E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJeffrey Gundlach: Hisse senetlerine para akışı mantıklı değil---

Jeffrey Gundlach: Hisse senetlerine para akışı mantıklı değil

Jeffrey Gundlach: Hisse senetlerine para akışı mantıklı değil
12 Aralık 2023 - 15:11 borsagundem.com

Milyarder yatırımcı Jeffrey Gundlach, tahvillere yatırımın hisse senetlerinden çok daha cazip olduğunu söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsa yatırımcıları, hisse senedi piyasasındaki rallinin seyrinin nasıl olacağını merak ediyor. 'Tahvil Kralı’ ünvanlı milyarder yatırımcı Jeffrey Gundlach ise hisse senetlerinin tehlikeli olabileceğini düşünüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Gundlach, hisse senetlerine yönelik riskleri işaret ediyor, ev fiyatlarının düşebileceğini söylüyor ve yazdan önce resesyonun başlayabileceğini düşünüyor.

Risk iştahında çok büyük bir değişiklik

Businessinsider’dan Theron Mohamed’in haberine göre, Jeffrey Gundlach, bankacılıktaki gerginliklerin hisse senetlerinden ziyade tahvilleri artırma olasılığının daha yüksek olduğunu, ev fiyatlarının düşebileceğini ve muhtemelen yaz aylarında ABD ekonomisinin resesyona gireceğini söylüyor.

Bu baharda yaşanan bölgesel bankacılık felaketi, insanları nakitlerini banka mevduatlarından çekmeye ve topluca para piyasası fonuna yatırmaya teşvik etti. Finans piyasalarına akan taze para, hisse senetleri için iyi bir haber olarak algılanıyor ancak Gundlach, bunun büyük fayda sağlayacağı fikrini reddediyor.

Gundlach, “İnsanların altı aylık hazine bonosu ve benzeri para piyasası fonlarından Ark Invest tipi bir fona veya Muhteşem Yedili'ye gideceklerini düşünmek gerçekten asıl noktayı gözden kaçırmak anlamına geliyor. Bu, risk iştahında o kadar büyük bir değişiklik ki, bunun mantıklı olduğunu düşünmüyorum” diyor.

Milyarder yatırımcı ve DoubleLine Capital'in CEO'su Gundlach, Hazine tahvillerine ve diğer güvenli tahvillere fon girişinin daha muhtemel olduğunu savunuyor.

Konut piyasası

Usta fon yöneticisi ayrıca, alıcıların yüzde 7'yi aşan ipotek faizlerini almakta tereddüt etmesi ve potansiyel satıcıların daha ucuza vazgeçmek istemedikleri için evlerini satışa çıkarmayı ertelemeleri nedeniyle bu yıl esasen donmuş olan ABD konut piyasasına da değiniyor. ABD Merkez Bankası'nın tarihi enflasyona tepki olarak faiz oranlarını geçen yıl Mart ayından bu yana neredeyse sıfırdan yüzde 5'in üzerine çıkarması nedeniyle ipoteklerin maliyetinin belirgin şekilde arttığı biliniyor.

Gundlach, “İpotek faiz oranları örneğin yüzde 1 puan daha düşerse, ev fiyatlarının zayıfladığını görmeye başlayacağımıza inanıyorum çünkü arzın kilidini açacağız. İronik bir şekilde, 40 yıllık deneyimlerimizin çoğunun tam tersi şekilde, düşen ipotek faiz oranlarıyla birlikte konut fiyatları da kötüleşebilir” şeklinde konuşuyor.

Borç ödemeleri balonlaşacak

Gundlach ayrıca ulusal borç konusunda da alarm veriyor ve faiz ödemelerinin gelecek beş yıl içinde federal vergi gelirinin kabaca yüzde 20'sine kadar artabileceği uyarısında bulunuyor. ABD hükümetinin, ekonomiyi canlandırmak için çabalarken ekonomik durgunluklar sırasında tarihsel olarak bütçe açıkları verdiğini belirten Gundlach, faiz oranların muhtemelen daha uzun süre yüksek kalacağını, bunun da ABD borç ödemelerinin balonlaşmasına yol açacağını savunuyor.

Gundlach, uzun süreli bir ekonomik çöküşün muhtemel olduğu yönündeki görüşünü de yineliyor. Getiri eğrisinin bir süreliğine ters döndüğünü ve şimdi yeniden tersine dönme tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken milyarder yatırımcı, “Bu, tarihsel olarak ‘resesyonun kenarında' olduğumuzun bir işareti” diyor.

Gundlach ayrıca Philadelphia Fed'in tipik olarak ileride sorun olduğunu gösteren seviyelere ulaşan çakışan ekonomik göstergelerine de dikkat çekiyor ve şunu söylüyor: “Bu veriler, gelecek yılın ikinci çeyreğinde veya buna yakın bir dönemde yaşanabilecek resesyon potansiyeliyle tamamen tutarlı.”

Goldman Sachs: Hisse senetleri dipten alınabilir

 

Citi'den ABD hisse senetleri için pozitif senaryo

 

BofA: Tahvillerde ralli hisse senedi piyasalarına zarar verir

 

Goldman Sachs'tan ABD hisse senetleri için kritik uyarı!

 

Morgan Stanley'den ABD hisse senetleri için karamsar beklenti

 

Fundstrat: Borsada olası bir satış baskısını satın alın

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)