini gördü.

Aynı zamanda, pandemi kısıtlamaları sona erdikten sonra Asya’daki büyümenin lokomotifi olması beklenen Çin’de hisse senetlerinin şiddetli şekilde düştüğü ve bir ayı piyasasına girildiği görülüyor.

Enflasyon oynaklığı

Bu arada, stratejistlere göre tahvil getirileri, Fed'in yakında faiz artırım patikasında duraklamaya gideceği beklentisiyle nispeten yatay seyrediyor. Ancak stratejistler yine de enflasyon oynaklığı nedeniyle tahvillerin risk altında olduğunun altını çiziyor. Stratejistler, “Tahvil piyasaları 2021'in başından bu yana enflasyon hacmindeki yükseliş seyrine uyumlu hareket ederse, 10 yıllık ABD Hazine getirileri yaklaşık 70 baz puan düşebilir” diye yazıyor.

BofA: Yatırımcılar nakite ve tahvil fonlarına yöneldi

 

Tahvil piyasasında sert rüzgarlar esiyor

 

Wall Street tahvil tsunamisine hazır değil

 

Yatırımcılar hisse senedi, tahvil ve altına yöneldi

 

Tahvil Kralı: Faiz artışlarının sonu geldi

 

Fed’in olası politika değişikliği, tahvil piyasasının radarında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)