E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarJefferies: 33 trilyon dolarlık borç Bitcoin fiyatını uçurabilir---

Jefferies: 33 trilyon dolarlık borç Bitcoin fiyatını uçurabilir

Jefferies: 33 trilyon dolarlık borç Bitcoin fiyatını uçurabilir
10 Ekim 2023 - 12:49 borsagundem.com

Kripto para piyasasının en hacimli parası Bitcoin, para arzında olası yeni bir artışı avantaja çevirebilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

33 trilyon dolarlık borç, ABD ekonomisini zor durumda bırakıyor. Uzmanlar, Fed’in kendini yeniden para arzını artırmak zorunda bulabileceğinin altını çiziyor. Bunun ise Bitcoin’in fiyatını belirgin şekilde yükseltme ihtimali bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD ekonomisinin sürekli göz ardı ettiği 33 trilyon doları bulan borcunun, Bitcoin fiyatında 'kritik bir patlama’ya yol açabileceği düşünülüyor.

Yeni bir para arzı furyası mı?

Bitcoinnews’ten Alex Lari’nin haberine göre, Jefferies'in küresel sermaye stratejisi başkanı Christopher Wood, ABD ekonomisi, 33 trilyon dolarlık göz korkutucu ‘borç sarmalı'yla uğraşırken, Fed'in kendisini para basma çabalarına yeniden başlamak zorunda kalabileceği bir ortamda bulabileceği konusunda uyarıyor.

Bu olasılığın, oldukça güçlü seyreden ABD Doları’nın devalüasyonu gibi istenmeyen sonuçlara yol açabilme ve bunun sonucunda Bitcoin'in değerinde bir artışa neden olma ve piyasanın en hacimli kripto parasını bir değer deposu olarak altının statüsüyle eşitleme ihtimali bulunuyor.

Enflasyona karşı tedbirler: Altın ve Bitcoin

Wood, paylaştığı notta, “Bu, hem Bitcoin'i hem de altını enflasyonun yeniden canlanmasına karşı temel korunaklı alanlar olarak öne çıkaracaktır” diyor ve ekliyor: “En önemlisi, Fed de dahil olmak üzere G7 merkez bankaları, alışılmadık para politikasından sorunsuz ve kolay bir şekilde çıkamayacak ve sonuçta şu veya bu şekilde devam eden merkez bankası bilanço genişlemesine bağlı kalmaya devam edecek.”

2022 yılında Fed, Kovid-19 salgını ve ardından gelen karantinalar sırasında şişmiş olan yaklaşık 9 trilyon dolarlık bilançosunu küçültme yönünde zorlu bir süreci başlattı. Niceliksel sıkılaştırma olarak bilinen bu hamle, Fed'in finansal sistemden likidite çekmesini ve yeni ihraç edilen borçlarla ilgilenme sorumluluğunu özel sektöre devretmesini içeriyordu.

Ek olarak, yükselen enflasyonla mücadele etmek için Fed faiz oranlarını hızla artırdı ve ABD Doları’nın değerini düşürebilecek ve Bitcoin fiyatını artırabilecek potansiyel ters etki döngüsüne dair endişeler yarattı.

Borç, ABD ekonomisinin ölüm sarmalı olabilir

Christopher Wood, ABD ekonomisinin resesyona girmesi durumunda Fed'in hızla daha uyumlu bir para politikası benimsemesi gerekebileceğini öne sürüyor. Bu aciliyet, 2020 ve 2021 yıllarında para arzındaki önemli artış nedeniyle Fed'in enflasyonu frenlemek için faiz artırma hamlesindeki gecikmeden kaynaklanıyor. Wood, Fed'in geleneksel olmayan parasal önlemlerden sorunsuz bir şekilde çıkamaması durumunda, bunun küresel bir krize yol açabileceğini savunuyor. ABD Doları’nın devalüasyonu sonuçta hem altın hem de Bitcoin sahiplerine fayda sağlıyor.

Tüm bunların yanı sıra, Bitcoin, kurumsal yatırımcıların, özellikle de dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock'ın büyük ilgisini çekiyor. Wood'a göre Bitcoin, kurumlar için çoktan bir yatırım seçeneğine dönüşmüş durumda. Bunda, dijital varlıklar için güvenli saklama hizmetleriyle desteklenmesinin olumlu etkisi bulunuyor. Wood, Bitcoin’in artık altının yanında alternatif bir değer saklama aracı olarak kabul edildiğinin altını çiziyor.

Halving ve talepte artış

2024 Bitcoin yarılanması (halving) hızla yaklaşırken, çok sayıda yatırımcı önemli bir fiyat artışı beklentisiyle Bitcoin'e akın ediyor. Pek çok madencilik şirketi halihazırda yeni madencilik ekipmanı satın alarak ve çeşitli enerji kaynaklarını güvence altına alarak halving sürecine hazırlanıyor. Özellikle El Salvador'daki Iris Energy ve Lava Pool gibi şirketler bu hazırlıkları aktif olarak yapıyor.

Heyecan, SEC'in Bitcoin spot ETF'leriyle ilgili yakında vereceği kararla daha da artmış gözüküyor. SEC, özellikle BlackRock'un başvuru yapmasından bu yana yaygın olarak beklenen onayı verirse, kurumsal yatırımcıların Bitcoin'e yönelmesi muhtemel gözüküyor. Olası kurumsal yatırım akışının ise potansiyel olarak Bitcoin için 30 trilyon dolarlık bir pazar açabileceği ve bunun da Bitcoin’in fiyatında ve benimsenmesinde önemli bir artışa yol açabileceği öngörülüyor.

Bitcoin'den güçlü başlangıç: 2 ayın zirvesini gördü

 

SEC Başkanı'ndan Bitcoin açıklaması: Menkul kıymet değil

 

Kripto para borsaları çöküşün eşiğinde

 

Bitcoin’de yatırımcılar satışa mı hazırlanıyor?

 

Bitcoin’de dip ekim ayında mı gelecek?

 

Bitcoin, teknoloji devleriyle birlikte yükseliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)