E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJPMorgan: Borsadaki yükseliş uzun ömürlü olmayabilir---

JPMorgan: Borsadaki yükseliş uzun ömürlü olmayabilir

JPMorgan: Borsadaki yükseliş uzun ömürlü olmayabilir
08 Kasım 2023 - 12:50 borsagundem.com

JPMorgan stratejistleri, ABD hisse senedi piyasalarında başlayan yükselişin kısa ömürlü olacağını iddia ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında geçen hafta başlayan yükselişin kısa ömürlü olacağı görüşü giderek daha şiddetli hale geliyor. JPMorgan stratejistleri, bu olasılığı Fed’in olası hamleleriyle ilişkilendiriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, JPMorgan Baş Piyasa Stratejisti Marko Kolanoviç, ABD borsalarında geçen haftaki yükselişin yakında başarısız olacağını söylüyor.

Fed faizleri yakın zamanda indirmeyecek

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, Wall Street stratejisti Kolanoviç, yatırımcıları geçen hafta ABD borsalarında başlayan yükselişin uzun sürmeyeceği konusunda uyarıyor. Kolanoviç, paylaştığı notta, piyasanın Fed de dahil olmak üzere çok sayıda zorlukla karşı karşıya kalması nedeniyle hisse senetlerinin dördüncü çeyrekte muhtemelen düşüşe geçeceğini söylüyor. Kolanoviç, yavaşlayan ekonomi karşısında muhtemelen Fed’in faiz oranlarını düşürmeyi reddedeceğini öngörüyor.

Kolanoviç, “Düşen tahvil getirileri ve güvercin merkez bankası toplantıları hisse senedi piyasaları tarafından yakın vadede olumlu olarak yorumlanıyor. Ancak, Fed'in faizleri daha uzun süre yüksek tutmaya devam etmesi, değerlemelerin zengin olması, kazanç beklentilerinin fazla iyimser kalması, fiyatlama gücünün azalması, kar marjlarının ve piyasaların risk altında olması nedeniyle hisse senetlerinin yakında çekici olmayan bir risk getirisine geri döneceğine inanıyoru” diyor.

Piyasa Fed’i memnuniyetle karşıladı

Hisse senetleri geçen hafta, artan Hazine tahvil getirilerinin finansal koşulların sıkılaştırılmasına yardımcı olması ve Fed'in bu konuda etkin bir şekilde yaptığı parasal sıkılaştırmanın bir kısmını yerine getirmesi nedeniyle Amerikan Merkez Bankası'nın faiz oranlarını artırmayı bitirebileceğinin sinyalini vermesinin ardından keskin bir şekilde yükseldi.

Fed'in gelecek yıl faiz indirimine gideceğine dair umutlar, Ekim ayı istihdam raporunun geçen ay sadece 150.000 iş yaratıldığını göstermesiyle bir kez daha güçlendi. Bu rakam, The Wall Street Journal anketine katılan ekonomistlerin beklediği 170.000 istihdamın altında bir seviyeyi işaret etti.

Yatırımcılar son zamanlarda yavaşlayan ekonomik büyümeyi ve muhtemelen daha düşük enflasyonu işaret eden anket verilerini ve Fed'in son Bej Kitabı gibi diğer göstergeleri memnuniyetle karşıladı. Bu, bazılarına mantık dışı gelse de, ılımlı bir ekonomik yavaşlamanın sonuçta piyasalar için iyi olacağı, Fed'i faiz oranlarını düşürmeye iterek tahvil ve nakit karşısında hisse senetlerinin çekiciliğini artırmaya yardımcı olacağı mantığından kaynaklanıyor.

Kötü haber iyi haber olmayabilir

Ancak Kolanoviç'e göre, dinamik piyasaları yönlendiren ‘kötü haber iyi haberdir’ durumu bazı büyük riskler içeriyor. Belirli bir dar aralığın dışında, yavaşlayan bir ekonomiden kaynaklanan hisse senetlerine yönelik riskler, muhtemelen potansiyel faydalardan daha ağır basıyor.

Kolanoviç, “Kötü haber iyi haberdir’ bölgesi oldukça dar olabilir çünkü sağlıklı bir yavaşlama ile durgunluğun ilk aşamaları arasında geriye dönüp bakmanın faydası olmadan ayrım yapmak zordur” şeklinde konuşuyor. Kolanoviç şunu ekliyor: “Belki de hisse senetlerine yönelik risklerin artması Fed politikasının bir ‘hatası’ olabilir, yani merkez bankası faiz oranlarını muhtemelen olması gerekenden daha uzun süre yüksek tutabilir. Ortaya çıkan durgunluk ve kurumsal kazanç artışının darbe alması, hisse senetleri için ciddi sorunlar yaratabilir.”

Kolanoviç ayrıca, “Fed'in kısa vadede faizleri daha uzun süre yüksek tutması planlandığından, piyasalar bir politika hatasıyla fiyatlamaya başlayabilir. Bu da uzun vadeli getirilerin düşmesine neden olabilir ve bu, özellikle 2024 kazanç projeksiyonları göz önüne alındığında, sonuçta hisse senetleri için yararlı olmayabilir” diyor.

Küçük sermayeli hisse senetleri de yükseliyor

Bir dizi ileri görüşlü çağrı nedeniyle finans basını tarafından ‘Gandalf' olarak anılan JPMorgan analisti, geçen haftaki yükselişten şüphe duyan tek büyük Wall Street figürü değil. Daha önce 2022 yılında hisse senetleri düşerken Kolanoviç'in rakibi olarak hareket eden Mike Wilson, bu haftanın başında yatırımcıların 2024'teki hızlı kurumsal kazanç büyümesine ilişkin beklentileri yeniden gözden geçirmesiyle bu rallinin kısa süre içinde başarısızlıkla sonuçlanacağını beklediğini söyledi.

ABD hisse senetleri geçtiğimiz hafta yükselişe geçti. Nasdaq, S&P 500 ve Dow Jones, Hazine getirileri ve ABD Doları'nın düşmesiyle birlikte yılın en büyük yükselişini kaydetti. Boğalar özellikle rallinin geniş tabanlı olduğuna dair işaretlerle cesaretlenmiş durumda. Bu süreçte hem teknoloji hisseleri hem de bir zamanlar sorunlu olan bölgesel bankalar çift haneli kazançlar açıkladı.

Russell 2000 tarafından temsil edilen küçük ölçekli hisse senetleri de 2021 yılından bu yana en büyük artışını kaydetti ve Nasdaq’tan daha iyi performans gösterdi. Bu, piyasanın sevilmeyen bölümlerinin yeni yaşam işaretleri görebileceği umutlarını artıran nadir bir gelişme olarak kabul ediliyor.

Wall Street’in Noel rallisi beklentisi suya düşebilir

 

Enflasyon borsa rallisini hala raydan çıkarabilir

 

Borsalardaki FED rallisi ne kadar gerçekçi?

 

Borsalarda Noel rallisi başladı mı?

 

Borsada yıl sonu rallisi senaryosunun 5 nedeni

 

Morgan Stanley’nin yıldızı uyardı: Yıl sonu rallisi beklemeyin

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)