E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBofA: Borsalar balona değil 1995’e benziyor---

BofA: Borsalar balona değil 1995’e benziyor

BofA: Borsalar balona değil 1995’e benziyor
12 Mart 2024 - 11:35 borsagundem.com

Yapay zeka teknolojileriyle birlikte ortaya çıkan borsa rallisi balon tartışmalarının da fitilini ateşledi. Ancak BofA’dan Savita Subramanian’a göre mevcut dinamikler dot-com balonundan çok 90’ların ortalarını andırıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar genellikle piyasalar için olumlu dönemleri destekler. Ancak destek rüzgarları uzun süre devam ettiğinde genellikle şu soruya cevap aranır: Bir balon piyasasında mıyız?

ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 teknoloji sektöründen kaynaklanan önemli bir büyümenin öncülüğünde son aylarda kayda değer bir performans sergiledi. Yılın başından bu yana endeks art arda rekorlar kırdı. Geçen haftayı da rekor kapanışla tamamlayan S&P 500 yıl başından bu yana %32 yükseldi.

Geçen hafta Bank of America analistleri S&P 500 için yıl sonu hedefini 5.000 puandan ila 5.400 puana yükseltti. Bu endeksin %5 daha fazla yükseleceği anlamına geliyor. Analistler endeksin önümüzdeki 12 ayda %13 getiri sağlamasını bekliyor. Ancak sürdürülebilir büyümenin öncesinde yakın vadede bir geri çekilmenin gelebileceği konusunda da uyarıyor.

Benzinga’nın haberine göre, BofA Baş Stratejisti Savita Subramanian pazartesi günü paylaştığı notta geçen hafta güncelledikleri puan hedefini açıkladı. Subramanian ve ekibi piyasanın balon benzeri bir bölgede işlem gördüğünü düşünen yatırımcıları ve meslektaşlarından tepki aldı. Zira Wall Street’te önemli bir kesim ABD Merkez Bankası’nın (FED) agresif para politikası nedeniyle piyasalarda bir şeylerin ters gidebileceğinden endişe ediyor.

ABD’nin şubat ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verileri bugün içerisinde açıklanacak. Söz konusu enflasyon verisi ABD Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) faiz kararı öncesindeki son gösterge olacak.

Topyekûn bir piyasa balonunun yaklaştığını iddia eden sesler son haftalarda yeniden yükselmeye başladı. Birçok yatırımcı teknoloji rallisi ile geçmişteki piyasa çöküşleri arasında paralellikler kuruyor.

Büyük teknoloji hisselerinde yeni bir heyecan yaratan üretken yapay zeka teknolojileri kaynaklı ralli, birçok yatırımcının bugünkü piyasayla dot-com balonunun çöküşünü karşılaştırmasına neden oldu.

Cuma günü bu ‘yarı iletken çılgınlığı’ gelecek vadeden çip sektörünü yeniden zirveye taşıdı ve çöküş öncesinde internet hisselerinde görülen zirvelerin aşılmasını sağladı.

Analistlerin bir kısmı balonun en azından 2025 yılına kadar şişmeye devam etmesini ve S&P 500’ün 6.500 puanın üzerine çıkmasını beklerken diğer analistlerse bu rallinin bir balon olduğunu inkar etmeyi sürdürüyor.

Subramanian ise S&P 500 fiyat hedefini yükseltme kararlarını açıklarken dot-com balonu benzetmelerine de cevap verdi. BofA baş stratejistine göre eğer dot-com balonu ile benzer bir yörüngedeysek bile bugünkü piyasalar daha çok 90’ların ortalarına benziyor.

BofA analisti, “ABD hisse senetleri yatırımcı duyarlılığı neredeyse 1995’tekiyle tam olarak aynı seviyede” açıklamasında bulundu. Subramanian 1999’da olduğu gibi çılgınca bir yükseliş yaşanmadığını belirtti.

Günümüzdeki borsa rallisini yönlendiren teknolojinin alt sektörlerinin çoğu, yani yapay zeka ve otomasyon, 90’ların ortalarında ortaya çıkan kişisel bilgi işlem ve internetin ortaya çıkışıyla benzer bir konumda.

Görünürde bir balon yok

Subramanian bir balonun kabul edilmesi için devreye girmesi gereken koşullara da dikkat çekti. BofA analistine göre fiyat ve şirketin hakiki değeri arasındaki uçurum, varlık sınıfının demokratikleşmesi ve genellikle kaldıraç kullanımı ile güçlendirilen yaygın spekülasyonlar balon piyasasının genel hatlarını oluşturuyor.

Tüm bu koşullar dot-com balonunun çöküşü, 2007’deki emlak balonu ve 1637’deki lale çılgınlığı da dahil olmak üzere tarih boyunca tüm yüksek profilli piyasa balonları sırasında karşılandı. Ancak bugünkü piyasa söz konusu kriterleri karşılamıyor.

Subramanian hisse değerlerinin tarihsel açıdan yüksek seviyelere ulaşmasına rağmen bunun mutlaka bir balon anlamına gelmeyeceğini söyledi.

Borsa uzmanı, “Asıl önemli olan değerlemelerdir. Ancak bugün takip edilen bir fiyat bilanço oranı ile önceki on yılları takip eden fiyat bilanço oranlarını karşılaştırmak endeksteki değişimi göz önüne alındığında pek mantıklı değil” diyor. Subramanian aynı endekse bakılsa da şu anda endeksin farklı şirketlerden oluştuğunu hatırlatıyor. Dolayısıyla geçmiş örnekleri göz önüne almak analiste göre doğru değil.

Subramanian, “Ayrıca şirketler verimliliğe odaklanmak, daha öngörülebilir marjlar sağlamak ve daha yüksek PE katları garanti etmek için düşük kaliteli hisse başı kazanç büyümesini terk etmek zorunda kaldılar” dedi.

Bir piyasa balonunun patlaması için piyasalardaki duyarlılığın coşkulu seviyelere ulaşması gerekir. Fakat günümüzdeki piyasa duyarlılığı ise en iyi ihtimalle nötr konumda. Coşku ise yapay zeka ve kilo verme ilaçları gibi belirli sektörlere odaklanıyor.

Subramanian hisse senetlerine ilişkin duyarlılığın geçen yıldan bu yana daha iyi bir konuma geldiğini ancak önceki piyasa zirvelerinin boğa piyasası seviyelerine yakın olmadığını söyledi.

Larry Summers: Borsada balon Fed yüzünden patlayabilir

 

Telegram halka arz oluyor!

 

İki dev bankadan birbirine zıt S&P 500 beklentisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MERHALET KUŞUÖTMEZ12 Mart 2024 11:58

    Bizde de dot-com balonu tüm hisse senetlerinde oluştu yakında patlatırlar ise süpriz olmaz.

  • Sallamasyon13 Mart 2024 05:26

    Sana yorum ehliyeti veren balonun patlaması lazım asıl bu kadar rahat sallamayın diye