E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJamie Dimon: Fed kısa vadede faizleri düşürmeyecek---

Jamie Dimon: Fed kısa vadede faizleri düşürmeyecek

Jamie Dimon: Fed kısa vadede faizleri düşürmeyecek
01 Haziran 2023 - 11:11 borsagundem.com

Jamie Dimon, Fed’in faizleri düşürmesi gerektiğini düşünse de bunun kısa vadede mümkün olmadığını söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fed’in enflasyonla mücadele kapsamında başlattığı faiz artırım kampanyasının sona erdiğine yönelik kanaatler yerini tam tersi görüşlere bırakıyor. JPMorgan CEO’su Jamie Dimon, Fed’in kısa vadede faiz indirimine gitmeyeceği konusunda yatırımcıları uyarıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Dimon, yatırımcıların Fed’in uzun süre faiz indirimine gitmeyeceği konusunda hazırlıklı olmaları gerektiğinin altını çiziyor.

Faiz artışları henüz bitmedi

Fortune’dan Tristan Bove’un haberine göre, piyasalar, bu ayın başlarında Fed Başkanı Jerome Powell'ın Haziran ayındaki bir sonraki toplantıda faiz artırımlarını duraklatmaya açık olduğunun sinyalini vermesiyle rahat bir nefes almıştı. Ancak JPMorgan Chase CEO'su Jamie Dimon, enflasyonun birçok kişinin umduğundan çok daha uzun süre devam ettiği ve Fed'in artan fiyatlara karşı verdiği savaşın henüz bitmediği konusunda uyarıda bulunuyor.

JPMorgan'ın Şanghay'daki Küresel Çin Zirvesi'nde (Global China Summit) Bloomberg’e konuşan Dimon, şu anda duraklamanın Fed için akıllıca bir seçim olacağını söyledi. Ancak enflasyonun hala Fed'in görmek istediği kalıcı düşüş patikasında olmadığını da sözlerine ekledi ve yatırımcıları ve işletmeleri buna hazırlıklı olmaları konusunda uyardı. Dimon, “Bir ara verildi ancak biraz daha faiz artırmaları gerekebileceğini düşünüyorum” dedi.

Frenler sertleşiyor

Fed gelecek ayki toplantısında faiz oranlarını yükseltmezse, geçen yıl Mart ayında başlayan art arda 10 faiz artırımı serisine son verecek ve bu, işletmelerin ve tüketicilerin borçlanma kabiliyeti üzerinde tarihi bir baskı oluşturacak. JPMorgan analistleri geçen yıl uyarı olarak Fed’in resesyona girme riskini almış olmasına rağmen, yıllarca sıfıra yakın oranlardan ani bir şekilde uzaklaşmanın ve dolayısıyla ekonomi üzerindeki frenleri sertleştirmenin Fed'in enflasyonu düşürme oyun kitabının anahtarı olduğunu dile getiriyor.

Yıllık enflasyon oranları 2022 yılı yazında son 40 yılın en yüksek seviyelerine ulaştıktan sonra önemli ölçüde düştüğü için, Fed gelecek ay faiz artırımlarını duraklatma konusunda kendinden emin olabilir. Enflasyonun yıllık bir zaman çizelgesi üzerinden ölçülmesi, konut gibi önemli kalemler için gecikmeli verilere yol açsa da, üç veya altı ay gibi daha kısa zaman dilimlerinde ölçülen fiyat değişiklikleri, yakın zamanda Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman'ın da iddia ettiği gibi, enflasyonun kademeli olarak düştüğünü gösteriyor.

Hazırlıklı olunmalı

Aynı zamanda, Fed'in faiz artırımlarının ekonomik aktivite üzerinde ölçülebilir bir etkisi olmaya başlaması da faizlerde muhtemel bir duraklamayı da destekliyor. ABD GSYİH büyümesi 2022'nin son üç ayındaki yüzde 2,6’lık seviyesinden geçen çeyrekte yüzde 1,1'e yavaşlarken harcamaların da geçen yılın başından bu yana tüm gelir grupları arasında büyük ölçüde düştüğü ve tüketici duyarlılığının son zamanlarda 2016'dan bu yana en düşük seviyesine gerilediği görülüyor.

Dimon röportajında “Basit görüşüm, bu noktada duraklamalarının doğru olduğu" diyor. Ancak enflasyonla ilgili daha umut verici bir tablonun Fed'in işinin bittiği anlamına gelmediği konusunda da uyarıyor: “Enflasyon daha da yapışkan hala geliyor. Bu da oranların biraz daha artması gerektiği anlamına geliyor. İnsanların buna hazırlıklı olması gerekiyor.”

Ücretler yukarı yönlü baskı oluşturuyor

Çekirdek enflasyon Mart'tan Nisan'a yüzde 0,4 oranında sıçradı ve bu, Şubat'tan Mart'a aylık yüzde 0,1'lik artıştan çok daha büyük bir sıçrama anlamına geldi. Tüketici harcamaları da geçen yıla göre düşük olsa da geçen ay önemli ölçüde arttı. Fabrika üretimi ve iş faaliyetleri dahil olmak üzere ekonomik çıktının diğer temel göstergeleri de geçen ay artış gösterdi.

Mart ayında, işverenler 10,1 milyon açık pozisyon bildirdi ve ABD Çalışma Bakanlığı verileri, Ocak ayından bu yana en yüksek açık pozisyon sayısını göstererek ekonomistlerin beklentilerini aştı. Bu da iş gücü piyasasının ve rekabetçi ücretlerin hala enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturabileceğini gösteriyor.

Dimon, ‘yapışkan’ enflasyonla ilgili uyarıda bulunan tek kişi değil. Cambridge Üniversitesi Ekonomisti Mohamed El-Erian da benzer şekilde, Fed yüzde 2 hedefine yaklaştıkça enflasyonun daha inatçı hale gelme ihtimali olduğu konusunda uyardı ve geçen ay yıllık enflasyonu yüzde 4 ila 5'in altına çekmenin çok daha zor olacağını söyledi. Eski Hazine Bakanı Larry Summers gibi diğer ekonomistler de Fed bir durgunluğu zorlamadıkça enflasyonun dağılma olasılığının düşük olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Yüksek volatilite riski

Dimon, Summers kadar karamsar değil, Şubat ayında CNBC'ye kendi görüşüne göre enflasyonun işsizlikte bir artış veya ekonomik aktivitede keskin bir düşüş olmaksızın düştüğü yumuşak bir inişin en olası sonuç olduğunu söylemişti. Bu ayın başlarında CNN ile yaptığı bir röportajda ise Dimon, son bankacılık krizinin, JPMorgan Chase'in iflas eden First Republic Bank'ın varlıklarını kurtarması nedeniyle, durgunluk riskini artırmadığı inancını yinelemişti.

Ancak Dimon, ABD ekonomisi 2008 finans krizinden bu yana düşük faiz oranları ve bedava para çağından ekonomiyi şimdi daha sıkı bir şekilde kavrayan bir paradigma kaymasından geçerken, yakın geleceğin piyasalar için muhtemelen zorlu olacağını düşünüyor.

Fed'in uzun vadeli faiz oranlarını yükseltme ve ekonomiyi sakinleştirmek için bilançosunu küçültme stratejisine atıfta bulunan Dimon, “Hazırlıklı olunması gereken diğer şey de kantitatif sıkılaştırmanın yaratabileceği ciddi oynaklıktır" dedi. Dimon, “Oynaklığın etkilerinin insanların beklediğinden biraz daha sert olabileceğini düşünüyorum ama umarım bunların hepsini atlatır ve iyi oluruz” şeklinde konuştu.

Wall Street neden Haziran’da faiz artışı bekliyor?

 

IMF: ABD'de faiz oranlarının yüksek kalması gerekiyor

 

Fed yetkilisinden 'faiz artışı' sinyali

 

Fed yetkilileri faiz artırımı konusunda ikiye bölündü

 

Powell: Sıkı kredi koşulları faiz artırım seyrini etkileyebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)