E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarJPMorgan: SEC birden fazla spot Bitcoin ETF'sini onaylayabilir---

JPMorgan: SEC birden fazla spot Bitcoin ETF'sini onaylayabilir

JPMorgan: SEC birden fazla spot Bitcoin ETF'sini onaylayabilir
04 Eylül 2023 - 17:21 borsagundem.com

Spot Bitcoin ETF başvurularında düğümün yakın zamanda çözülmesi beklenmiyor ancak JPMorgan analistleri, SEC’in birden fazla sayıda spot Bitcoin ETF’sini onaylayacağını öngörüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dev varlık yöneticisi BlackRock’ın SEC’e spot Bitcoin ETF’si için yaptığı başvuru sonrası kripto para piyasalarında oluşan hareket şimdilik durulmuş gözüküyor. Ancak analistler, zaman içinde SEC’in birden fazla sayıda spot Bitcoin ETF’sini onaylayabileceğini öngörüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Nikolaos Panigirtzoglou liderliğindeki JPMorgan analistleri, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) ‘birkaç’ spot Bitcoin Borsa Yatırım Fonu'nu (ETF) onaylamaya hazır olduğunu öngörüyor.

Keyfi ve kaprisli

Cryptopolitan’dan Damilola Lawrence'ın haberine göre, bu tahmin, Grayscale'in SEC'e karşı kazandığı ve kripto para piyasası manzarasını yeniden şekillendirebilecek önemli bir kararın ardından ortaya çıktı. Hafta başında bir federal mahkeme, SEC'e, Grayscale'in Bitcoin Trust'ı (GBTC) bir ETF'ye dönüştürme başvurusunu daha önce reddetmiş olmasını yeniden gözden geçirmesi yönünde talimat vermişti. Mahkeme, SEC'in reddini ‘keyfi ve kaprisli’ olarak nitelendirmiş ve spot bazlı olanları reddederken vadeli işlemlere dayalı Bitcoin ETF'lerine izin verilmesinin ardındaki mantığı sorgulamıştı.

Kararın ertelenmesi birden fazla onayı işaret ediyor

SEC, aralarında BlackRock, Fidelity ve Invesco'nun da bulunduğu çeşitli şirketlerin spot Bitcoin ETF tekliflerine ilişkin karar alma sürecinin en azından Ekim ortasına kadar ertelendiğini duyurdu. JPMorgan analistleri ise bu ertelemeyi SEC'in aynı anda birden fazla spot Bitcoin ETF başvurusunu onaylama eğiliminde olduğunun bir işareti olarak yorumluyor.

Böyle bir hamlenin, ilk hamle avantajını ortadan kaldıracağı ve rekabeti teşvik ederek potansiyel olarak ETF ücretlerinin düşmesine yol açacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle, Grayscale’in Bitcoin Trust’ı ETF'ye dönüşme onayını alırsa, muhtemelen ücretlerini düşürme konusunda yoğun bir baskıyla karşı karşıya kalması bekleniyor.

Yıkıcı ve utanç verici

Analistler ayrıca SEC'in Grayscale'in teklifini reddetmesini haklı çıkarmak için vadeli işlemlere dayalı Bitcoin ETF'lerine yönelik önceki onaylarını geriye dönük olarak iptal etmesi gerekeceğini de açıklıyor. Ancak bu eylemin SEC için ‘son derece yıkıcı ve utanç verici’ olacağı ve bunun da SEC’i olası olmayan bir eylem planına zorlayacağı düşünülüyor. Sonuç olarak JPMorgan analistleri, SEC'in muhtemelen Grayscale de dahil olmak üzere çeşitli varlık yöneticilerinden gelen beklemedeki spot Bitcoin ETF başvurularını onaylamak zorunda kalacağı sonucuna varıyor.

Bir uyarı

Analistler, spot Bitcoin ETF'lerinin potansiyel onayının öneminin altını çizerken, aynı zamanda bir uyarı da yayınladı. Spot Bitcoin ETF'leri bir süredir Kanada ve Avrupa'da faaliyet gösteriyor ancak önemli miktarda yatırımcı ilgisi toplayamıyor. Üstelik geçen yıl altın ETF'lerinden gerçekleşen çıkışların da vadeli ETF'ler de dahil olmak üzere Bitcoin fonlarına akmadığı gözleniyor. Analistler, spot Bitcoin ETF'lerinin vadeli işlemlere dayalı muadillerine göre belirli avantajlar sunmasına rağmen bu faydaların ‘oldukça marjinal’ olduğunu yineliyor.

Sonuç olarak, Grayscale'in SEC'e karşı kazandığı yasal zafer, birden fazla spot Bitcoin ETF'sinin onaylanmasını kolaylaştırabilecek bir emsal niteliği taşıyor. Bu gelişmenin ise piyasaya daha fazla rekabet getirebileceği ve potansiyel olarak yatırımcıların ücretlerini düşürebileceği tahmin ediliyor.

ABD'de Bitcoin'le ETF'nin yolu açıldı: Bitcoin ve kripto hisseleri yükseldi

Mike Novogratz: Spot Bitcoin ETF’si 4-6 ay içinde onaylanabilir

 

Spot Bitcoin ETF’sinin onaylanma olasılığı artıyor

 

Wall Street, spot Bitcoin ETF’lerini neden bu kadar çok istiyor?

 

SEC, spot Bitcoin ETF’lerini onaylayabilir

 

SEC: Herhangi bir spot bitcoin BYF'sine onay vermedik

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)