E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJamie Dimon: Dünya yüzde 7’lik faiz oranına hazır olmayabilir---

Jamie Dimon: Dünya yüzde 7’lik faiz oranına hazır olmayabilir

Jamie Dimon: Dünya yüzde 7’lik faiz oranına hazır olmayabilir
26 Eylül 2023 - 10:51 borsagundem.com

JPMorgan CEO’su Jamie Dimon, dünyanın yüzde 7’lik bir faiz oranını kaldıramayabileceğini düşünüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fed, son toplantısında faizleri sabit tutma kararı alsa da ileriye dönük olarak yeniden faiz artırımına gidebileceğinin de sinyalini verdi. Piyasaları endişelendiren bu durum JPMorgan CEO’su Jamie Dimon’a göre de endişe verici olabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Jamie Dimon, dünyanın yüzde 7’lik Fed faizine hazır olmadığı konusunda uyarıda bulundu.

Sular çekilirse…

Bloomberg’den Yi Wei Wong and Swati Pandey'nin haberine göre, JPMorgan CEO'su Jamie Dimon, Times of India ile yaptığı röportajda dünyanın, Fed gösterge faiz oranlarının stagflasyonla birlikte yüzde 7'ye ulaşması şeklindeki en kötü senaryoya hazırlıklı olmayabileceğini söyledi.

Dimon, JPMorgan yatırımcı zirvesi için Mumbai’ye yaptığı ziyarette, “Eğer daha düşük hacimlere ve daha yüksek faiz oranları olacaksa, sistemde stres oluşacaktır. Warren Buffett, sular çekildiğinde kimin çıplak yüzdüğünü bulacağınızı söylüyor. Böylesi bir senaryo, suların çekilmesi anlamına gelebilir” şeklinde konuştu.

Enflasyonla mücadele için oranların daha da yükseltilmesi gerekebileceğini söyleyen Dimon, yüzde 5 ile yüzde 7 arasındaki farkın ekonomi için yüzde 3'ten yüzde 5'e gitmekten daha acı verici olacağını sözlerine ekledi.

Piyasalarla çelişiyor

Dimon’ın yorumları, Fed'in, gösterge faiz oranını son 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25 - 5,5 aralığına çekip sıkılaştırma döngüsünün sonuna yaklaştığı yönündeki görüş birliğiyle çelişiyor. ABD'li politika yapıcılar enflasyonu kontrol altına almak için oranların daha uzun süre yüksek kalması gerektiğinin sinyalini verdi ancak para piyasaları gelecek yıldan itibaren kesintileri fiyatlıyor.

Oversea-Chinese Banking'in Singapur merkezli döviz stratejisti Christopher Wong'a göre, ABD Doları Salı günü yükselişini sürdürerek 10 yıllık Hazine getirilerini takip etti ve bu bir dereceye kadar şahin Fed açıklamaları ve Dimon'un uyarılarından kaynaklandı.

Eğer kilit oran yüzde 7'ye çıkarsa, bunun Amerikan işletmeleri ve tüketicileri üzerinde ciddi etkileri olacaktır. Ekonomistler şimdiden ABD'nin gelecek 12 ay içinde resesyona girme olasılığını yüzde 60 olarak tahmin ediyor. Bu, Bloomberg Economics'in bu yıl kısa süre içinde bir çöküş olacağı öngörüsünden ise hala daha iyimser.

Yüzde 7'lik bir faiz oranının ise yüzde 3,8 seviyesinde düşük seyreden işsizlik oranı ve fiyatlardaki gevşeme işaretleriyle birlikte ekonomide ‘yumuşak bir iniş’ gerçekleştirme yetenekleri konusunda Fed yetkilileri arasında son zamanlardaki iyimserliği ortadan kaldırması bekleniyor. Dimon, “Sıfırdan yüzde 2'ye çıkmak neredeyse artış anlamına bile gelmiyordu. Sıfırdan yüzde 5'e çıkmak bazı insanları hazırlıksız yakaladı ancak hiç kimse yüzde 5'i olasılık alanının dışına çıkarmazdı. Ancak dünyanın yüzde 7’ye hazır olup olmadığından emin değilim” diyor.

Yüzde 6 üzeri yüksek olasılık

Fed, bu ayın başlarında geniş çapta beklenen bir hamleyle gösterge faiz hedef aralığını değiştirmeden bıraktı. Ancak üç aylık yeni tahminler 19 yetkiliden 12'sinin bu yıl başka bir faiz artırımından yana olduğunu gösterdi. Politika yapıcılardan biri, oranların yüzde 6'nın üzerine çıkacağını öngörüyor.

Fed Başkanı Jerome Powell, bundan sonraki faiz kararlarının gelecek verilere dayanacağını söyledi. Jamieson Coote Bonds baş yatırım yetkilisi Charlie Jamieson, “Dünya kesinlikle yüzde 7'lik bir Fed fon oranına hazır değil. Bu seviyenin sürdürülebilir olmadığını ve birçok varlık balonunu patlatmasını beklemek kesinlikle mantıksız olmaz” şeklinde konuştu.

Faizler sabit kalsa da enflasyon hala en önemli sorun

 

Yüksek faizler kalıcı mı olacak?

 

Vanguard: Fed 3 kez daha faiz artırabilir

 

FED’in faiz kararı sonrası kazananlar ve kaybedenler

 

Fed’in enflasyon okuması hatalı mı?

 

Küresel piyasalarda şahin Fed baskısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Turkogluturk27 Eylül 2023 07:58

    Cikartmazsan kotusun.

  • TAMYOBAZgıl boyatır SEMİH26 Eylül 2023 15:55

    auhuahu ali abijim harika yazmış kim aldı al, abijimin parasını ,çıkarın veriverin gari auhuhauhaua ali abijim biz zaten zenginiz .hatirla abijim sana bana bi şe olmaz zaten bizler paradan para kazanıyoz ahuhauhauhauha 

  • ALİ KODUŞ26 Eylül 2023 11:09

    Sen ne diyon kardeşim bizim MB bunun on katını artırıp yılsonunda faizleri % 70 çıkartacakmış peki bu zenginlere veya parası olanlara devlet bu faizleri nasıl ödeyecek asıl sen onları bizlere söylermisin.Anamız ağladı kaç senedir bir kaç milyon insan refah içinde yaşasın diye.Bak ben 2008 emekli oldum dolar o zamanlar 1,25 TL idi şimdi  21,6 kat artmış benim maaşım 11 kat peki benim 10,6 kat paramı kimler yedi bize onları söylermisin.