E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİstihdam rakamları faiz artışına yaklaştırdı---

İstihdam rakamları faiz artışına yaklaştırdı

İstihdam rakamları faiz artışına yaklaştırdı
04 Aralık 2015 - 16:35 borsagundem.com

ABD'nin Kasım ayı tarım dışı istihdam verisinin olumlu gelmesi Fed'in faiz kararına bir adım daha yaklaşıldığını ortaya koyuyor

Bugün açıklanan tarım dışı istihdam rakamlarına baktığımızda 200 bin olan beklentinin üzerinde bir rakamın açıklandığını gördük. Tarım dışı istihdam verisi 211 bin olarak açıklanırken, bir önceki ay ki rakamda 298 bine revize edildi. İşsizlik verisi ise beklenti dahilinde kalarak %5.0 seviyesinde açıklandı. ABD verilerine baktığımızda artık Fed’in faiz artışına çok yaklaştığını ifade edebiliriz. ABD verilerinin açıklanmasının hemen ardından ise ABD vadeli borsalarında ufak çaplı yükselişlerin olması gözlerden kaçmadı.

Yellen: İstihdam Artışı Yeni Girenleri Kapsamaya Yeterli…

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen, ABD'deki demografik trendlere göre, ayda 100 bin kişilik yeni istihdamın işgücü piyasasına girenleri kapsamaya yeterli olacağını söyledi. ABD Kongresi'nin Ortak Ekonomik Komitesi'nde soruları yanıtlayan Yellen, "İşgücü piyasasına yeni girenlere istihdam sağlama kapsamında muhtemelen aylık 100 bin yeni iş yeterli olur ve işgücüne katılım yaşlanan nüfus nedeniyle azalıyor" dedi. Yellen, gelecekte işgücüne katılım oranında bir artış beklemediğini de sözlerine ekledi.

Eurogroup Başkanı'ndan Açıklamalar...

Eurogroup Başkanı Jeroen Dıjsselbloem, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Euro Bolgesı ekonomisinin toparlanma ve güçlenmesıne desteğine sürdürmeye hazır göründüğünü söyledi. Dıjsselbloem, "ECB'nin tutumu, genişlemeci, ekonomik toparlanmayı destekleyici, ve bugün verdiği ana mesajın buna ihtiyaç bulunduğu sürece devam ettıreceği olduğunu düşünüyorum" dedı. Yunanıstan dışında Euro Bölgesının tüm ülkelerinin büyümeye geri döndüğünü ve gelecek yıl daha fazla iyileşme beklediğini ifade eden Dıjsselbloem, deflasyonun bir tehdit oluşturmadığını bununla beraber enflasyonun ve kredi akışının hala çok düşük olduğunu vurguladı.

OPEC Üretim Politikasını Değiştirmedi…

Uluslararası piyasaların merakla beklediği OPEC toplantısı bugün gerçekleşti. 12 üye ülkenin katılımıyla gerçekleşen toplantının en önemli amacı, düşen petrol fiyatlarına çözüm bulabilmek, ancak üye ülkeler OPEC’in üretim tavanının düşürülmesi konusunda farklı görüş belirtirken arz konusunda herhangi bir değişiklik kararı alınmadı. OPEC petrol üretim tavanını günlük 31.5 milyon varil olarak belirledi. Böylece uzun zamandır petrol konusunda gerçekleşen belirsizlikte son bulmuş oldu. Kararın açıklanmasının ardından Petrol fiyatlarında yaşanan geri çekilme dikkat çekti.

AMB Kararı ve Yaklaşan Fed Faiz Arttırımı Yurtiçi Piyasalarını Olumsuz Etkiliyor…

Bugün imkb tarafına baktığımızda satış ağırlıklı bir gün geçirdiğimizi belirtebiliriz. Yurtiçi piyasalarda olumsuz fiyatlamaların en önemli nedeni ise gelişmiş merkez bankalarının aldıkları yada gelecek kararlarının iç piyasalarda negatif etkilere sebep olabileceği beklentisi. Bu merkez bankalarından biri olan AMB dün parasal genişleme miktarının arttırmaması Türk piyasalarını da olumsuz etkiledi. Parasal genişleme umuduylsa son zamanlarda TL’nin diğer para birimleri karşısında değer kazandığını görmüştük. Ancak sona eren beklenti ile birlikte TL’nin diğer para birimlerine karşı değer kaybı son iki günde yükseldi. 16 aralık Fed kararı öncesinde de faiz artış ihtimalinin yükselmesi de kur tarafında bizi negatif etkileyebilecek etmenler arasında yer alıyor. Bu yüzden bugün TL varlıkları tarafında sert satış baskısının yaşandığını belirtebiliriz.

Moodys’in Türkiye Notuna Ait Değerlendirmesi Bekleniyor…

Moodys bugün Türkiye’nin kredi notunu açıklayacak. Türkiye'nin kredi notunu Mayıs 2013'te “en düşük yatırım yapılabilir” olan “Baa3” seviyesine çıkaran Moody'sin, bugün kredi notunu değiştirmeyerek, not görünümünü “negatif” şeklinde açıklaması bekleniyor.
 
İkon Menkul

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • emin guney04 Aralık 2015 16:44

    Abd'nin uşağı olursan batmış ekonomine rağmen yalandan not vermeye devam ederler, ama nereye kadar...