E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJPMorgan: Borsadaki yoğunlaşma balon göstergesi---

JPMorgan: Borsadaki yoğunlaşma balon göstergesi

JPMorgan: Borsadaki yoğunlaşma balon göstergesi
12 Mart 2024 - 14:03 borsagundem.com

JPMorgan, yatırımcıların popüler hisse senetlerine yönelmesini ‘dot-com balonu’yla anlamlı bir bağlantı olarak görüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarındaki yapay zeka odaklı rallinin lokomotifi olan teknoloji hisselerine yönelik yoğunlaşma, JPMorgan’a göre bir balon oluşumunun sinyali anlamına geliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de borsa yatırımcıları popüler hisse senetlerine yöneliyor. JPMorgan ise bu odaklanmada, ‘dot-com balonu’yla bir bağlantı görüyor.

Momentum hisselerine yoğun ilgi

MarketWatch’tan Barbara Kollmeyer’in haberine göre, yatırımcılar, 1990'ların sonundaki ‘dot-com balonu'ndan bu yana görülmeyen bir oranda momentum hisse senetlerine yöneliyor ve bu da onları bugünlü tüketici fiyat enflasyonu raporu gibi bir piyasa olayına karşı giderek daha savunmasız hale getiriyor.

JPMorgan'da Dubravko Lakos-Bujas liderliğindeki stratejistlerden oluşan bir ekibe göre bu, yatırımcılara potansiyel balon riski konusunda yeni bir uyarı sunuyor. JPMorgan küresel hisse senedi stratejisti Lakos-Bujas ve ekibi, paylaştıkları notta, “Momentum, makroekonomik ve temel koşullara bağlı olarak maruziyetini değiştiren dinamik bir hisse senedi faktörüdür. Bu nedenle, genellikle kalabalıklaşır ve bunu kaçınılmaz ve sıklıkla keskin bir düzeltme, yani momentum çöküşü takip eder. Küresel Finans Krizi'nden bu yana buna benzer üç olay yaşandı: Büyük Çöp Rallisi (2009-11), Düşük Hacimli Balon (2014-16) ve Kovid Balonu (2020-21)” diyor.

Ekip, mevcut yapay zeka ve büyük dil modeli piyasa temalarına Nvidia gibi hisse senetleri aracılığıyla yapılan mevcut yatırımın, geçmiş hareketlerin yüzde 99,8’lik yüzdelik diliminde olduğunu belirtiyor.

Büyüme hisselerinde hassasiyet zirvede

Bu ivme artışı, kısmen, ‘zorlu bir makro ortamda yatırımcıların sürdürülebilir büyüme hisse senetlerine yönelik doyumsuz talebi’ bağlanıyor. JPMorgan, ortalamanın daha üzerinde yüksek kazanç, gelir veya nakit akışı şansı sunan büyüme hisselerinin artık uzun vadeli geçmişe kıyasla piyasaya karşı ‘en yüksek hassasiyete’ sahip olduğunu söylüyor.

Stratejistler, bu durumun onları, ekonomistlerin Eylül ayından bu yana en güçlü enflasyon artışını beklediği, bugün açıklanacak olan Şubat ayı TÜFE'sine karşı özellikle hassas hale getirebileceğini söylüyor.

JPMorgan, S&P 500 için 2024'e kadar 4.200 puan tahminiyle Wall Street'in en düşüş eğilimli bankalarından biri konumunda bulunuyor. Bu görüş, geçen yılki piyasa yükselişiyle, bankanın büyük miktarda kayıp yaşamasına neden olmuştu.

Ayrı bir notta ise, Mislav Matejka liderliğindeki JPMorgan analistleri, en iyi performansı gösteren teknoloji hisselerinin rakip hisse senetleriyle karşılaştırıldığında aslında düşük değerde olduğunu ve bu nedenle balon sorunu yaşamayabileceğini savunuyor.

BofA: Borsalar balona değil 1995’e benziyor

 

Larry Summers: Borsada balon Fed yüzünden patlayabilir

 

Bugünkü büyüme hissesi rallisi 90'ların teknoloji balonuna mı benziyor

 

Ünlü milyarder açıkladı: Balon piyasasının 6 kriteri

 

Wall Street rallisi ‘balon’ mu, gerçek mi?

 

Muhteşem Yedili rallisi internet balonundan çok farklı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)